ΤΡΙΚΑΛΑ: Δεσμεύσεις για την πληρωμή των εφημεριών

 

Δεσμεύσεις ότι θα στηρίξουν τα αιτήματα του κλάδου ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του τομέα της υγείας απέσπασαν από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και τους υποψήφιους βουλευτές οι Τρικαλινοί γιατροί.

Ειδικότερα, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας του νομού μας κάλεσε σήμερα το μεσημέρι σε ανοιχτή συζήτηση τα πολιτικά κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές προκειμένου να τοποθετηθούν για το μείζον θέμα που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες με τις απλήρωτες εφημερίες.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετεκλογικά, τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ν.Γ.Κ.Υ.Τ, Βαγ. Μπαντής, πρέπει να δώσει λύση στο πρόβλημα των εφημεριών με την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας που υπογράφτηκε τον περασμένο Μάρτιο. Όπως εξήγησε ο ίδιος, ενώ ισχύει το νέο μισθολόγιο, οι εφημερίες υπολογίζονται με το παλιό ωρομίσθιο και με βάση το πλαφόν που ίσχυε και αντιστοιχεί στην αποζημίωση ενός Αρεοπογίτη.

Από την πλευρά του το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Σάκης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να έχουμε αποτελεσματική εφημερία», ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε κραυγαλέο και γελοίο να μην πληρώνονται τα δεδουλευμένα των γιατρών.

Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει αύξηση των δαπανών για την υγεία, ανέφερε ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης, Αχ. Μανούρας, τονίζοντας ότι όχι μόνο οι Έλληνες αλλά ακόμη και όσοι επισκέπτονται την χώρα μας να έχουν δικαίωμα σε μία στοιχειώδη περίθαλψη ενώ υπογράμμισε ότι τα ζητήματα που απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι θέματα που έχουν κατά καιρούς αναδειχθεί μέσα από επερωτήσεις των τοπικών Βουλευτών του κόμματος.

Για προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στον τομέα της υγείας και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, έκανε λόγο ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, Αχ. Κανταρτζής. «Το ΚΚΕ ζητά δημόσια δωρεάν υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ευθύνες στα πολιτικά κόμματα που κυβερνούν διαχρονικά επέρριψε ο γραμματέας του Συνασπισμού Τρικάλων, Γ. Χονδρός, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν ενίσχυσαν τον δημόσιο αλλά τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Τη συμπαράσταση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στα δίκαια αιτήματα του κλάδου εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Λ. Σβάνας, λέγοντας παράλληλα ότι είναι αυτονόητη η πληρωμή των δεδουλευμένων αλλά και η στελέχωση των νομάδων υγείας με προσωπικό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το παρόν στη συνάντηση έδωσαν η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λαμπρινή Νικολάου, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Χάϊδος, Σούλα Μερεντίτη, Χρ. Μαγκούφης, Λώρεν Κασσοπούλου και Γ. Σπαθής, από το ΚΚΕ οι Αχ. Κανταρτζής και Βάσω Μπακάση από το ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον Γ. Χονδρό, ο Θ. Ζαχαρόπουλος και από το ΛΑ.Ο.Σ. οι κ. Κ. Πατέρας, Κ. Οικονόμου και Ι. Παπαγεωργίου.