Βαρύτατες κυρώσεις για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων

Τροπολογία που θα προβλέπει βαρύτατες διοικητικές κυρώσεις και “τσουχτερά” πρόστιμα, άμεσα καταβλητέα, για όσους γιατρούς και φαρμακοποιούς προβαίνουν σε αθρόες και αναιτιολόγητες συνταγογραφήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Λοβερδος. Ο κ. Λοβέρδος απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι μόνο το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η συνολική σπατάλη στα φάρμακα αυξήθηκε κατά 11%.

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε έμφαση και στο θέμα του περιορισμού της εισφοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι. “Μόνο το Φεβρουάριο ελέγξαμε πάνω από 15.000 επιχειρήσεις και βρέθηκε το 25% των εργαζομένων τους να είναι ανασφάλιστοι”, είπε ο κ. Λοβέρδος. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μετά το πρώτο τετράμηνο, που θα είναι όπως είπε ακόμα δύσκολο, από το Μάιο – Ιούνιο θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας του Συμφώνου Σταθερότητας.

Με αφορμή τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας κατά τη συνάντησή του με τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για “μη τυχαίο γεγονός” και κατηγόρησε τις συνδικαλιστικές εκδοχές και τις πολιτικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδίδονται σε επαναστατική γυμναστική.

“Σήμερα βρήκατε να τα σπάσετε;” αναρωτήθηκε.

Από την πλευρά τους, οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα καθώς και ο δημόσιος αναδιανεμητικός χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

“Εμείς υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο, αλληλέγγυο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης διότι πιστεύουμε ότι η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος κοινωνικής προστασίας που θα εγγυάται σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες και συνθήκες διαβίωσης”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

Ο Θανάσης Λεβέντης υποστήριξε ότι, “έχει δημιουργηθεί ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία στο χώρο της υγείας, με τις υπερτιμολογήσεις, την πολυφαρμακία, την κατάχρηση υλικών, εξετάσεων, ακόμη και χειρουργικών επεμβάσεων”.

Ο Βασίλης Μουλόπουλος, τόνισε πως “η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα έχει δεσμευτεί να ελαστικοποιήσει πλήρως την εργασία, να απελευθερώσει τις απολύσεις, να καταργήσει το κοινωνικό κράτος και να παραδώσει τις λειτουργίες του στην ιδιωτική πρωτοβουλία”.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι “η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και εφικτή αλλά προϋποθέτει τη χάραξη μιας διαφορετικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που θα βρίσκεται στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων επιλογών των κυβερνήσεων του δικομματισμού”.

“Τα τρία δεν του ασφαλιστικού, έχουν μετατραπεί σήμερα σε τρία απερίφραστα ναι”, σημείωσε η βουλευτής Ηρώ Διώτη.

Οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των ήδη χαμηλών συντάξεων θα ήταν αντικοινωνική και ατελέσφορη”, είπε ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης.

“Σε όλες τις επιμέρους πλευρές της οικονομίας οι πολιτικές σας επιλογές επιβαρύνουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης”, σημείωσε ο Μιχάλης Κριτσωτάκης.