Τροπολογία νομιμοποιεί τις παράνομες προμήθειες νοσοκομείων

Βαρύτατες καταγγελίες κατά της κυβέρνησης ότι χρησιμοποιεί τη Βουλή σαν «πλυντήριο» για τη νομιμοποίηση των χρεών των νοσοκομείων από τις παράνομες προμήθειες υλικών την τελευταία 5ετία απηύθυνε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γ. Φλωρίδης.

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής της σχετικής τροπολογίας που προβλέπει πως «όλες οι προμήθειες θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν νόμιμα», ο κ. Φλωρίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «λαθραία και υπόγεια» να ψηφίσει μία ρύθμιση που νομιμοποιεί το «μαύρο χρήμα» και τις «ρεμούλες» -όπως είπε- στις προμήθειες των νοσοκομείων, την ίδια ώρα που το πολιτικό σύστημα τρίζει συθέμελα από τα σκάνδαλα.

«Προφανώς έχουμε παράνομες προμήθειες, διότι αν ήταν νόμιμες δεν χρειαζόταν να ασχοληθεί η Βουλή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τα υλικά των προμηθειών αγοράζονται αυτόν τον καιρό στη μαύρη αγορά σε τιμές πάνω από το 10πλάσιο, επειδή εξαγγέλθηκε ότι θα νομιμοποιηθούν, ενώ η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί με υπέρογκους τόκους για να καλύψει αυτό το ποσό, το οποίο δεν προσδιορίζεται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αν και τα πιστοποιημένα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ.

«Δεν μπορεί», τόνισε, «ο ελληνικός λαός να χρεωθεί με δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να ξέρει τι είναι αυτά, από πού προήλθαν, ποιος τα πλήρωσε, ποια νοσοκομεία αφορά και σε ποιες τιμές πληρώθηκαν».

Κάλεσε, τέλος, το υπουργείο Υγείας πριν από την ψήφιση της τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή εβδομάδα να καταθέσει λίστα με τα ποσά, τα υλικά, τις προμήθειες, τις αποφάσεις, τα νοσοκομεία και τα ονόματα των προμηθευτών, για να ξέρει τι ψηφίζει.

Λ. Γαλανός