Βαρύ πλήγμα στην καρδιά του ΕΣΥ

Χειρουργός-διευθυντής στο Ιπποκράτειο έκανε εγχειρήσεις έχοντας ψευδή πιστοποιητικά ειδικότητας

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Απίστευτο, «ελληνικό», επί σειρά ετών επικίνδυνο ή, σε απλή απόδοση, σε τούτο τον τόπο με λίγο θράσος, στην Ελλάδα είσαι όντως ό,τι δηλώσεις…

Ενας γιατρός που διετέλεσε και διευθυντής κλινικής σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, επί σειρά ετών χειρουργούσε ασθενείς κατέχοντας ψευδή πιστοποιητικά ειδικότητας και εκμεταλλευόμενος τη φήμη του διάσημου καρδιοχειρουργού σερ Μαγκντί Γιακούμπ…

Την πρωτοφανή υπόθεση, που καταδεικνύει με θλιβερό τρόπο την απουσία ενός μηχανισμού τακτικής αξιολόγησης των λειτουργών του ΕΣΥ, έφερε στο φως έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας που διενεργήθηκε με εντολή του υπουργείου Υγείας έπειτα από ενημέρωση του διοικητή του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Αθηνών κ. Δημήτρη Βανδώρου.

Καταγγελίες γιατρών

Ο ίδιος είχε γίνει αποδέκτης καταγγελιών γιατρών σχετικά με τη μη γνησιότητα πιστοποιητικών ειδίκευσης καρδιοχειρουργού, σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στη «Κ» ότι ο έλεγχος ξεκίνησε πριν από έξι μήνες και ολοκληρώθηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες και το πόρισμα έχει σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ειδικότερα, ο καρδιοχειρουργός, μεταξύ των εγγράφων που πιστοποιούσαν την ειδίκευσή του στην καρδιοχειρουργική περιελάμβανε και πιστοποιητικά που φέρεται ότι είναι υπογεγραμμένα από τον καθηγητή Μαγκντί Γιακούμπ.

Σύμφωνα με αυτά, ο Ελληνας γιατρός «θήτευσε» το 1981 ως ειδικευόμενος δίπλα στον διάσημο καρδιοχειρουργό. Ουσιαστικά με αυτά τα πιστοποιητικά, ο γιατρός «κάλυψε» ένα μέρος (14 μήνες) από τον απαιτούμενο χρόνο ειδίκευσής του, που του επέτρεψε να δώσει τις εξετάσεις για τη λήψη της ειδικότητας της καρδιοχειρουργικής, εκμεταλλευόμενος την απουσία ουσιαστικού ελέγχου περί τις γνησιότητας των πιστοποιητικών ειδίκευσης από νοσοκομεία του εξωτερικού που επικρατούσε τουλάχιστον έως το 1986.

Ωστόσο, από τον έλεγχο των επιθεωρητών Υγείας προέκυψε ότι το πιστοποιητικό ειδίκευσης σε νοσοκομείο της Αγγλίας δεν είναι γνήσιο, αφού ο ίδιος ο σερ Μαγκντί Γιακούμπ εγγράφως αρνήθηκε ότι η υπογραφή επί των πιστοποιητικών είναι δική του.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα του ελέγχου αναφέρεται ότι ο τίτλος δεν είναι σωστός και το επιστολόχαρτο δεν είναι αυτό που χρησιμοποιείται από τον καθηγητή. Ο Ελληνας καρδιοχειρουργός παρουσίασε το συγκεκριμένο πιστοποιητικό προκειμένου να διεκδικήσει διευθυντική θέση στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου, όπου και διετέλεσε τελικά και διευθυντής.

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος του γιατρού αρνείται τις κατηγορίες αναφέροντας ότι τα πιστοποιητικά πιθανόν να υπεγράφησαν από γιατρούς συνεργάτες του καθηγητή Μαγκντί Γιακούμπ.

Μεταξύ των στοιχείων που κλήθηκαν να ελέγξουν οι Επιθεωρητές Υγείας είναι και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας επί των χειρουργικών επεμβάσεων που διενήργησε ο συγκεκριμένος γιατρός. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, τα ποσοστά θνησιμότητας των εγχειρήσεων που διενήργησε ο γιατρός κατά τα έτη 1999 έως 2005 κυμαίνονται από 17% έως και 25%.

Πάντως, όπως επεσήμανε στην «Κ» ο γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, κ. Μιχάλης Σαμπατακάκης, το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση έπειτα από εμπεριστατωμένη επιδημιολογική μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο ήταν κοινό μυστικό τα… υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που «συνόδευαν» τον συγκεκριμένο γιατρό σε όλη την καριέρα του.

Με την αποκάλυψη της υπόθεσης θεωρείται βέβαιο ότι ανοίγει ο δρόμος από συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εγχείρησης (έστω και αν δεν μπορεί να πιστοποιηθεί εάν πρόκειται για «κακή ιατρική πρακτική») να εγείρουν αξιώσεις μέσω αγωγών κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Στη Δικαιοσύνη

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί και στη Δικαιοσύνη, αφού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «το πόρισμα του Ελέγχου εστάλη από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του νοσοκομείου για τις περαιτέρω ενέργειες, καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής του Ιπποκράτειου Αθηνών κ. Δ. Βανδώρος, ήδη από την περασμένη Παρασκευή ο γιατρός δεν χειρουργεί στο Ιπποκράτειο, καθώς αποφασίστηκε η αναστολή εκτελέσεως των καθηκόντων του τουλάχιστον έως ότου επιληφθούν τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Αναστάτωση

Ο έλεγχος των επιθεωρητών Υγείας και το πόρισμα, προκάλεσαν αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο. Πολλοί γιατροί μάλιστα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η υπόθεση στην εικόνα της καρδιοχειρουργικής στη χώρα μας. Οπως ανέφερε γιατρός που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του «η ελληνική καρδιοχειρουργική τις τελευταίες δεκαετίες όχι απλώς έχει κάνει άλματα, αλλά έχει αντιστρέψει την «ροή» των ασθενών που έφευγαν στο εξωτερικό για να χειρουργηθούν. Ετσι, πλέον πολλοί από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και τις χώρες της Μέσης Ανατολής έρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν εγχειρήσεις καρδιάς». Και πρόσθεσε «θα είναι κρίμα αν μετά το θλιβερό αυτό γεγονός να φοβάται ο κόσμος τους γιατρούς και να θεωρεί ότι οι εγχειρήσεις γίνονται από αλμπάνηδες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου θεωρείται «ιστορική» από τους ειδικούς γιατρούς, αφού, όπως ανέφεραν καρδιολόγοι στην «Κ», από τη συγκεκριμένη κλινική ξεκίνησε ουσιαστικά η καρδιοχειρουργική στην Ελλάδα.