Τριπλό χτύπημα στο Ασφαλιστικό

Εξαιρούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά 102 επαγγέλματα. “Σπάει” το ΙΚΑ σε κλάδους υγείας και ασφάλισης. Πιο αυστηρές οι διαδικασίες για τις αναπηρικές συντάξεις

Νέο γύρο επώδυνων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα -με ανατροπές στους κλάδους υγείας, στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και στις αναπηρικές συντάξεις- ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο Απασχόλησης ο πρωθυπουργός επεχείρησε να περάσει προς τα έξω την εικόνα των μεταρρυθμίσεων, επαναφέροντας αιφνιδιαστικά στο προσκήνιο το Ασφαλιστικό και προκαλώντας καταιγισμό αντιδράσεων.

Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα είναι το ότι οι χθεσινές εξαγγελίες έρχονται δεκαπέντε μόλις μήνες μετά τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν έλυσε τα προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως το χρέος του Δημοσίου προς το ασφαλιστικό σύστημα προσεγγίζει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο για άλλη μια φορά τον «λογαριασμό» θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

Για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα των ταμείων -για τα οποία η ίδια έχει την ευθύνη- η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο τρία «καυτά» θέματα:

1. «Αναμόρφωση» της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν έρχεται αύξηση από 5 έως 7 χρόνια των ορίων ηλικίας, μείωση ως 250 ευρώ των μισθών και μέχρι 14% των συντάξεων (καθώς οι εργαζόμενοι χάνουν το ειδικό επίδομα).

Σημειώνεται πως το πρώτο μέρος του πορίσματος είχε παραδοθεί πριν από δέκα μήνες στο υπουργείο Απασχόλησης -χωρίς να υπάρξει στο ενδιάμεσο καμία πρωτοβουλία- και μεταξύ άλλων προβλέπει την εξαίρεση από τη λίστα 102 ειδικοτήτων. Τα υπόλοιπα επαγγέλματα που σήμερα είναι στη λίστα προτείνεται να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες με διαφορετικό συντελεστή επικινδυνότητας (με την τελευταία μόνο κατηγορία να διατηρεί το ευνοϊκό καθεστώς).

Μέσα στο καλοκαίρι η νέα επιτροπή εμπειρογνωμόνων καλείται να προτείνει την ένταξη περιορισμένου αριθμού ειδικοτήτων στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς. Το δεύτερο αυτό πόρισμα εκτιμάται πως θα χρησιμοποιηθεί ως «δόλωμα» για να περάσει ευκολότερα η περικοπή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Η κυβέρνηση, για να περιορίσει τις αντιδράσεις, υπόσχεται πως οι αλλαγές θα αφορούν στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αν και εκτιμάται πως εμμέσως πλην σαφώς θα επηρεαστούν και οι παλαιοί εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εργοδότες -με πρόσχημα και την οικονομική κρίση- να απολύουν τους παλαιούς εργαζόμενους για να προσλάβουν νέους, που θα κοστίζουν φτηνότερα καθώς δεν θα χρειάζεται η καταβολή αυξημένου ασφάλιστρου.

2. Διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τον τομέα ασφάλισης, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ. Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το σχετικό νομοσχέδιο για το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας είναι έτοιμο για ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό στο Ιδρυμα θα «σπάσει» ο κλάδος υγείας από τον κλάδο σύνταξης, κάτι που αναμένεται σε δεύτερη φάση να γίνει και στα άλλα ταμεία (πιθανότατα με τον ΟΓΑ να παίρνει τη… σκυτάλη).

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων φοβούνται πως οι αλλαγές αυτές αποτελούν το πρώτο μέρος ενός γενικότερου σχεδίου για εξίσωση των παροχών προς τα κάτω με βάση το «μοντέλο» ΙΚΑ. Για να περάσουν ευκολότερα οι παρεμβάσεις. η κυβέρνηση θα εστιάσει στην ανάγκη «νοικοκυρέματος» του συστήματος, καθώς το έλλειμμα στους κλάδους υγείας ξεπερνά τα 3,1 δισεκατομμύρια.

3. Αυστηροποίηση της διαδικασίας στις αναπηρικές συντάξεις, για να κλείσουν οι «πόρτες» πρόωρης εξόδου. Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι αναπηρικές συντάξεις «μαϊμού» και για τον σκοπό αυτό προγραμματίζονται εντατικοί έλεγχοι.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει σημαντική μείωση των αναπηρικών συντάξεων, που από το 25% έχουν πέσει στο 13,2% στο ΙΚΑ και στο 15,8% στον ΟΓΑ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Απασχόλησης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην ανάγκη περιστολής της εισφοροδιαφυγής και εξορθολογισμού των δαπανών περίθαλψης. Ωστόσο, όπως εκτιμούν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, οι απώλειες των ταμείων από τη μαύρη εργασία εκτοξεύτηκαν στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει… επιβραβεύσει τους κακοπληρωτές με τέσσερις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων στα ταμεία και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ΙΚΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο Ιδρυμα το πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα αυξήθηκαν οριακά κατά 1,96%, όταν το 2007 η αύξηση ήταν 12,19%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως το ίδιο διάστημα παρατηρείται μείωση κατά 19,4% των οικοδομικών ενσήμων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

 

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Θύελλα αντιδράσεων από κόμματα και συνδικάτα

Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα προκαλούν οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το Ασφαλιστικό. Για «λάθος δρόμο» μιλά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, προειδοποιώντας πως «εφόσον συνεχίσουν να επιτίθενται κατά των δυνάμεων της εργασίας θα αντιμετωπίσουν αγωνιστική αντίδραση».

«Η λέξη μεταρρύθμιση και η πρακτική της κυβέρνησης είναι συνώνυμη με την αποδόμηση και την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Συνεχίζει επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη ρητορεία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης γιατί είναι πλέον ολοφάνερο ότι αυτή ουσιαστικά στρέφεται εναντίον των εργαζομένων και της κοινωνίας».

Αμεση ήταν η απάντηση στις κυβερνητικές εξαγγελίες και της Εύης Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ, η οποία τονίζει πως «ο πρωθυπουργός επιδεικνύει λεκτικό θράσος και ατολμία πράξης όταν μιλάει για μία ακόμη φορά για τη στήριξη της απασχόλησης και τις μεταρρυθμίσεις».

Μεταξύ άλλων σημειώνει πως η κυβέρνηση χρέωσε τα ασφαλιστικά ταμεία με 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή εκτοξεύτηκε στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Καταλήγοντας η Εύη Χριστοφιλοπούλου υπογραμμίζει πως «ανακάλυψε τώρα ο πρωθυπουργός τα προβλήματα των κλάδων υγείας, αφού η κυβέρνησή του φέσωσε τα νοσοκομεία με 3 δισεκατομμύρια ευρώ και αφού ξέχασε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν να αποδώσουν τις επιστροφές πόρων στα Ταμεία από το 2006».

Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφέρθηκε και το ΚΚΕ σημειώνοντας πως «σημαίνουν δραστικές περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».

Τέλος, ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του Συνασπισμού Δημήτρης Στρατούλης τονίζει πως «οι αλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα οδηγήσουν σε δραστικές περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων».