Τσίπρας: Τραγική εικόνα η στείρα αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ

Της ΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑ

Βελτιώνεται συνεχώς η κατάσταση της υγείας του 33χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται με γρίπη στη ΜΕΘ και δεν αποκλείεται να βγει σήμερα από τη μονάδα εντατικής θεραπείας.

 Από την επίσκεψη Τσίπρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Ο ασθενής έμεινε περίπου 15 μέρες στη ΜΕΘ με πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της γρίπης. Πριν τρεις μέρες αποσωληνώθηκε, έχει δική του αναπνοή και δεν βρίσκεται σε καταστολή. Σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση εξακολουθούν να νοσηλεύονται ο 42χρονος Ελληνοαλβανός και ένας 30χρονος Ελληνας, οι οποίοι βρίσκονται στη ΜΕΘ σε καταστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 30χρονος που αρχικά εισήχθη την περασμένη Τετάρτη στην πνευμονολογική κλινική με κρίση άσθματος είχε πάει σε bachelor πάρτι συγγενούς του που παντρευόταν και πιθανολογείται ότι εκεί κόλλησε τον ιό. Ο 30χρονος είναι παντρεμένος με παιδιά και ευτυχώς δεν μετέδωσε τον ιό στην οικογένειά του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, που επισκέφτηκε χθες το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τον ιό της γρίπης, αναφέροντας «εγώ θα σταθώ μόνο στο να μεταφέρω τη θετική είδηση, από την ενημέρωση που είχαμε, ότι το πρώτο από τα τρία βαριά περιστατικά εξελίσσεται θετικά και υπάρχει σημαντική βελτίωση. Από κει και πέρα αρμόδιοι να μιλήσουν είναι οι υπεύθυνοι γιατροί και επιστήμονες και όχι εγώ».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι σε όσους «παριστάνουν τους ειδήμονες επί παντός επιστητού», σημειώνοντας «βρισκόμαστε στο φαινόμενο, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, τον πρώτο λόγο να έχουν υπουργοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και όχι το επιστημονικό προσωπικό της χώρας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «τραγική την εικόνα της κυβέρνηση και του ΠΑΣΟΚ, που εν μέσω παγκόσμιας επιδημίας, συνεχίζουν μία στείρα και ανούσια αντιπαράθεση, καθώς δεν εστιάζουν στα πραγματικά προβλήματα αλλά στο αν υπάρχει ή όχι στα χαρτιά σχέδιο δράσης. Και τώρα δηλαδή που υπάρχει σχέδιο στα χαρτιά, ποιος είναι, αλήθεια, αυτός που θα το εφαρμόσει στη πράξη;».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τραγική υποστελέχωση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και έλλειψη ενός αξιόπιστου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. «Οταν πριν από έξι μήνες μιλήσαμε για την ανάγκη 100 χιλιάδων προσλήψεων στους τομείς που είναι οξυμένες οι κοινωνικές ανάγκες, ζητώντας μάλιστα οι μισές από αυτές να είναι για την ενίσχυση του ΕΣΥ κάποιοι μας κατηγορήσανε για κρατιστές. Τώρα που έχουμε 25.000 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και 5.000 ιατρικού προσωπικού, αναρωτιόμαστε γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια έκτακτη περίπτωση, όπως αυτή της επιδημίας», σημείωσε.

Τέλος, ζήτησε να δοθεί επιτέλους βάρος στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας και υγείας, με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τονίζοντας πως «οι πρωτοβάθμιες δομές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαρκή και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πανικού».