Βίαιη αναδιανομή 25 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία

Πετρόπουλος Α.

Τεράστιες εισοδηματικές απώλειες, οι οποίες «αγγίζουν» τα 25 δισ. ευρώ την τριετία 2010 – 2012, θα έχουν ιδιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι εξαιτίας των πρωτόγνωρων περικοπών σε μισθούς, δώρα και επιδόματα που επέβαλε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας ή και ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και αυτές ακόμα τις οδυνηρές απαιτήσεις του Μνημονίου και της τρόικας των δανειστών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πλέον βίαιη αναδιανομή εισοδημάτων που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και ισοδυναμεί (για την περίοδο 2010 – 2012) με σχεδόν το 11% του ΑΕΠ, που φέτος υπολογίζεται σε 235 δισ. ευρώ.

Έτσι, και εν μέσω κρίσης, η ανισοκατανομή (το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας την τελευταία 20ετία) όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά προσλαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, καταρρίπτοντας το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για δήθεν αναγκαία (εκτός από σκληρά και άδικα) μέτρα, που στόχο έχουν την κάλυψη των δημοσίων ελλειμμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τεράστιες περικοπές επιβαρύνουν, -μέσω της κατάργησης μισθών (13ος και 14ος) και της δραστικής περικοπής των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα, και του “παγώματος” και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και των δραστικών περικοπών ακόμα και των χαμηλοσυνταξιούχων- αποκλειστικά μισθωτούς και συνταξιούχους.

Επιπρόσθετα, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, την ώρα που θα έχουν μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος, θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, οι οποίες στο εξής θα μπορούν να απολύουν στη μισή τιμή (-50% οι αποζημιώσεις) και να προσλαμβάνουν πλέον νέους έως 25 ετών με μισθό χαμηλότερο του κατώτατου που δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ.


23 δισ. ευρώ από δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Αναλυτικά, σε 7,8 δισ. ευρώ τον χρόνο υπολογίζονται οι εισοδηματικές απώλειες δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων των ΔΕΚΟ και συνταξιούχων. Στις περικοπές υπολογίζονται αυτές 13ου και 14ου μισθού, αλλά και 13ης και 14ης σύνταξης, η οποία αντικαταστάθηκε από συνολικό επίδομα 800 ευρώ (400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 ευρώ, Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας), η μείωση κατά 12% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση κατά 3% των αποδοχών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Επίσης το πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, η περικοπή των συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ (ΛΑΦΚΑ), η δραστική περικοπή επιδομάτων, το ψαλίδισμα υπερωριών. Οι εισοδηματικές απώλειες για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους υπολογίζονται από 1.600 ευρώ έως 8.500 ευρώ τον χρόνο.


-10% στους μισθούς

Σοβαρότατη μείωση των εισοδημάτων τους θα έχουν και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Οι μισθοί “παγώνουν” και αναδρομικά από την αρχή του 2010, ενώ οι αυξήσεις θα είναι μηδαμινές το 2011 (1,5%) και το 2012 (1,7%). Όπως έχει επισημάνει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, οι μισθοί επιστρέφουν ονομαστικά στα επίπεδα του 2000, ενώ ως αγοραστική δύναμη αντιστοιχούν πλέον στα επίπεδα του 1984! Χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν ακόμα οι επιπλέον ωφέλειες των εργοδοτών από τη μείωση της αποζημίωσης των απολύσεων μέχρι και 55%, ο μέσος μισθός των 1.000 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα θα πέσει σε πραγματικά επίπεδα στα 900 ευρώ στο τέλος του 2012, κι αυτό με τις μετριοπαθέστερες προοπτικές όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού (4% το 2010, 2,5% το 2011 και 1,5% το 2012) και τη συγκράτηση της ύφεσης σε χαμηλότερα επίπεδα από το 3% που υπολογίζεται σήμερα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ύφεση υπολογίζεται στο 3,7% για το 2010 και 2,5% για το 2011.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των συνδικάτων, οι εισοδηματικές απώλειες την επόμενη τριετία θα είναι σοβαρότατες, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας συνολικά τα 2 δισ. ευρώ, καθώς περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν μείωση του εισοδήματός τους κατά 10%. Να σημειωθεί ότι με τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα φτάνουν τα 2 εκατομμύρια, ωστόσο περίπου 300.000 δεν εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ άλλες 600.000 που είναι μισθωτοί εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και εργάζονται χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Οι εισοδηματικές απώλειες αυξάνονται δραματικά για μεγάλο αριθμό ιδιωτικών υπαλλήλων οι οποίοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, υποχρεώνονται με την απειλή της απόλυσης σε μετατροπή των συμβάσεών τους και σε δραστική μείωση των αποδοχών τους που φτάνει το 30% – 40%. Οι μισές θέσεις εργασίας από πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ οι απολύσεις και τα “λουκέτα” σε χιλιάδες επιχειρήσεις εκτοξεύουν την ανεργία στο 1.000.000.

 

Κομισιόν: -20% στο εισόδημα

Τα στοιχεία αυτά για τον ιδιωτικό τομέα συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας, που υπογραμμίζουν ότι στην Ελλάδα μόνο το 2010 αναμένεται μείωση έως και 20% στο εισόδημα 3.500.000 εργαζόμενων (συνυπολογίζουν όλες τις μορφές απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών) του ιδιωτικού τομέα, όπου επίσης προβλέπει αύξηση της ανεργίας και μείωση των αποδοχών. Ως πρωταρχική αιτία θεωρείται η αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος κινήθηκε στο 5,4% και το 5,2% τους τελευταίους δύο μήνες (ευθεία απώλεια του εισοδήματος κάθε εργαζομένου). Τέλος, όπως τονίζεται, η άμεση και έμμεση φορολογία οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα κατά 2% με 3% . Και όλα αυτά χωρίς να έχει καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός ακόμη…