Τρομάζουν τους Αθηναίους οι ευπαθείς ομάδες

Χαρακτηρίζονται δημόσιος κίνδυνος από το 80% των πολιτών. Το 50% πιστεύει ότι δεν μπορούν ποτέ να εργαστούν. Στην κορυφή των αρνητικών αντιλήψεων οι χρήστες ουσιών

Δημόσιο κίνδυνο χαρακτηρίζει η συντριπτική πλειονότητα των Αθηναίων όσους ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Χρήστες ουσιών, αποφυλακισμένοι, μετανάστες, ψυχικά νοσούντες, φορείς του AIDS, άστεγοι και σωματικοί ανάπηροι, αποτελούν επικίνδυνες ομάδες για το 80% των Αθηναίων. Ενας στους δύο υιοθετούν ακραίες αντιλήψεις, θεωρώντας ότι οι ομάδες αυτές δεν μπορούν να εργαστούν ποτέ ή δεν μπορούν να απασχοληθούν σε κανονικές δουλειές.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μελέτη που διεξήγαγε η εταιρεία «Μέτρον Ανάλυσις» στις αρχές του μήνα, σε δείγμα 600 κατοίκων της Αθήνας, ηλικίας 18 ετών και άνω. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο προγράμματος του Δήμου Αθηναίων, με τίτλο «Αντιστίγμα Αθήνα», το οποίο στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (www.antistigmaathina.gr ).

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα και το πρόγραμμα παρουσίασαν χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μ. Οικονόμου – Λαλιώτη, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Π. Θεοδωράκης και η αντιπρόεδρος της «Μέτρον Ανάλυσις» Αν. Σταθοπούλου.

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι στην κορυφή των αρνητικών αντιλήψεων βρίσκονται οι χρήστες ουσιών, για τους οποίους το 57% των πολιτών θεωρούν ότι είναι δημόσιος κίνδυνος πάντα ή συχνά. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι αποφυλακισμένοι (46%), ενώ τις λιγότερο αρνητικές αντιλήψεις έχουν οι άστεγοι (18%) και οι σωματικά ανάπηροι (3%).

Το 33,2% έως 56% των ερωτηθέντων δεν θέλουν καν να κάθονται σε διπλανό κάθισμα στα λεωφορεία με τα εν λόγω άτομα ή να μένουν σε διπλανό διαμέρισμα ή να τους νοικιάζουν το σπίτι τους. Παρά την κοινωνική απόσταση που έχουν προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, το 71,1% των Αθηναίων συμφωνούν πολύ και το 22,9% αρκετά με την πρωτοβουλία του δήμου. Οι μισοί, μάλιστα, εμφανίζονται διατεθειμένοι να μετάσχουν οι ίδιοι στην προσπάθεια.

«Το να εθελοτυφλούμε απέναντι σε υπαρκτά προβλήματα δεν αποτελεί ένδειξη υψηλού δείκτη πολιτισμού», σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης. Η κ. Λαλιώτη επικαλέστηκε την εμπειρία της στη δημιουργία δομών για ψυχικά πάσχοντες, λέγοντας ότι -παρά τις θορυβώδεις αντιδράσεις μίας μικρής μειοψηφίας- μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ήταν θετικά διακείμενη προς την παροχή βοήθειας στα άτομα αυτά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

dkarag@pegasus.gr