Τριτοκοσμικές οι συνθήκες στο ΙΚΑ Νεάπολης

Παλιά και στενά γραφεία, υποτυπώδεις χώροι αναμονής για τους ασθενείς, απουσία ράμπας για τα άτομα με κινητικά προβλήματα κι ένα ασανσέρ που χωράει μόλις δύο άτομα και συχνά χαλάει είναι η εικόνα που παρουσιάζει το κτίριο όπου στεγάζεται το ΙΚΑ Νεάπολης.

Της Νικολέτας Μπούκα

Όπως καταγγέλλουν στη “Μ” ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι, παρότι το υποκατάστημα καλύπτει 400.000 ασφαλισμένους, δεν διαθέτει καν εξόδους κινδύνου για έκτακτες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν, όπως λένε οι ίδιοι, να καούν σαν τα ποντίκια, σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι το κτίριο, για το οποίο το ΙΚΑ πληρώνει ενοίκιο, χτίστηκε πριν περίπου 50 χρόνια. Όσο για το μικροβιολογικό εργαστήριο, ο χώρος στον οποίο βρίσκεται είναι ακατάλληλος για τα 200 και πλέον άτομα που συνωστίζονται σ΄ αυτόν καθημερινά.
“Στο συγκεκριμένο ΙΚΑ δεν υπάρχει καν ακτινολογικό εργαστήριο, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο κέντρο της πόλης σε άλλα ιατρεία του ΙΚΑ, προκειμένου να εξεταστούν. Μάλιστα, αφού ταλαιπωρηθούν με μετακινήσεις κι αναμονές, πρέπει να ξαναγυρίσουν στο ΙΚΑ Νεάπολης για να πάρουν τη γνωμάτευση του γιατρού”, δηλώνει στη “Μ” ο γραμματέας των συνταξιούχων Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός.  
Απαράδεκτες όμως είναι και οι συνθήκες που επικρατούν και στο γειτονικό κτίριο, όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Νεάπολης. Η πρόσβαση είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού το ασανσέρ είναι πολύ μικρό και οι πολίτες ανεβαίνουν δέκα σκαλιά για να φτάσουν σΆ αυτό. Επίσης οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε γραφεία κολλημένα το ένα με το άλλο, ενώ αρχεία και έγγραφα στοιβάζονται στους διαδρόμους.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Στα χαρτιά εδώ και πάνω από έξι χρόνια παραμένουν τα σχέδια μετεγκατάστασης του ΙΚΑ Νεάπολης. Όπως εξηγεί στη “Μ” ο δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος, το σημερινό κτίριο είναι ακατάλληλο και οι συνθήκες που επικρατούν απαράδεκτες.
“Είναι ντροπή να εμφανίζει το ΙΚΑ Νεάπολης τέτοια εικόνα. Από το 2003 υπήρχαν σκέψεις για μετεγκατάστασή του σε άλλο χώρο. Μάλιστα το 2003 η διοίκηση του ΙΚΑ είχε προτείνει να μεταφερθεί εκτός των διοικητικών ορίων της Νεάπολης και συγκεκριμένα στα Μετέωρα. Αντιδράσαμε και το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε. Επιπλέον, πριν δύο χρόνια, η διοίκηση του ΙΚΑ προσπάθησε να μεταφέρει τις υπηρεσίες από τη Νεάπολη στον Βαρδάρη, σε απόσταση 150 μέτρων από το ΙΚΑ της Πύλης Αξιού, αδιαφορώντας για το πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι στη δυτική πλευρά της πόλης”, λέει ο κ. Λαδόπουλος.  
Παράλληλα αναφέρει ότι “μία λύση θα ήταν να μετεγκατασταθούν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ Νεάπολης σε ιδιόκτητο κτίριο 5.000 τ.μ. εντός των ορίων του δήμου. Πάντως, εάν δεν βρεθεί λύση, τότε θα αντιδράσουμε δυναμικά”. 

  • Καταγγελίες εργαζομένων και ασφαλισμένων
  • Χτίστηκε πριν από περίπου 50 χρόνια
  • Δεν διαθέτει εξόδους κινδύνου
  • Δεν υπάρχει ράμπα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα
  • Το ασανσέρ χωράει μόλις δύο άτομα και συχνά χαλάει
  • Δεν υπάρχει καν ακτινολογικό εργαστήριο
  • Το μικροβιολογικό εργαστήριο είναι ακατάλληλο για τα 200 και πλέον άτομα που συνωστίζονται καθημερινά