Τρεις ρυθμίσεις ανάβουν φωτιά στο εργασιακό μέτωπο

Την «περιθωριοποίηση» των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σηματοδοτούν οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Η κυβέρνηση καλείται τώρα να πάει και νέα μέτρα για ακόμα μια πιο… ευέλικτη αγορά εργασίας, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. Συγκεκριμένα τρία είναι τα σημεία «φωτιά» του επικαιροποιημένου μνημονίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας:

  • Οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων. Αυτή η ρύθμιση αναμένεται να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου», καθώς οι μισθοί θα μπορούν να ρυθμίζονται πλέον σε επίπεδο επιχείρησης και όχι σε επίπεδο κλάδου.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δίνουν χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που προβλέπει η κλαδική σύμβαση, ενώ σε δεύτερη φάση είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και ατομικών συμβάσεων.

  • Η διάταξη που επιτρέπει στο υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις θα αλλάξει.

Σήμερα σε έναν κλάδο οι εργοδότες (εφόσον αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50%) και τα συνδικάτα μπορούν να υπογράψουν σύμβαση, η οποία στη συνέχεια επεκτείνεται στο σύνολο των ασφαλισμένων. Με τις νέες ρυθμίσεις όσοι εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τη σύμβαση εργασίας.

  • Η διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία θα αλλάξει με νέα ρύθμιση. Σημειώνεται πως σήμερα στον ΟΜΕΔ μπορούν να προσφύγουν μονομερώς τα συνδικάτα σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργοδότες για τους μισθούς.

Το υπουργείο Εργασίας είχε αρχικά καταθέσει μία ρύθμιση για τον ΟΜΕΔ, την οποία τελικά απέσυρε δίνοντας τρίμηνη προθεσμία στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης σημειώνει πως «οι μακροχρόνιες επιδιώξεις του ΣΕΒ να ακυρώσει τον θεσμό των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων υλοποιούνται σήμερα με την παρέμβαση της τρόικας και την ανοχή του υπουργού Εργασίας. Πρόκειται για απαράδεκτη ανατροπή στον θεσμό των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων και η πρώτη απάντηση θα δοθεί στις 11 του μήνα με το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη».

  • Την έντονη αντίδραση της ΟΤΟΕ προκαλούν οι επερχόμενες αλλαγές στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συζήτηση που θα έχουν αύριο το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με την ΟΤΟΕ.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει την κατάσταση, ενώ την Πέμπτη συγκαλείται και το Γενικό Συμβούλιο. Σημειώνεται πως στον κλάδο οι τελευταίες αυξήσεις στους μισθούς είχαν καθοριστεί από την ΟΜΕΔ, καθώς η πλευρά των τραπεζών δεν είχε δώσει εξουσιοδότηση για την έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οργή

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος τονίζει χαρακτηριστικά πως «η κατάργηση ουσιαστικά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που διασφαλίζουν ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας των εργαζομένων είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης και δεν αφήνει κανένα περιθώριο κατανόησης μιας πολιτικής, που στρέφεται αποκλειστικά και μονομερώς εναντίoν των αδυνάτων».