Β. Μουλόπουλος προς Υπουργό Υγείας: θα σεβαστείτε την κλαδική συμφωνία; Απάντηση:……..

p>ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση):
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί η με αριθμό 593/15.3.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Βασιλείου Μουλόπουλου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την εφημεριακή στελέχωση των Δημοσίων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας κ.λπ.

«Η άρνηση της Κυβέρνησης να προβεί σε ρητή δήλωση σεβασμού και πλήρους υλοποίησης του ν.3754/2009 καθώς και της κλαδικής συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στην ΟΕΝΓΕ και το Υπουργείο Υγείας πριν ένα χρόνο, οδηγεί σε πρωτοφανή έκρυθμη κατάσταση τα νοσοκομεία και τους νοσοκομειακούς να οδηγούνται εκ των πραγμάτων, σε κατάθεση προγραμμάτων τεσσάρων εφημεριών ανά γιατρό το μήνα.

Σε συνδυασμό με τις επισχέσεις εργασίας για απλήρωτες εφημερίες προκαλείται πλήρης παράλυση στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας. Επιπλέον, από τις 2000 προσλήψεις γιατρών που έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι τον Ιούλιο του 2009, δεν έχει γίνει ούτε μία.

Τέλος, με την πρωτοφανή μείωση των πιστώσεων για τις εφημερίες του 2010, πλήττεται όχι τόσο το εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών, όσο ο «σκληρός πυρήνας» του ΕΣΥ που είναι η επείγουσα περίθαλψη και τίθεται υπό αίρεση η ασφαλής στελέχωση και λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας την ώρα του επείγοντος περιστατικού, την ώρα δηλαδή που δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για τον πολίτη πέρα από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1. Θα προσαυξηθεί το κονδύλιο εφημεριών κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημεριακή στελέχωση των νοσοκομείων και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές;

2. Θα σεβαστεί και θα υλοποιήσει άμεσα και στα ακέραιο την κλαδική συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου 2008, προχωρώντας εκτός των άλλων άμεσα στις 2000 προσλήψεις που προβλέπει ο ν.3754/2009;»

Στον ερωτώντα Βουλευτή κ. Βασίλειο Μουλόπουλο θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Όπως ξέρετε, αγαπητέ συνάδελφε, από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έδωσε σαφές δείγμα γραφής για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τη στήριξη των γιατρών, των νοσηλευτών, όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Και θέλω εδώ άλλη μια φορά να αναγνωρίσω ότι με πατριωτισμό, με αυταπάρνηση, κρατούν όρθιο ένα υπερχρεωμένο, όπως παραλάβαμε και με τεράστια προβλήματα, Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα δείγματα γραφής ήταν σαφή. Πρώτα απ’ όλα, όπως γνωρίζετε, προχωράμε, παρά την τεράστια κρίση που ζει η χώρα μας και την ανάγκη να υπάρχουν παντού εξοικονομήσεις, το πρόγραμμα των προσλήψεων για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Άρα, υλοποιείται αυτή η δέσμευση που υπήρχε, την οποία έχουμε συζητήσει πολλές φορές και με την ΟΕΝΓΕ, την οποία αναφέρετε.

Θέλω να είμαι συγκεκριμένη απέναντί σας και να πω ότι αρχικά είχαν προβλεφθεί 2000 θέσεις. Για τις 1000 θέσεις -το ΠΑΣΟΚ με τον πρώτο νόμο που έφερε στη Βουλή το Νοέμβριο- πήρε εξουσιοδότηση η Υπουργός Υγείας προκειμένου να συσταθούν, το οποίο και κάναμε. Έτσι, αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι ότι μιλάμε για 2090 νέες θέσεις, εκ των οποίων –για να είμαστε σαφείς με νούμερα- 786 θέσεις είναι ήδη προκηρυγμένες, 914 θέσεις είναι από αυτές που έχουν συσταθεί με την εξουσιοδότηση του Νοεμβρίου -έχουν ήδη υπογραφεί από μένα και είναι στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα- και έχουν ετοιμαστεί οι προκηρύξεις που βγαίνουν και αυτές στον αέρα. Επίσης, όπως γνωρίζετε, οι υπόλοιπες θέσεις αφορούν ειδικευόμενους γιατρούς, εκ των οποίων οι 193 θέσεις έχουν ήδη συσταθεί -επειδή υπήρχε και η σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ- και οι υπόλοιπες 57 είναι τώρα στο ΚΕΣΥ και ελπίζουμε την επόμενη εβδομάδα να ολοκληρωθεί και αυτή η εκκρεμότητα. Βλέπετε ότι είμαστε απόλυτα συνεπείς σε ό,τι έχουμε δηλώσει. Και αυτά τα στοιχεία τα παρέδωσα την Τρίτη στην ΟΕΝΓΕ στη συνάντηση που είχαμε.

Όσον αφορά τις εφημερίες, ξέρετε πολύ καλά ότι οι γιατροί, δυστυχώς, έχουν ταλαιπωρηθεί με το θέμα των εφημεριών. Να σας πω ενδεικτικά ότι πέρσι πληρώθηκαν εφημερίες μετά τον Απρίλη. Εμείς τι είπαμε; Πρώτα απ’ όλα, μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ παραλάβαμε Οκτώβριο στο κλείσιμο του Προϋπολογισμού, κάναμε αγώνα δρόμου, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις εφημερίες μέχρι και το Νοέμβριο. Οι εφημερίες του Δεκεμβρίου -είναι 36.000.000 ευρώ, οι οποίες πάνε λογιστικά στην επόμενη χρονιά- υπεγράφησαν προχθές από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη. Διότι, κύριε συνάδελφε, όταν μιλάμε για επίσχεση εργασίας, μιλάμε για δεδουλευμένα. Τα δεδουλευμένα, λοιπόν, θα πληρωθούν όσον αφορά το Δεκέμβριο. Και όχι μόνο αυτό. Σε συνεννόηση με τους συναδέλφους στο Υπουργείο Οικονομικών και για κάποια υπόλοιπα προ του Δεκεμβρίου του 2009 -που δεν είχαν μπορέσει να εκταμιευτούν λόγω του ότι έκλεινε το οικονομικό έτος- υπάρχει πολιτική δέσμευση ότι και αυτά θα απελευθερωθούν στις επόμενες μέρες.

(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το πρόγραμμα –και τελειώνω, κυρία Πρόεδρε, θα επανέλθω στη δευτερολογία μου- των εφημεριών του 2010, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι η εφημερία είναι κρίσιμη για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου και είναι υποχρεωτική εργασία για τους γιατρούς, για αυτό το λόγο συμφωνήσαμε με το Υπουργείο Οικονομικών να μη γίνει στις εφημερίες η παρακράτηση του 10% που υπάρχει για όλες τις άλλες πιστώσεις για όλα τα Υπουργεία και για όλες τις άλλες υποχρεώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς και στις υπερωρίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Βασίλειος Μουλόπουλος.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Υπουργέ, συνεχίζετε με τις διακηρύξεις καλών προθέσεων. Σας θυμίζω πως όταν αναλάβατε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δηλώνατε σε κάθε δημόσια τοποθέτησή σας ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που είχατε να αντιμετωπίσετε ήταν η εκρηκτική κατάσταση για τις επισχέσεις εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, για τις απλήρωτες και δεδουλευμένες εφημερίες τους. Σας θυμίζω επίσης ότι στις 25.1.2010 σε ραδιοφωνικό σταθμό στον «ΘΕΜΑ F.M» λέγατε «Οι άνθρωποι είναι σε απελπισία, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία, γι’ αυτό βρήκαμε μία λύση με νομοθετική ρύθμιση που περάσαμε και λύσαμε το πρόβλημα από οικονομικής και θεσμικής άποψης και οι 1000 γιατροί που προσλαμβάνουμε είναι ακριβώς για να ομαλοποιηθεί το σύστημα των εφημεριών». Και συνεχίζατε, λέγοντας: «Υπάρχει μία έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που λέει ότι ο Έλληνας γιατρός του ΕΣΥ είναι εξουθενωμένος». Σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε τίποτα και αυτό δείχνει ότι υπάρχει τελικά συνέχεια στο κράτος! Η Νέα Δημοκρατία εξουθένωσε τους γιατρούς, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να τους εξοντώσει την ώρα που είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να στηρίξετε τα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία, όπως ξέρετε, έχει σημειωθεί αύξηση προσέλευσης κατά 20%, λόγω της διεύρυνσης της φτώχιας από την κρίση. Η Κυβέρνηση απαξιώνει το ΕΣΥ, αφήνοντάς το χωρίς πόρους, χωρίς επαρκείς υποδομές και εξοπλισμό, με δραματικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Δεν φαίνεται να απασχολεί την Κυβέρνηση ούτε η επικείμενη κατάρρευση του εφημεριακού καθεστώτος, λόγω της δηλωμένης άρνησης των γιατρών να εφημερεύουν πάνω από τέσσερις φορές το μήνα, ούτε η επισφαλής λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, λόγω των αλλαγών στα προγράμματα εφημερίας από ορισμένες διοικήσεις, ούτε πολύ περισσότερο η αναστάτωση που θα προκληθεί από τις επισχέσεις εργασίας που έχουν ήδη ξεκινήσει και, όπως ξέρετε, από τη Δευτέρα γενικεύονται σε όλα τα νοσοκομεία.

Η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει ότι η αν Κυβέρνηση δεν υλοποιήσει την κλαδική συμφωνία, οι νοσοκομειακοί γιατροί αρνούνται να συναινέσουν σε υπερωριακή εργασία άνω των τεσσάρων εφημεριών το μήνα και προχωρούν σε πανελλαδική επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα.

Κυρία Υπουργέ, αν πράγματι πιστεύετε ότι η υγεία δεν είναι μία εξαρτημένη μεταβλητή του δημοσιονομικού προβλήματος, οφείλετε να κάνετε κάτι τώρα και να μας απαντήσετε συγκεκριμένα -γιατί και η πρώτη σας ομιλία δεν είχε κάτι το συγκεκριμένο- αν θα προσαυξηθεί το κονδύλι των εφημεριών κατά 100.000.000 ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημεριακή στελέχωση των νοσοκομείων και αν θα εφαρμόσετε άμεσα και στο ακέραιο την κλαδική συμφωνία της 1.12.2008, προχωρώντας με συγκεκριμένο όμως χρονοδιάγραμμα στις δύο χιλιάδες προσλήψεις που προβλέπει ο νόμος.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Μουλόπουλο.

Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Αγαπητέ συνάδελφε, νομίζω ότι δεν είχα κάνει εξαγγελίες, είχα κάνει σαφείς ανακοινώσεις και δεσμεύσεις. Πρώτη σαφής ανακοίνωση: ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης υπέγραψε τα δεδουλευμένα, που ήταν το κύριο αίτημα, γιατί η επίσχεση εργασίας δεν γίνεται για το μέλλον, γίνεται για τα δεδουλευμένα. Άρα, λοιπόν, αυτό ανακοίνωσα, ότι υπέγραψε ο συνάδελφος τα 36.000.000 ευρώ των εφημεριών του Δεκεμβρίου, ως οφείλαμε ως Κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι οφείλουμε να σεβαστούμε τα δεδουλευμένα. Επίσης, κάναμε αγώνα δρόμου με το που αναλάβαμε το Υπουργείο, γιατί όντως είχαμε σε επίσχεση τα περιφερειακά νοσοκομεία -όπως σωστά αναφέρατε τα λόγια μου- προκειμένου να πληρωθούν και πάλι τότε τα δεδουλευμένα μέχρι το Νοέμβριο. Και όπως επίσης σας ανακοίνωσα, και για κάποια υπόλοιπα προ του Δεκεμβρίου -που λόγω του ότι έκλεισε το οικονομικό έτος και δεν πρόλαβαν ενώ είχαν βγει τα εντάλματα να πληρωθούν οι γιατροί δεδουλευμένα- υπήρξε συμφωνία με τους συναδέλφους στο Υπουργείο Οικονομικών. Άρα, αυτά δεν είναι εξαγγελίες είναι σαφείς ανακοινώσεις στο Σώμα.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το τρέχον έτος -αυτό αφορά τον προγραμματισμό της χρονιάς- θέτετε ένα θέμα: Αν θα φθάσουν τα κονδύλια που έχουν τεθεί στον Προϋπολογισμό, για να έλθουμε στο δεύτερο -να αφήσουμε την επίσχεση εργασίας που το ξεκαθαρίσαμε, όπως και για τις προσλήψεις το ξεκαθαρίσαμε, έχουν υπογραφεί, είναι στο ΦΕΚ- που είναι: Εμείς, λοιπόν, τι είπαμε με το οικονομικό επιτελείο; Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μία οικονομική κρίση, τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν μπορεί βέβαια να γίνουν περικοπές στις εφημερίες και στις υπερωρίες και για αυτό το λόγο εξαιρέθηκε και θα υπάρξει εγκύκλιος αυτή την εβδομάδα από το Υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας που θα λέει «Δεν θα υπάρχει κατακράτηση του 10% στις εφημερίες των γιατρών και στις υπερωρίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού». Είμαστε σαφείς.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να υπάρχει ένας εξορθολογισμός των προγραμμάτων στα νοσοκομεία, λαμβάνοντας υπόψη πάνω απ’ όλα τις ανάγκες των νοσοκομείων, την ασφάλεια της εφημέρευσης –θα συμφωνήσω μαζί σας- αλλά και μία προσπάθεια εξορθολογισμού, την ώρα που όλος ο ελληνικός λαός κάνει θυσίες και προσπαθεί να δει με τον καλύτερο τρόπο πώς θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες. Αν υπάρξουν προβλήματα, εδώ είμαστε να τα εξομαλύνουμε, είτε περιφερειακά, είτε ανάμεσα σε νοσοκομεία μιας περιφέρειας, είτε και μέσα σε ένα νοσοκομείο, αλλά ας γίνει η προσπάθεια. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που ο ελληνικός λαός απαιτεί από όλους μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.