Τριάμιση βήματα πίσω ο Αβραμόπουλος

Αγνώριστο έκανε το νομοσχέδιό του χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς υποχώρησε στην πίεση του ΠΑΣΟΚ, των βουλευτών της Ν.Δ. και του διευθυντικού κατεστημένου για τον πολυδιευθυντικό χαρακτήρα του ΕΣΥ. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι για τις εφημερίες θα ισχύουν όσα προβλέπει η κλαδική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ, ότι θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μετά από 1 χρόνο, ενώ υποσχέθηκε ότι στην ολομέλεια θα υπάρξουν αυξήσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Ωστόσο η μείζων αλλαγή προς το χειρότερο αφορά το άρθρο 4 για το πολυδιευθυντικό σύστημα του ΕΣΥ που δεν θέλουν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και το καθηγητικό κατεστημένο. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι “παγώνει” η εφαρμογή του για 1 χρόνο και ότι θα συγκροτηθεί “ειδική διακομματική επιτροπή που θα επεξεργαστεί τους όρους, τις συνθήκες και το χρονοδιάγραμμα του πολυδιευθυντικού συστήματος”. Με βάση τα αποτελέσματα της επιτροπής θα εφαρμοστεί το άρθρο…

Έντονα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνούσε με τη Ν.Δ. και την ικανοποίηση των αιτημάτων των βουλευτών της. Ο Αλέκος Αλαβάνος ρώτησε αν αποσύρεται το άρθρο 4, αλλά ο υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά διευκρινίζοντας ότι “θα έχουμε συνάντηση για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τα αξιολογικά κριτήρια” για τις προαγωγές των γιατρών. “Δικομματική συμμαχία διαλύει το άρθρο 4”, κατήγγειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν φθάνει που κουτσουρεύετε τη σύμβαση, παίρνετε πίσω την καρδιά της”. Απορία και λύπη για την διαδικασία και για την αναξιοπιστία των τοποθετήσεων εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης.

 

Συναινετικό το ΠΑΣΟΚ

 

Το ΠΑΣΟΚ, διά του Γιώργου Φλωρίδη, ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση στην επιτροπή και να διεξαχθεί νέα ύστερα από την διαπραγμάτευση ανάμεσα σε υπουργείο και ΟΕΝΓΕ, ενώ δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με τις αλλαγές. Ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι δεν γίνεται νέα διαπραγμάτευση, αλλά “βελτιώνονται τα οικονομικά μεγέθη και το πολυδιευθυντικό δεν φεύγει από το κείμενο”. Το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για το άρθρο 4.

Αναλύοντας τις αλλαγές ο υπουργός είπε ότι το πρόγραμμα των εφημεριών θα καταρτίζεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την σύμβαση της 1ης Δεκεμβρίου 2008 που υπογράφηκε με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και ότι μέχρι να έλθει στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο θα γίνουν συζητήσεις με τους φορείς των γιατρών για το μισθολογικό. Επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο θα γίνουν προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών “με εξαιρετικές διαδικασίες”. Το ΑΣΕΠ, είπε, θα έχει την εποπτεία της νομιμότητας των διαδικασιών και οι προσλήψεις θα γίνουν σύμφωνα με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ.

Συντάκτης : Πουλακίδας Κ.