«Τσιμπίδα» για 1.248 γιατρούς

Σοβαρές παραβάσεις εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων έφεραν στο φως οι έλεγχοι της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών.

Νέες αποκαλύψεις για τη… δράση συγκεκριμένων γιατρών, που συνεργάζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ΙΚΑ αποκαλύφθηκαν 1.248 περιπτώσεις γιατρών που είχαν κάνει σοβαρές παραβάσεις στο θέμα της συνταγογράφησης.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ), οι κυριότερες παραβάσεις των γιατρών έχουν σχέση με:

  • Την αναγραφή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων
  • Την αναγραφή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός της ειδικότητας
  • Την αναγραφή φαρμάκων που δεν αντιστοιχούν στη διάγνωση
  • Την αναγραφή μη εγκεκριμένου δοσολογικού σχήματος
  • Τη συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χωρίς να αναγράφουν τη σχετική ένδειξη, με συνέπεια την αντίστοιχη επιβάρυνση του Ιδρύματος.

Σημειώνεται πως για αυτές τις περιπτώσεις κινείται η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου από τα αρμόδια όργανα. Το Ιδρυμα θα προχωρήσει σε καταλογισμό της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε σε βάρος του, προσαυξημένης κατά 50%, καθώς και στην επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συμβεβλημένα φαρμακεία, η διοίκηση του Ταμείου προχώρησε:

  • Στην έκδοση 141 αποφάσεων επιβολής κυρώσεων χρηματικών προστίμων αξίας 636.756 ευρώ
  • Στην έκδοση 15 αποφάσεων κυρώσεων καταγγελίας σύμβασης εκτέλεσης συνταγών ΙΚΑ
  • Στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών φαρμακοποιών και γιατρών για σοβαρές παραβάσεις (πλαστογραφία – εικονική συνταγογράφηση), συνολικού ποσού 1,2 εκατομμυρίου ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ως στόχο μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων -με κυριότερη την ηλεκτρονική συνταγογράφηση- να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη τουλάχιστον κατά 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα με βάση τις εκτιμήσεις, το ένα τρίτο των δαπανών στους κλάδους Υγείας είναι αποτέλεσμα σπατάλης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική ζήτηση.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το 2009 είχε εκτοξευτεί στα 8 δισεκατομμύρια. Αρκεί να αναφερθεί πως η αξία της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα είναι περίπου ίδια με αυτήν της Ισπανίας, που έχει πενταπλάσιο αριθμό κατοίκων.

Αποκαλύπτονται απίστευτα κόλπα
Αυστηροί έλεγχοι στα Ταμεία

Σε εξέλιξη είναι αυστηροί έλεγχοι στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο γιατροί, φαρμακοποιοί και ιδιώτες συμμετέχουν στα κυκλώματα που "λεηλατούν" τα Ταμεία.

Οι μέχρι τώρα έλεγχοι αποκαλύπτουν ιστορίες καθημερινής τρέλας στα ασφαλιστικά ταμεία: γιατροί διακινούν τις συνταγές σαν "λευκές" επιταγές, φαρμακοποιοί πληρώνονται δύο φορές το κάθε φάρμακο (από το Ταμείο και από τους ασφαλισμένους) και βιβλιάρια ασφαλισμένων "γεμίζουν" με φάρμακα που δεν έχουν, ωστόσο, χρησιμοποιηθεί.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ