Β. ΕΛΛΑΔΑ Όμηροι του ΙΚΑ οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα

της Νικολέτας Μπούκα

Όπως καταγγέλλουν στη “ΜτΚ”, αισθάνονται όμηροι του ΙΚΑ, καθώς όσοι είναι ασφαλισμένοι του συγκεκριμένου Ιδρύματος περνούν έναν Γολγοθά, για να μπορέσουν να υποβληθούν σε ειδική εξέταση, η οποία είναι καθοριστική για την ίδια τους τη ζωή. Η συγκεκριμένη εξέταση, η μαγνητική τομογραφία καρδιάς-ήπατος με την ακολουθία Τ2*, γίνεται αποκλειστικά σε ένα ιδιωτικό κέντρο της πόλης μας. Ωστόσο, το ΙΚΑ έχει ορίσει για τους χιλιάδες ασφαλισμένους του στη Θεσσαλονίκη, ανεξαρτήτως αν είναι θαλασσαιμικοί ή όχι, το πλαφόν των 20 τέτοιων μαγνητικών το μήνα, με αποτέλεσμα οι θαλασσαιμικοί να προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού και να μην μπορούν.

“Η εξέταση αυτή είναι πολύ σημαντική για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, καθώς απεικονίζεται με ακρίβεια η συσσώρευση σιδήρου στα ζωτικά όργανα της καρδιάς και του ήπατος. Ανάλογα με τα αποτελέσματα καθορίζεται και η θεραπεία αποσιδήρωσης. Ωστόσο, η εξέταση γίνεται μόνο σε ένα ιδιωτικό κέντρο στην πόλη μας, με αποτέλεσμα οι θαλασσαιμικοί να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χρειάζονται τέσσερις έως έξι μήνες για να κλείσουν ραντεβού, εξαιτίας του πλαφόν που υπάρχει από το ΙΚΑ. Συνεπώς, είτε δεν κάνουν την εξέταση, είτε την πληρώνουν από την τσέπη τους, περίπου 600 ευρώ για καρδιά και ήπαρ, και μετά περιμένουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους από το ΙΚΑ”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης Βασίλειος Δήμος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο σύλλογος προσπαθεί να βρει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ έχει στείλει τουλάχιστον τρεις επιστολές διαμαρτυρίας στον γενικό διευθυντή του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ
“Αυτό που ζητάμε είναι να εξαιρεθούν οι θαλασσαιμικοί από το πλαφόν που υπάρχει, ώστε να πραγματοποιούν την εξέταση MRI T2* στο συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, προτείνουμε το ραντεβού για την εξέταση αυτή να κλείνεται μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 184 του ΙΚΑ, όπως συμβαίνει και στην Αθήνα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία”, εξηγεί ο κ. Δήμος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απάντηση που πήρε ο σύλλογος την πρώτη φορά από το ΙΚΑ ήταν ότι το αίτημά τους για εξαίρεση δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί και θα επανεξεταζόταν στο εγγύς μέλλον. Στη δεύτερη απάντηση το ΙΚΑ είχε κάνει έρευνα και πρότεινε στους θαλασσαιμικούς άλλα τρία ιδιωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, όπου μπορούσαν να κάνουν την εξέταση αυτή, χωρίς να περιμένουν επί μήνες.

“Δυστυχώς, οι γιατροί που μας παρακολουθούν ανακάλυψαν ότι τα άλλα τρία εργαστήρια που μας πρότεινε το ΙΚΑ έχουν μεν τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά όχι το ειδικό λογισμικό που απαιτείται για την εξέταση Τ2* και συνεπώς δεν είναι σε θέση να κάνουν τη μέτρηση που χρειάζονται οι θαλασσαιμικοί. Στείλαμε και νέα επιστολή για την εξέλιξη αυτή στο ΙΚΑ, αλλά δεν πήραμε απάντηση”, λέει ο κ. Δήμος. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Ο αιματολόγος στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Βασίλειος Περιφάνης εξηγεί στη “ΜτΚ” ότι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς-ήπατος με την ακολουθία Τ2* αποτελεί την πιο εξελιγμένη και σύγχρονη εξέταση για τον εντοπισμό σιδήρου στα δύο αυτά ζωτικά όργανα των θαλασσαιμικών.

“Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία κάνουν συχνά μεταγγίσεις. Από τις μεταγγίσεις αυτές ο σίδηρος που υπάρχει στο αίμα κατακάθεται συνήθως στην καρδιά και το ήπαρ. Είναι αναγκαίο, όμως, να αφαιρεθεί, δηλαδή να γίνει αποσιδήρωση, διαφορετικά θα δημιουργηθούν προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά είναι πιο άμεσα για την καρδιά, καθώς μπορεί να γίνει σκληρή και να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια. Στο ήπαρ είναι πιο μακροπρόθεσμα, ωστόσο η συσσώρευση σιδήρου σε αυτό μπορεί να προκαλέσει τοξική ηπατοπάθεια ή κίρρωση”, τονίζει ο κ. Περιφάνης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι από το 2000 και μετά υπήρχαν διάφοροι τρόποι μαγνητικής τομογραφίας για τη μέτρηση του σιδήρου στην καρδιά και το ήπαρ των θαλασσαιμικών. “Η πιο σύγχρονη μέθοδος, όμως, που θεωρείται και η καλύτερη, είναι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς-ήπατος με την ακολουθία Τ2*. Με αυτήν εκτιμούμε την ποσότητα σιδήρου σε καρδιά και ήπαρ και, αν το αποτέλεσμα είναι παθολογικό, τότε προχωρούμε σε εντατικοποίηση της θεραπείας αποσιδήρωσης με φάρμακα. Η εξέταση γίνεται μία φορά το χρόνο, ενώ, εάν το αποτέλεσμα είναι παθολογικό, μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί και μετά από ένα εξάμηνο”, επισημαίνει ο κ. Περιφάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα με το ΙΚΑ είναι σοβαρό, καθώς, εξαιτίας του πλαφόν που έχει οριστεί για τις μαγνητικές, επιτρέπει να υποβληθούν στην εξέταση αυτή περίπου 50 θαλασσαιμικοί το χρόνο, τη στιγμή που στην Θεσσαλονίκη είναι 350 άτομα. Τα άλλα τρία ιδιωτικά κέντρα, μετά την έρευνα που έκανε ο ίδιος, διαθέτουν μεν τον εξοπλισμό αλλά όχι το εγκαταστημένο λογισμικό για την εξέταση Τ2*, το οποίο είναι το πιο σύγχρονο και αξιόπιστο και το οποίο αναγνωρίζεται και από αιματολόγους στο εξωτερικό.

Η απάντηση του Ιδρύματος

Ο διευθυντής της νομαρχιακής μονάδας υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης Γιώργος Κετάνης εξηγεί στη “ΜτΚ” ότι καταβάλλεται προσπάθεια από την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ για αύξηση του πλαφόν στις μαγνητικές τομογραφίες, με στόχο αρχικά από τις 20 να φτάσουν τις 50 και αργότερα τις 63.

“Έχουμε ζητήσει από το ιδιωτικό κέντρο που κάνει την εξέταση να κρατάει 3-4 κενές θέσεις για τις έκτακτες ανάγκες έως το τέλος κάθε μήνα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν τηρείται. Για το λόγο αυτό στείλαμε έγγραφο και σε άλλα τρία ιδιωτικά κέντρα, τα οποία μας ενημέρωσαν ότι μπορούν να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση. Έτσι, ενημερώσαμε τους θαλασσαιμικούς ότι μπορούν να εξυπηρετούνται από αυτά. Ωστόσο, μετά την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από τους θαλασσαιμικούς για την έλλειψη του ειδικού λογισμικού από τα κέντρα αυτά, θα αποστείλουμε νέο έγγραφο, για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει”, επισημαίνει ο κ. Κετάνης.