Βλάχικα της Βάρης

Σε ανάρτηση με τίτλο «κράχτες στα Βλάχικα της Βάρης» (κλικ εδώ) σχολιάζαμε χτες το εξοργιστικό φαινόμενο έξι εφημερίδων που δημοσιεύουν πανομοιότυπη ολοσέλιδη διαφήμιση Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου, εμφανίζοντάς την ως ρεπορτάζ και παραπλανώντας τους αναγνώστες τους.


Σήμερα διαβάσαμε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 38 χώρες, από διάφορες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, στην οποία τα ελληνικά ΜΜΕ βρίσκονται στην τελευταία θέση σε όλες τις κατηγορίες.


Συγκεκριμένα, η μεγάλη εταιρεία ερευνών Pew πραγματοποίησε δημοσκόπηση σε 38 χώρες ρωτώντας τους συμμετέχοντες για τον βαθμό εμπιστοσύνης που έχουν στα μίντια αναφορικά με την αμερόληπτη και έγκυρη παρουσίαση των ειδήσεων.


Με βάση τα ευρήματα, τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι και στις τέσσερις κατηγορίες (αμεροληψία, ειδήσεις για κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακρίβεια, κάλυψη σημαντικών γεγονότων) τα ελληνικά μέσα παίρνουν τον πιο χαμηλό βαθμό από τις 38 χώρες (δείτε τον πίνακα εδώ).