«Βαριά άρρωστα» τα πειθαρχικά της Υγείας

 

Των ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΥΚΛΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗ
Ατιμωρησία, συγκάλυψη και ποινές-χάδια βασιλεύουν στο χώρο της Υγείας, σύμφωνα με την – υπό κατάρτιση – έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το 2007.

Η έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, αποκαλύπτει δεκάδες περιστατικά γιατρών που διατηρούν παράλληλα ιδιωτικά ιατρεία, ταμίες που πλαστογραφούν συνταγές και εισπράττουν τη διαφορά και αστείες ποινές για τους περισσότερους από τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους.

Ετσι, ταμίας του ΙΚΑ τιμωρήθηκε με στέρηση αποδοχών ενός μήνα παρότι συνελήφθη να κλέβει συστηματικά το Iδρυμα, παραποιώντας αποδείξεις παροχής ιατρικών υπηρεσιών με τέτοιο τρόπο ώστε να εξοικονομεί περίπου 100 με 200 ευρώ ανά απόδειξη. Ο έλεγχος έδειξε ότι μόνο σε ένα μήνα ο εν λόγω ταμίας είχε παραποιήσει 87 αποδείξεις, εισπράττοντας για λογαριασμό του 4.674 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, ορθοπαιδικός του ΕΣΥ τιμωρήθηκε με τη… βαρύτατη ποινή της περικοπής αποδοχών για δέκα ημέρες, αν και πιάστηκε να διατηρεί επί τουλάχιστον 8 χρόνια ιδιωτικό ιατρείο, το οποίο φρόντισε μάλιστα να έχει καταχωρισμένο στον Χρυσό Οδηγό του ΟΤΕ από το 1999 έως το 2006…

Ενδεικτική περίπτωση της ατιμωρησίας που επικρατεί στο Δημόσιο είναι επίσης η αθώωση ενός γιατρού παθολόγου του ΙΚΑ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν έγραφε σωστά τις συνταγές προς το χημειοθεραπευτικό τμήμα του νοσοκομείου. Ο συγκεκριμένος γιατρός έστελνε τις συνταγές των φαρμάκων προς την προϊσταμένη του τμήματος αντί να τις επιδίδει προσωπικά σε κάθε ασθενή, όπως προβλέπει ο νόμος.Αθώος…
Αθώος κρίθηκε και ένας ελεγκτής – ιατρός του ΙΚΑ από το υπηρεσιακό συμβούλιο του φορέα, ο οποίος το 2002 υποστήριζε ότι έκανε ελέγχους αλλά στην πραγματικότητα πήγαινε μόνο στα ραντεβού που είχε με τους ελεγχόμενους. Ο ίδιος γιατρός – ελεγκτής, αν και γνώριζε τη διαδικασία, θεωρούσε συνταγές για τα πολύ ακριβά φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, χωρίς την ένδειξη να «εκτελούνται στα φαρμακεία του ΙΚΑ», αδιαφορώντας για την οικονομική ζημιά του Ιδρύματος.

Από χρόνια ήταν γνωστή η… θανατηφόρος φήμη του καρδιοχειρουργού με τα πλαστά χαρτιά, που μόλις πριν από μια εβδομάδα τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη διοίκηση του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου. Ο γιατρός δεν είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευση στη χειρουργική θώρακος αλλά κανείς δεν είχε ελέγξει τότε το συγκεκριμένο έγγραφο, παρ’ ότι η πλαστογράφηση ήταν οφθαλμοφανής. Οσο για την αυξημένη θνησιμότητα που παρουσίαζε η κλινική του – με το 25% των καρδιοχειρουργημένων ασθενών να χάνουν τη ζωή τους – δεν απασχόλησε ποτέ κανέναν μέχρι πρόσφατα, που κάποιος άλλος γιατρός ανακάλυψε την αλήθεια και προχώρησε σε καταγγελία.