ΤΡΟΪΚΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: «Υπογράψτε και εσείς το μνημόνιο»

Η τρόικα ζητεί από τους υπουργούς εγγυήσεις ότι οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ

«Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι υπουργοίπου έχουν αναλάβει τα μεγαλύτερα βάρη του προϋπολογισμούτου 2011. Η αναθεώρηση του ελλείμματοςκαι η άκαμπτη στάση των Ευρωπαίων φόρτωσαν στις πλάτες τους επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπεινα βρουν από μια οικονομία σε ύφεση και από νοικοκυριάσε απόγνωση. Αυτό δεν είναι το χειρότερο. Η τρόικα πλέον δεν αρκείται στον λόγο των υπουργών, ζητείκαι εγγυήσεις ότι οι δεσμεύσεις του μνημονίου θα υλοποιηθούν και μάλιστα εντός των χρονοδιαγραμμάτων.Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι φωτιά και τσεκούρι»ομολογεί υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι εκπρόσωποιτου κλιμακίου της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής

Τράπεζας και του ΔΝΤ αφού επέμειναν να μάθουν με ποιους τρόπους θα αυξηθούν τα έσοδα και θα περικοπούνοι δαπάνες, πρότειναν να υπογραφούν τα δύσκολα τμήματα του μνημονίου από τους αρμόδιους υπουργούς! Το θέμα, προς το παρόν, παρέμεινε σε εκκρεμότητα,στελέχη του οικονομικού επιτελείου ωστόσοπιστεύουν ότι θα τεθεί ξανά τον Ιανουάριο οπότε η τρόικα θα επιστρέψει για νέο έλεγχο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ

«Δεν κάνω πίσω στο παραμικρό»

Αντιμέτωπος με περικοπές-μαμούθ 1 δισ. ευρώ στην Υγεία, ο κ. Α. Λοβέρδος μόνο ήρεμος δεν είναι. Στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη εξήγησε ότι σε πρώτη φάση σχεδιάζει να βάλει μαχαίρι στους μισθούς, από όπου θα αποκομίσει 568 εκατ. ευρώ και παράλληλα με την περιστολή άλλων δαπανών θα φτιάξει δύο «μαξιλάρια» των 140 εκατ. ευρώ και 90 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παράγοντες με γνώση του χώρου της Υγείας, μολονότι δέχονται ότι «υπάρχει λίπος για να κοπεί», εμφανίζονται πολύ προβληματισμένοι για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Τα λεφτά» λένε «είναι πάρα πολλά». Ο κ. Λοβέρδος όμως δείχνει να έχει μελετήσει την κατάσταση. «Εγώ δεν έχω να κάνω μεγάλες παρεμβάσεις. Χρειάζεται να είμαι καθημερινά πάνω από τις υπηρεσίες, να κόβω λίγο από ΄δώ και λίγο από ΄κεί, πρέπει να εφαρμόσω ντελικάτες πολιτικές» ομολογεί.

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα έχει ετοιμάσει τον νόμο για το νέο σύστημα προμηθειών (700 εκατ. ευρώ πρέπει να περικόψει, με τους προμηθευτές να αρνούνται τις εκπτώσεις ακόμη και αν πληρωθούν αμέσως) ενώ επισκέπτεται όλα τα νοσοκομεία της χώρας ώστε να βρει τους δέκα ανθρώπους που θα δουλέψει μαζί τους. Ο υπουργός Υγείας φαίνεται ότι ανακαλύψει το μυστικό της συνεννόησης με την τρόικα, όχι όμως και με τον χώρο που διοικεί. «Είμαι ο πιο βεβαρημένος υπουργός από τον προϋπολογισμό του 2011. Το περιβάλλον της Υγείας μού είναι άγνωστο, αναμένω πίεση και αντιδράσεις από διαφόρους φορείς και βλέπω ότι ορισμένοι δεν δείχνουν κατανόηση. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω από τις δεσμεύσεις του μνημονίου στο παραμικρό» παρατηρεί. Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

«Εναν χρόνο νωρίτερα το ΕΣΠΑ»

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης καλείται να δώσει τη μεγάλη μάχη για την ανάπτυξη. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει να παλέψει όχι μόνο με τα νούμερα του προϋπολογισμού αλλά και με τις ελπίδες και τις προσδοκίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όλης της αγοράς. Ο πόλεμος με τις πολυεθνικές δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ο κ. Χρυσοχοΐδης όμως εκτιμά ότι παρά την αύξηση του ΦΠΑ «ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει θεαματικά το προσεχές διάστημα καθώς δεν έχουν επιβληθεί τόσο πολλοί φόροι όσο πέρυσι». Παρ΄ όλα αυτά, φαίνεται ότι θα ποντάρει περισσότερο στις πολιτικές για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκαθαρίσει τα μεγέθη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που εφέτος είναι ακόμη πιο «κουτσουρεμένο» και επηρεάζει το ΕΣΠΑ. Σχεδιάζει λοιπόν να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο να καταβληθεί έναν χρόνο νωρίτερα το ΕΣΠΑ ώστε να πυροδοτήσει την ανάπτυξη εντός του 2011. Επίσης, εκτός από το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) μέσω του οποίου θα εισρεύσουν στην αγορά το ερχόμενο έτος 2 δισ. ευρώ, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχεδιάζει να δημιουργήσει το Ταμείο Εξωστρέφειας για τις εξαγωγές και το Ταμείο Καινοτομίας για τους νέους επιχειρηματίες που εκτιμάται ότι θα ωφελήσει 50.000

επιχειρήσεις.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ

«Ούτε συζήτηση για απολύσεις»

«Δεν έχω στην ατζέντα μου θέμα απολύσεων» επιμένει σε όσους τον ρωτούν ο κ. Δ. Ρέππας. Ο υπουργός Υποδομών ενδεχομένως να μην έχει τέτοιο θέμα στην ατζέντα του, το έχει όμως η τρόικα, η οποία κάθε φορά που έρχεται για έλεγχο βρίσκει μια αφορμή για να το θέσει στη συζήτηση ακόμη και για τον ΟΣΕ όπου έχει ψηφιστεί ο νόμος. «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για νοικοκύρεμα στις συγκοινωνίες. Αν όμως φτάσω σε αυτό το δίλημμα, έχω “plan Β”. Θα καλέσω τους εργαζομένους να βρούμε μαζί μια λύση, είτε θα δεχθούν να χάσουν όλοι ένα μέρος των αποδοχών τους είτε κάποιοι θα χάσουν τις θέσεις τους. Πιστεύω όμως ότι δεν θα φτάσουμε εκεί» επισημαίνει ο κ. Ρέππας.

Οι συγκοινωνίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών και τα σχέδια του υπουργείου προβλέπουν συγχωνεύσεις φορέων, μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, νέα τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των οργανισμών. Από την άλλη πλευρά όμως είναι ο πρώτος υπουργός που γίνεται αποδέκτης αιτημάτων για μετατάξεις. Ο κ. Π. Γερουλάνοςζητεί ήδη 500 άτομα για φύλακες στα μουσεία. Δύσκολη είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα, όπου τα πράγματα όλο το 2011 θα κινούνται σε τεντωμένο σκοινί. Το υπουργείο Υποδομών θα δίνει χρήματα με το σταγονόμετρο ώστε να κινούνται όλες οι εργολαβίες το 2011.

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

Θα φτάσουν τα κονδύλια για την ανεργία;

Η κυρία Λούκα Κατσέλη έχει αναλάβει να εξοικονομήσει 1,4 δισ. ευρώ από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την αλλαγή στη διαδικασία προμηθειών στα ασφαλιστικά ταμεία. Η υπουργός Υγείας πιστεύει ότι το ποσό αυτό θα εξοικονομηθεί από την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του πρωτοκόλλου συνταγογράφησης σε όλα τα Ταμεία αλλά κυρίως στο ΙΚΑ, το οποίο θα ενταχθεί στο σύστημα τον Δεκέμβριο. «Ηδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και τα παρουσιάσαμε στην τρόικα» παρατηρεί. Επίσης, πολλά χρήματα θα εξοικονομηθούν από τη μείωση της τιμής των φαρμάκων.

Ο προϋπολογισμός του 2011 έχει αυξημένο κονδύλιο για την καταπολέμηση της ανεργίας το οποίο από 350 εκατ. ευρώ ανήλθε σε 500 εκατ. ευρώ. Θα είναι όμως αρκετό για να αντιμετωπίσει την έκρηξη της ανεργίας; Η υπουργός Εργασίας έχει μπει ξανά στο στόχαστρο συναδέλφων της επειδή όπως θεωρούν «άνοιξε χωρίς λόγο δύο κλειστά θέματα» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η κυρία Κατσέλη αμφισβητεί τη συμφωνία που πέτυχε ο προκάτοχός της κ. Λοβέρδος για τις εργασιακές σχέσεις και για τον ΟΜΕΔ. «Από αυτό δεν πρόκειται να βγει τίποτα καλό» πιστεύουν όσοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίον σκέφτονται οι ελεγκτές.