Βαθμοί μηδέν στο κοινωνικό κράτος

Ευρωπαϊκή έκθεση σοκ για τις επιδόσεις της Ελλάδας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το τρένο και της ισόρροπης ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς αποδεικνύεται ο «πιο κακός μαθητής» της Ένωσης των 27.

Καθώς, μάλιστα, η ύφεση ενδέχεται να χτυπήσει την ευρωπαϊκή πόρτα, θα βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση (CΕR), ενός από τα σημαντικότερα think-tanks της Ευρώπης που μετράει την επίτευξη των στόχων της Λισαβώνας για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.
Για τη χώρα μας, η έκθεση («Η βαθμολογία της Λισαβώνας Νο 8-Είναι η Ευρώπη έτοιμη για μια οικονομική θύελλα;») σημειώνει ότι ναι μεν τυπικά βρίσκεται στη 19η θέση φέτος από τους 27, αλλά αυτό ουσιαστικά είναι παραπλανητικό. Γι΄ αυτό και η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είναι οι δύο χώρες που χαρακτηρίζονται «κάκιστες» στο σύνολο των επιδόσεων- έναντι της Αυστρίας, της Εσθονίας και της Ολλανδίας που χαρακτηρίζονται «ήρωες». Ειδικότερα μάλιστα στους κοινωνικούς δείκτες, το CΕR λέει ότι η Ελλάδα έχει πολύ κακές επιδόσεις στο θέμα της καταπολέμησης της φτώχειας, στον δείκτη των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και στην ψαλίδα ανισότητας πλουσίων- φτωχών.
Το CΕR αναφέρει πως «μολονότι στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί ταχέως από το 2000, υπάρχει μια σειρά λόγων για να αμφιβάλλει κανείς για τη διατηρησιμότητα αυτής της επίδοσης. Οι Έλληνες», σημειώνει η έκθεση, «είναι αργοί στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και οι σημαντικές ελλείψεις στο εκπαιδευτικό σύστημα σημαίνουν ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν από τις πιο αργές στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων στην Ε.Ε. και η χώρα δεν έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο για να ανθήσει σε έναν κόσμο όπου η γνώση όλο και περισσότερο θα καθορίζει την ευρωστία των οικονομιών. Όχι μόνον η αγορά εργασίας της είναι εξαιρετικά περιοριστική, αλλά οι συνολικές δεινότητες είναι εξαιρετικά χαμηλές. Σε αντίθεση με τα νέα κράτη- μέλη, η Ελλάδα είχε άφθονο χρόνο να εκμεταλλευθεί την ατζέντα της Λισαβώνας, αλλά έχει σπαταλήσει πολλές ευκαιρίες. Για τον λόγο αυτόν, συνοδεύει την Ιταλία ως ένας από τους δύο κάκιστους των επιδόσεων του 2008».