“Βατερλώ” Αβραμόπουλου στο “Δαφνί”!

Όπισθεν ολοταχώς έκανε τελικά χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πρόχειρη απόφασή της να “φορτώσει” άλλη μισή γενική εφημερία στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ – “Δαφνί”), αλλά και την απόφασή της για την “καρατόμηση” του διοικητή του νοσοκομείου, Αθ. Κοσμόπουλου!

Η χθεσινή επίσκεψη των γενικών γραμματέων Υγείας Αριστ. Καλογερόπουλου – Στράτη και Πρόνοιας Μ. Τροχάνη στο “Δαφνί” κατέληξε σε…. “βατερλώ” για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας! Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ξεσηκώθηκαν εξοργισμένοι όταν πληροφορήθηκαν ότι οι δύο γενικοί γραμματείς καταφέρθηκαν με… βαρέως απαξιωτικές εκφράσεις και σχόλια κατά του προσωπικού του “Δαφνιού”, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων και την επιτροπή ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Αριστ. Καλογερόπουλος – Στράτης ισχυρίσθηκε σε έντονο, προσβλητικό και προκλητικό ύφος ότι το προσωπικό του νοσοκομείου… τεμπελιάζει και αυτή είναι η αιτία για τις αντιδράσεις κατά της απόφασης για την επιπλέον εφημερία!

Μόλις η είδηση για τη συμπεριφορά των δύο γενικών γραμματέων έγινε γνωστή στο νοσοκομείο, δεκάδες γιατροί και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του “Δαφνιού”, με αίτημα να ανακληθούν πάραυτα οι απαξιωτικοί εις βάρος τους χαρακτηρισμοί, αλλά και οι αποφάσεις για την επιπλέον γενική εφημερία και την “καρατόμηση” του διοικητή του νοσοκομείου. Το “βατερλό” της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είχε μόλις συντελεσθεί και η κατάσταση στο νοσοκομείο είχε αρχίσει να αποβαίνει άκρως εκρηκτική.

Σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο εξαιτίας των πρόχειρων αποφάσεων του υπουργείου Υγείας για την καταρρέουσα ψυχιατρική εφημερία του λεκανοπεδίου και προφανώς σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο, ο γενικός γραμματέας Υγείας υποχρεώθηκε να πάρει… τηλεβόα, κοινώς ντουντούκα, για να ανακαλέσει ενώπιον των συγκεντρωμένων τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και την απόφαση για την επιπλέον μισή γενική εφημερία!

Αργότερα, μετά από τη σχετική ενημέρωσή του από τον γενικό γραμματέα Υγείας, ο Δημ. Αβραμόπουλος ανακάλεσε και την απόφασή του για την απομάκρυνση του Αθ. Κοσμόπουλου από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου.

Η πρωτοφανής για νοσοκομείο του ΕΣΥ κατάσταση που δημιουργήθηκε χθες στο “Δαφνί” εξαιτίας των πρόχειρων αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας και των χειρισμών των δύο γενικών γραμματέων αποτελεί οφθαλμοφανή απόδειξη για την επιπολαιότητα με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έλαβε την απόφασή της για την επιπλέον γενική εφημερία του νοσοκομείου.

Επιτροπή για την ψυχιατρική εφημερία 

Το χθεσινό “βατερλώ” της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο “Δαφνί” φαίνεται ότι έπεισε τελικά τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο ότι η καταρρέουσα ψυχιατρική εφημερία του λεκανοπεδίου απαιτεί ολοκληρωμένες, σχεδιασμένες, συγκροτημένες και ορθολογικές βελτιωτικές παρεμβάσεις και όχι γονατογραφήματα και επίδειξη τσαμπουκά…

Έτσι, λίγη ώρα μετά την αναχώρηση των δύο γενικών γραμματέων από το “Δαφνί”, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής για τη διαχείριση της ψυχιατρικής εφημερίας του λεκανοπεδίου, αλλά και την άμεση αλλαγή του συστήματος!

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρει τα εξής: “Συστήνεται συντονιστική επιτροπή για τις εφημερίες των έκτακτων περιστατικών και διαχείρισης εκούσιων και εισαγγελικών παραγγελιών που αφορούν τα ψυχιατρικά περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση και η καλύτερη διαχείριση των εφημεριών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και στα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων.

Η συντονιστική επιτροπή μαζί με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και με την εποπτεία του γενικού γραμματέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της γενικής γραμματέως Ψυχιατρικής Υγείας θα αποφασίσουν μέχρι το τέλος Μαΐου 2009 το νέο σύστημα εφημεριών για τα ψυχιατρικά περιστατικά. Κατά συνέπεια, αναστέλλεται προσωρινά η σχετική απόφαση του ΕΚΕΠΥ”.