Τρεις βουλευτές της Ν.Δ. αρνούνται να ψηφίσουν διάταξη για τις φαρμακαποθήκες

«Ανταρσία» με οσμή διαπλοκής και εκλογών

 

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης για τη διαγραφή του κ. Π. Τατούλη, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της οριακής αυτοδυναμίας με μια «ανταρσία», η οποία μάλιστα έχει οσμή διαπλοκής!

Η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. θα δοκιμαστεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα, όταν θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Τρεις βουλευτές της Ν.Δ. διεμήνυσαν στο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Γ. Τραγάκη ότι δεν θα ψηφίσουν διάταξη που αφορά στις φαρμακαποθήκες, ενώ διπλάσιος αριθμός ζητά την απόσυρση άλλης διάταξης για την ειδικότητα του «εντατικολόγου».

Συμφέροντα

Πιθανή απόσυρση ή καταψήφιση της διάταξης για τις φαρμακαποθήκες λέγεται ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από τους μεγαλεμπόρους έχουν επαγγελματική σχέση με εταιρία στην οποία συμμετέχει συγγενικό πρόσωπο βουλευτή της Ν.Δ. Ωστόσο υπάρχουν και βουλευτές οι οποίοι τονίζουν ότι το υπουργείο Υγείας ζητά να ψηφίσουν τελείως διαφορετικά από αυτά που ψήφισαν πέρυσι το Μάιο, αποσυνδέοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μάλιστα προσθέτουν ότι η ψήφιση της διάταξης είναι που βοηθάει τα σχέδια άλλων συμφερόντων.

Εάν οι βουλευτές επιμείνουν στην άρνησή τους, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί να αποσύρει τα επίμαχα σημεία ακόμη και στην περίπτωση που οι «γαλάζιες» διαρροές περιοριστούν στις δύο, αφού σε αυτή την «ευνοϊκή» περίπτωση το μεν νομοσχέδιο θα «περάσει» (σ.σ.: η αντιπολίτευση διαθέτει 148 ψήφους και η συμπολίτευση θα εμφανίσει, εν προκειμένω, 149 «ναι»), η κυβέρνηση όμως θα δεχτεί πολιτικό πλήγμα.

Σε χθεσινή επικοινωνία του με τον ΕΤ ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα συμπεριλάβει την επίμαχη διάταξη παρά τις αντιδράσεις.

Χθες στη Βουλή η ύπαρξη ενός non paper προκάλεσε σάλο. Από το υπ. Υγείας έγινε γνωστό ότι το περιεχόμενό του ήταν απόσπασμα της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου στη Βουλή. Δεν δόθηκε όμως απάντηση στο ερώτημα ποιος ανέλαβε την πρωτοβουλία να το διανείμει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Στην περίπτωση που ο υπουργός επιμείνει και οι διαρροές ξεπεράσουν τις τρεις, τότε θα καταγραφεί η πρώτη καταψήφιση νομοσχεδίου και η κυβέρνηση θα μπει σε… εκλογικές περιπέτειες.

Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία -κάτι που πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αν και αρχικά έχει θετική στάση έναντι του νομοσχεδίου. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι θα θελήσει να αξιοποιήσει τις διαφωνίες.

Ολα άρχισαν στην επιτροπή όπου μετά τις ενστάσεις των «γαλάζιων» βουλευτών ο παριστάμενος υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι αποσύρει τη διάταξη. Στη συνέχεια όμως την επανέφερε, επικαλούμενος υπαναχώρηση κυβερνητικών βουλευτών (και ιατρών στο επάγγελμα), των κυρίων Θ. Γιαννόπουλου και Π. Σκανδαλάκη. Κατόπιν τούτου ο «γαλάζιος» κ. Μ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε προσωπικά και σε έντονο ύφος τον κ. Τραγάκη (και, κατά τις πληροφορίες, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα) ότι δεν πρέπει να υπολογίζουν στη δική του θετική ψήφο. Χθες συναντήθηκε στη Βουλή με τον κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, ο οποίος προσπάθησε να αμβλύνει τις διαφωνίες.

Ο κ. Αβραμόπουλος τώρα καλείται να συνυπολογίσει εάν οι τρεις βουλευτές της Ν.Δ. θα παραμείνουν σταθεροί στις απόψεις τους. Και αυτό μοιάζει με… ρώσικη ρουλέτα, καθώς ουδείς μπορεί να προδικάσει ότι οι κ.κ. Γιαννόπουλος και Σκανδαλάκης θα στηρίξουν τη διάταξη στην Ολομέλεια και ταυτοχρόνως ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης θα αλλάξει στάση.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης, αν και δεν είναι μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής της Βουλής έκανε, όπως λένε συνάδελφοί του, «κάτι σαν lobbing» στους διαδρόμους για την καταψήφιση της διάταξης.

Με την άλλη επίμαχη διάταξη, που προβλέπει ότι οι καθηγητές πρώτου βαθμού που εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορούν να αποκτούν ειδικότητα «εντατικολόγου» χωρίς να περνούν από εξετάσεις, εξακολουθούν να διαφωνούν οι περισσότεροι βουλευτές της συμπολίτευσης. Ετσι περιμένουν την τελική απόφαση του κ. Αβραμόπουλου στον οποίο μετέφερε την εικόνα ο κ. Παπαγεωργίου.

ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΝΑ

Ελεύθερος Τύπος