Βιοϊατρική: Δεχόμαστε αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ιδιωτικές κλινικές

Αθέμιτο ανταγωνισμό από τις κλινικές δημιουργούν οι περιορισμοί που τίθενται μέχρι σήμερα στη λειτουργία των διαγνωστικών  κέντρων σύμφωνα με την αγωγή  που έχει καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Βιοιατρική.

Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την οποία αν κερδίσει η Βιοιατρική θα επιδικάζει και αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για τη ζημία που έχει υποστεί η εταιρεία από τον ανταγωνισμό με τις κλινικές, οι οποίες αν και ανήκουν (άνω του 51%) σε ιδιώτες μπορούν να δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
«Την ίδια στιγμή οι ιδιωτικές κλινικές, ευτελίζουν τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις προσφέρουν δωρεάν προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία για τις υπόλοιπες υπηρεσίες τους, κάτι που αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό προς τα διαγνωστικά κέντρα» τονίζει ο κ. Ευάγγελος Σπανός, Πρόεδρος της Βιοιατρικής.
Υπενθυμίζεται ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο  θέτει περιορισμούς στη λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων για το μετοχικό κεφάλαιο (η πλειοψηφία να ανήκει σε γιατρούς) ενώ  δεν επιτρέπει τη δημιουργία υποκαταστημάτων, περιορισμοί που δεν τίθενται στις ιδιωτικές κλινικές.
Η νέα υπουργός Υγείας κατήργησε το Προεδρικό Διάταγμα Αβραμόπουλου (που υπεγράφη πριν τις εκλογές) που επέτρεπε τη συμμετοχή ιδιωτών κατά 51% στα διαγνωστικά και τη δημιουργία υποκαταστημάτων και πλέον ξεκινούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων για να το επανακαθοριστεί το νομικό πλαίσιο που θα  ρυθμίζει την πρωτοβάθμια υγεία.
Τα κρίσιμα σημεία που αφορούν τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι η δυνατότητα δημιουργίας υποκαταστημάτων και η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, θέματα που αναμένεται να επανακαθοριστούν το επόμενο τρίμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ έχει αποφασίσει για την αντισυνταγματικότητα των περιορισμών στη λειτουργία  των διαγνωστικών κέντρων – για τη συμμετοχή κατά 51% των γιατρών, για τη δυνατότητα υποκαταστημάτων -που έθετε το Προεδρικό Διάταγμα του 1996.
Σήμερα, μετά την κατάργηση και του επόμενου Προεδρικού Διατάγματος που υπεγράφη πριν τις εκλογές, αλλά και του προηγούμενου, υπάρχει νομικό κενό και καμία πώληση, ίδρυση, ή εξαγορά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην αγορά πρωτοβάθμιας υγείας.

 Μαρίνα Πρωτονοταρίου