Βαθιά το χέρι στην τσέπη για φυσικοθεραπείες

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ είναι συχνά ο πανάκριβος ιδιωτικός τομέας για τους Έλληνες που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες αποκατάστασης, αφού το δημόσιο σύστημα παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις στον τομέα αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των εξόδων αντιμετώπισης ενός ατυχήματος αφορούν την αποκατάσταση (φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.ά.), γεγονός που υποδηλώνει τη στροφή των ασθενών προς τα ιδιωτικά κέντρα. Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι τρεις στους δέκα ασθενείς δεν ενημερώνονται καν για τις δημόσιες υποδομές αποκατάστασης κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο!

Και όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στα τροχαία ατυχήματα και η συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνεται συνεχώς.

17.000 ατυχήματα τον χρόνο

Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 15.000 – 17.000 τροχαία ατυχήματα, με συνολικό απολογισμό 1.500 νεκρούς και πάνω από 20.000 τραυματίες. Κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 30.000 επιζώντες από εγκεφαλικά επεισόδια, 25.000 άνθρωποι που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και περίπου 7.000 τετραπληγικοί από κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, με βλάβες στον νωτιαίο μυελό. Μελέτες έχουν δείξει ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών αυτών χρειάζονται θεραπεία αποκατάστασης.