Τροποποίηση φαρμακευτικής αγωγής από μη γιατρό

div style=”margin: 0cm 0cm 10pt”>                                                                                                                                                               Βόλος 28/11/2011

                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                             Τροποποίηση φαρμακευτικής αγωγής από μη γιατρό.
Με έκπληξη παρακολουθούμε τις πρόσφατες υποσχέσεις του υπουργού υγείας, που δίνει την δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να παραποιούν ιατρικές συνταγές, ανάλογα με τα σκευάσματα που έχουν στο ράφι τους. Προφανώς ο λόγος είναι απεργοσπαστικός, δεδομένων των κινητοποιήσεων του κλάδου, κόντρα στις επικοινωνιακές δηλώσεις του υπουργείου ότι έγινε η πρώτη συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ. Η «παροχή» γίνεται με την λογική του αντίδωρου, προκειμένου να ησυχάσουν. Αλήθεια δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο φαρμακευτικός κλάδος βλέπει το τυρί αδιαφορώντας για την φάκα, που είναι το ξεδιάντροπο άνοιγμα του επαγγέλματος τους και ότι το υπουργείο τους ωθεί σε παράνομες και ανήθικες πρακτικές.
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 του ν. 3418/2005 ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.
 Στην έννοια δε της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται ρητώς κατά νόμο και η συνταγογράφηση, η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή. Προφανώς η παραποίηση της ιατρικής συνταγής , με όποια δικαιολογία οικονομικής η μνημονιακής πολιτικής δεν απενοχοποιεί κανέναν στην αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος.
Υπενθυμίζουμε ότι η ιατρική συνταγή έχει και την έννοια της ευθύνης της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, την ευθύνη των όποιων παρενεργειών, που αρκετές από αυτές οφείλονται στα έκδοχα των φαρμάκων και την τραγική αναξιοπιστία των ντόπιων ελεγκτικών μηχανισμών στο επίπεδο της βιοισοδυναμίας των φαρμάκων εταιρειών της μιας βραδιάς η ανεξέλεγκτων τριτοκοσμικών παραγωγών.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε κανένα έλληνα ασθενή να παίρνει άλλα φάρμακα από αυτά που του συνέστησε ο θεράπων του ιατρός, και κανένα έλληνα εισαγγελέα να αγνοεί την οδηγία που πρόκειται άμεσα να δώσει ο Ιατρικός σύλλογος Μαγνησίας σε όλα τα μέλη του, να εκδίδουν τις ιατρικές τους συνταγές με την σφραγίδα, η συνταγή εκδίδεται με κάθε επιφύλαξη για το σκεύασμα που θα σας χορηγηθεί.
 Αν συζητάμε για ένα απλό παυσίπονο το πρόβλημα είναι μάλλον συμβολικό, φτάνοντας όμως σε αντινεοπλασματικά η καρδιολογικά φάρμακα όποια παρέμβαση σε ιατρική συνταγή είναι απλά εγκληματική.  
                                                                                                           Ο Πρόεδρος     Μ. Δραμητινός
                                                                                                          Ο Γραμματέας      Χ. Πανάγος