Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα τέλος

Από τα 537 του σχετικού καταλόγου, υπό ειδικό καθεστώς θα παραμείνουν μόνο τα 50

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ

▅ Σκληρότερες του αναμενομένου- και όχι «ήπια προσαρμογή»- θα είναι για τα βαρέα οι αλλαγές που θα επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση

▅ Το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς αντικαθίσταται από ρεπό, μειωμένο ωράριο ή ακόμη και από «αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας»

▅ Οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν και τους ήδη απασχολούμενους στα βαρέα που θα αποχαρακτηριστούν και όχι μόνον όσους θα πρωτοασφαλισθούν από 1.1.2008 

Εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ζητούν την ένταξή τους στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με κινητοποίησή τους έξω από τη Βουλή, την προηγούμενη Πέμπτη

ΑΠΕ

Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα τέλος. Η κυβέρνηση ανασύρει το σκληρότερο σενάριο αλλαγών στο συγκεκριμένο θέμα, οδηγώντας κατ΄ ουσίαν στην πλήρη κατάργηση του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος για τη συντριπτική πλειονότητα των υφισταμένων ειδικοτήτων, καθώς από τα 537 επαγγέλματα που σήμερα απαρτίζουν τον σχετικό κατάλογο θα απομείνουν γύρω στα 50.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής αναμόρφωσης του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων μοιράστηκε στα μέλη της non paper με τις «κυβερνητικές σκέψεις» σχετικά με τις αλλαγές στο συγκεκριμένο καθεστώς.

Προτείνεται η κατανομή όλων των ειδικοτήτων σε τρεις κατηγορίες: στην πρώτη κατηγορία θα παραμείνουν ελάχιστα επαγγέλματα- γύρω στα 50- τα οποία θα διατηρήσουν το υφιστάμενο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και τα υπόλοιπα οφέλη. Στη δεύτερη κατηγορία το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα αντικατασταθεί από μειωμένο ωράριο ή ρεπό για όσους εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες, ενώ παραλλήλως θα διατηρήσουν τα ισχύοντα επιδόματα. Και στην τρίτη κατηγορία οι ειδικότητες χάνουν όλα τα σημερινά προνόμια, τα οποία η κυβέρνηση θα… αντικαταστήσει με «αυστηρούςκανόνες υγιεινής και ασφάλειας» στους χώρους εργασίας.

Τα συγκεκριμένα σκληρά μέτρα ουσιαστικά ακυρώνουν το σημερινό καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν «ήπια προσαρμογή», ενώ η κυβέρνηση φέρεται- για μία ακόμη φορά- να αθετεί τις δεσμεύσεις, καθώς χθες έγινε σαφές ότι οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν και τους ήδη απασχολούμενους στα βαρέα που θα αποχαρακτηριστούν και όχι μόνον όσους θα πρωτοασφαλισθούν από 1.1.2008, όπως αρχικώς έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.

Πάντως η συγκεκριμένη πρόταση συνάντησε τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της

ΓΣΕΕ στην επιτροπή και τις επόμενες ημέρες ο επιστημονικός συνεργάτης της συνομοσπονδίας κ. Γ. Ρωμανιάς θα παρουσιάσει όλες τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα, ενώ στις 11 Νοεμβρίου θα φέρει τις ειδικότητες που τα συνδικάτα προτείνουν να ενταχθούν στον αναμορφωμένο κατάλογο.

Πάντως θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι ειδικότητες που θα εξέλθουν του σχετικού καταλόγου και δεν θα συμπεριληφθούν στην πρώτη κατηγορία θα υποστούν αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από πέντε ως επτά χρόνια. Οι ασφαλισμένοι που θα χάσουν αυτό το δικαίωμα ξεπερνούν τις 500.000 άτομα, ενώ εξετάζονται σενάρια σταδιακής προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα προκειμένου να περιορισθούν οι αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, μια σκέψη προβλέπει τη σταδιακή ανά εξάμηνο αύξηση των ορίων ηλικίας ή η μείωση των ορίων ηλικίας να είναι ανάλογη με τον χρόνο που έχουν διανύσει οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι σε κάποια ειδικότητα βαρέων και ανθυγιεινών.

Εν τω μεταξύ, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Απασχόλησης κ. Β. Μαγγίνα με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι του Ταμείου- που αύριο θα έχουν συνάντηση με τη ΓΣΕΕ- ζήτησαν πιο γρήγορη και άμεση εφαρμογή των μέτρων για το Ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις.

Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για τη μεγάλη γενική απεργιακή κινητοποίηση της 12ης Δεκεμβρίου, η οποία αναμένεται να δώσει το στίγμα των αντιδράσεων στις αλλαγές που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα. Αύριο η ΓΣΕΕ διοργανώνει ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών με τα προεδρεία των ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας, με στόχο την επιτυχία της απεργίας αλλά και της συγκέντρωσης που διοργανώνεται την ημέρα εκείνη στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως, με κεντρικό σύνθημα

«δεν θα περάσει».