Τρίτη παράταση στο μεσαιωνικό ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ

Σε νέα συνάντηση καλεί για μεθαύριο Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με αντικείμενο τα θέματα που αφορούν τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ προωθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά την παράταση του σημερινού μεσαιωνικού ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών.

Σχετική επιστολή απέστειλε χθες ο υπουργός Υγείας στον πρόεδρο και τα μέλη της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Δημ. Αβραμόπουλος εκφράζει την ικανοποίησή του “ως προς τους κοινά αποδεκτούς στόχους” και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς “να προχωρήσουμε στην τελική φάση της κλαδικής συμφωνίας”. Επίσης, ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι “με νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, παρατείνουμε το χρόνο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας και του προεδρικού διατάγματος (σ.σ.: εννοεί ότι παρατείνεται ο χρόνος έναρξης της οδηγίας και των προεδρικών διαταγμάτων για το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ) για λόγους προληπτικούς ώστε να μην προκύψει ζήτημα στην εύρυθμη λειτουργία των εφημεριών των νοσοκομείων. Πρέπει να σας επισημάνω ότι με την κλαδική συμφωνία ρυθμίζεται το όλο ζήτημα, αφού η κοινοτική οδηγία προβλέπει τη νομιμότητα των οποιωνδήποτε διευθετήσεων που είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ κράτους – εργαζομένων”.

 Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η ΟΕΝΓΕ αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με βάση τις έως τώρα προτάσεις του υπουργού Υγείας. ΣΥΝ: Να υιοθετηθούν οι θέσεις των γιατρών Με αφορμή την εκκρεμότητα σχετικά με τη διευθέτηση του τρόπου αποπληρωμής των υπεράριθμων εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ,

το τμήμα Υγείας του ΣΥΝ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: “Με το πλήρωμα του χρόνου αποδεικνύεται ότι αυτό που επιδιώκει ο κ. Αβραμόπουλος είναι να κωλυσιεργεί και να εμπαίζει. Οι νοσοκομειακοί γιατροί τον θεωρούν πλέον ως αφερέγγυο πολιτικό πρόσωπο, πράγμα που δυσχεραίνει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης. 

Καλούμε τον κ. υπουργό Υγείας να πάψει την επονείδιστη τακτική των τροπολογιών στην οποία ομολογουμένως διαπρέπει και να συζητήσει σοβαρά και εμπεριστατωμένα τις προτάσεις που του έχουν υποβάλλει οι νοσοκομειακοί γιατροί. (Λύση του εφημεριακού με εφαρμογή του 48ώρου και 1 εφημερία ανά γιατρό την εβδομάδα. Προσλήψεις 4.500 γιατρών με εγγραφή στον προϋπολογισμό. Νέο μισθολόγιο). Είναι ο μόνος δρόμος για να στηριχτεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και να πάψει ο εργασιακός μεσαίωνας που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τους γιατρούς, το σύστημα και τους ασθενείς”.

Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΛΕΖΑΝΤΑ Σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπ. Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς “να προχωρήσουμε στην τελική φάση της κλαδικής συμφωνίας”