Βάζουν ράντζα και σε… μονάδες εντατικής θεραπείας!

«Αναγκαζόμαστε να βάζουμε… ράντζα μέσα στη ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας). Σε απλά φορεία συνδέουμε μόνιτορ και αναπνευστήρα. Είναι πολύ στενά. Το ένα κρεβάτι απέχει από το άλλο μόλις 1,40 μέτρα, αντί για 3. Περνάμε… πάνω από τους αρρώστους. Σε ένα δωμάτιο έχουμε 10 κρεβάτια – μαζί με τα ράντζα. Δεν υπάρχει καμία ευελιξία. Πολυανθεκτικά μικρόβια περνάνε πανεύκολα, λόγω εγγύτητας, από τον έναν ασθενή στον άλλον! Πριν από 10 χρόνια είχαμε 36 νοσηλεύτριες και μόνιμο νοσοκόμο για 10 κρεβάτια. Εδώ και ένα χρόνο έκλεισαν 3 κλίνες, αφού έμειναν μόλις… 17 νοσηλεύτριες», λέει η διευθύντρια της ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Νικολέτα Γερογιάννη, εκφράζοντας την αγανάκτησή της.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, όπως και στις υπόλοιπες ΜΕΘ, είναι τραγική. Δεκάδες πολίτες αναζητούν εναγωνίως και με κάθε μέσο μια εντατική κλίνη για συγγενικά τους πρόσωπα. Στη Βόρεια Ελλάδα τα κρεβάτια δεν φτάνουν ούτε τα 100, εκ των οποίων περίπου 85 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη… Oι πολύτιμες ΜΕΘ αφέθηκαν χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές. Oι εργαζόμενοι στις μονάδες οι οποίες μπορούν να σώσουν 4 στους 5 οριστικά χαμένους από τη κλασική ιατρική δεν αντέχουν άλλο να φωνάζουν και να μην εισακούονται.

Επικίνδυνες καταστάσεις

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, τα 150 κλειστά κρεβάτια σε όλη τη χώρα έτοιμα προς χρήση -που κόστισαν πάνω από 150.000 ευρώ το καθένα και δεν λειτουργούν για λόγους κακοδιοίκησης- στοιχίζουν τη ζωή σε 2.200 ανθρώπους κάθε χρόνο, ανάμεσά τους πολλοί νέοι. Oμως, όπως λένε οι εντατικολόγοι, οι «παράπλευρες απώλειες» είναι περισσότερες και πιο δύσκολες. «Oταν μας έρθει ένας πολυτραυματίας, δεν μπορούμε να τον διώξουμε. Θα τον βάλουμε έστω και σε κλινική, σε ένα απλό κρεβάτι με αναπνευστήρα. Αλλιώς, θα πρέπει να πάει όπου βρεθεί κρεβάτι. Από Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη μέχρι Τρίκαλα. Ποιος μας λέει, όμως, ότι θα προλάβει να φτάσει ζωντανός σε άλλη ΜΕΘ; Και αν λόγω της διακομιδής προκληθούν στον ασθενή μη αναστρέψιμες βλάβες; Το χάσιμο της ζωής -όσο και αν ακούγεται σκληρό- είναι μερικές φορές το λιγότερο. O ασθενής βγαίνει ζωντανός από το τμήμα και έτσι καταγράφεται στις στατιστικές, αλλά το ζήτημα είναι τι γίνεται μετά… Η κατάσταση είναι τραγική», επισημαίνει η κ. Γερογιάννη.

Oι βαριά πάσχοντες

Στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία, αντί να ανοίγουν κρεβάτια κλείνουν. Oσοι ασθενείς είναι «τυχεροί» και δεν πεθάνουν στη διάρκεια της αναζήτησης κρεβατιού ΜΕΘ γίνονται… μπαλάκι. «Αναγκαζόμαστε να στέλνουμε αρρώστους χιλιόμετρα μακριά. Τις τελευταίες μέρες στείλαμε βαριά ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και την Ξάνθη. Λίγο έλειψε να γίνει διακομιδή και στην… Κομοτηνή, αλλά την τελευταία στιγμή βρέθηκε κρεβάτι στο “Γ. Παπανικολάου”. Να φανταστείτε ότι αντί για κρεβάτι ΜΕΘ χρησιμοποιούμε … φορείο σε περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων ήπατος ή σε έγκυες», λέει ο Γιώργος Μαλάμης, γιατρός στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου και μέλος της Νοσοκομειακής Επιτροπής γιατρών.

Oι εντατικολόγοι είναι αγανακτισμένοι. Θέλουν να προσφέρουν στον ασθενή, αλλά δεν έχουν τα μέσα. «Πολλές φορές δεν μπορούμε να “διώξουμε” ασθενή. Αρκετοί νοσηλεύονται για πολύ καιρό στη ΜΕΘ, αφού δεν υπάρχουν κέντρα αποκατάστασης στη χώρα μας. Κάθε μέρα μας ζητάνε 4 – 5 κρεβάτια Εντατικής για βαριά πάσχοντες και για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά δεν έχουν άλλα λεφτά για να πληρώνουν κρεβάτια εκεί. Τα 7 κρεβάτια δεν επαρκούν σε ένα νοσοκομείο περίπου 1.000 κλινών, παρόλο που υπάρχουν και ορισμένες κλίνες εντατικής σε άλλα τμήματα, όπως στη στεφανιαία μονάδα», τονίζει ο κ. Μαλάμης.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΜΕΘ Ιπποκρατείου, «η μονάδα όφειλε να έχει το 10% επί των κλινών του νοσοκομείου, δηλαδή τουλάχιστον 100 κρεβάτια. «Αν η ΜΕΘ είχε έστω και 40 κρεβάτια, συν άλλα 10 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, θα ήμασταν πολύ καλύτερα. Η Ιατρική στον τομέα της χειρουργικής και των επειγόντων έχει προχωρήσει τόσο και εμείς αντί να βοηθάμε πηγαίνουμε πίσω…».

Δεν λειτούργησαν!

Τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας είναι αποκαλυπτικά. Υπάρχουν περισσότερες από 150 διαθέσιμες -με κατάλληλο εξοπλισμό- από τετραετίας κλίνες ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία που δεν λειτούργησαν ποτέ! Το 2004, από αυτές που λειτουργούσαν, έκλεισαν 127 λόγω έλλειψης προσωπικού, την ώρα που οι «λίστες αναμονής» ασθενών σε βαρύτατη κατάσταση αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στο ΕΚΑΒ!

«Oι περίπου 150 κλίνες θα άνοιγαν μέχρι τα περσινά Χριστούγεννα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Αβραμόπουλου. Oχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά η κατάσταση είναι πλέον εγκληματική. Εξοντώνουν τους ασθενείς, τους γιατρούς και το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας), σχολίασε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της OΕΝΓΕ (Oμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), Δημήτρης Βαρνάβας.

Χρειαζόμαστε πανελλαδικά 2.000 – 3.000 κλίνες Εντατικής και διαθέτουμε περί τις 500! Oι εντατικολόγοι κάνουν λόγο για «επί δεκαετία καταγεγραμμένη ανεπάρκεια και αναλγησία της Πολιτείας να προσλάβει 600 άτομα προσωπικό για να λειτουργήσουν τα κρεβάτια που μένουν κλειστά».

Σε τραγική θέση όμως βρίσκονται καθημερινά και γονείς οι οποίοι αναζητούν εντατικά ΜΕΘ παίδων κρεβάτια για τα άρρωστα παιδιά τους. «Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόλις 8 κρεβάτια και αυτά στο Ιπποκράτειο. Τόσα χρόνια δεν έχει προστεθεί ούτε ένα καινούργιο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης), Χρήστος Παπαστεργίου.

«Ενα κρεβάτι ΜΕΘ φιλοξενεί περίπου 30 ασθενείς ετησίως. Με 150 κλίνες κλειστές, υπολογίζεται ότι 4.500 άνθρωποι κάθε χρόνο -από τους οποίους οι 3.000 θα γίνονταν καλά και θα επέστρεφαν σπίτι τους- δεν έχουν καν την ευκαιρία να νοσηλευτούν», υπογραμμίζουν τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, που συγκεντρώνουν υπογραφές μέσω Ιντερνετ, διεκδικώντας λύση στα χρονίζοντα προβλήματα των ΜΕΘ.

Ηδη, με αυτόν τον… εναλλακτικό τρόπο έχουν μαζευτεί 4.847 υπογραφές, μέσω της ιστοσελίδας http: //www. icu. gr/support/polls/vote. php, και το εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότερες προέρχονται από πολίτες! Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι 3.676 άτομα -δηλαδή 75,84% επί του συνόλου όσων υπέγραψαν- είναι απλοί πολίτες. Τα υπόλοιπα 1.171 άτομα είναι επαγγελματίας υγείας, νοσηλευτές, γιατροί και διευθυντές ΜΕΘ.