Βαρύς χειμώνας στην υγεία

Ένας βαρύς χειμώνας ξεκινάει για την υγεία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο συνάντησε την σφοδρή αντίθεση της αντιπολίτευσης, των υγειονομικών, ακόμη και του Τομέα Υγείας της ΝΔ.

Για την εφαρμογή των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου θα απαιτηθεί η έκδοση 25 υπουργικών Αποφάσεων, για τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου δεν πρόκειται να έχει τη συνδρομή των εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας, η οποία δήλωσε κατηγορηματικά την εναντίωσή της στα άρθρα που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, καθώς και τη μερική απασχόληση ιδιωτών στα Νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ η κατηγορηματική δήλωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι, εάν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή στις επερχόμενες εκλογές, θα καταργήσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου καθιστά επισφαλή την έξοδο στο ιδιωτικό επάγγελμα του μικρού αριθμού γιατρών ΕΣΥ που σκέφτονταν μια τέτοια επιλογή. Η απροθυμία γιατρών καθιστά αδύνατη την έναρξη των ρυθμίσεων του νόμου, ο οποίος κινδυνεύει να έχει την τύχη του νομοθετήματος για τον προσωπικό γιατρό, που καρκινοβατεί από έλλειψη ενδιαφέροντος των γιατρών.

Η κυβέρνηση είχε την αυταπάτη πως μπορούσε να περάσει το νόμο χωρίς να βρέξει τα πόδια της, με επουσιώδεις συγκρούσεις. Συνάντησε τη σφοδρή αντίθεση ακόμη και φορέων των οποίων οι ηγεσίες πρόσκεινται στη ΝΔ, όπως ο ΠΙΣ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, προκαλώντας ρήγμα στις σχέσεις με τους συμμάχους της και, επιπλέον, έφερε κοντά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κάτι που θα βρει μπροστά της στις επερχόμενες εκλογές.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση έβαλε τα χέρια κι έβγαλε τα μάτια της, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις ιδεολογικές της εμμονές και να δώσει διαπιστευτήρια στους μεγαλο-κλινικάρχες, όπως εξάλλου έπραττε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.