Βολές Δ. Βαρνάβα μετά την εξαγγελία για απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρβάνα προκάλεσε η εξαγγελία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, με πληρωμή.
 
Ο κ. Βαρνάβας κατηγόρησε τον υπουργό πως «θέλει να συρρικνώσει μέχρις εξαφανίσεως τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και να δημιουργήσει ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας στο οποίο οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα θα πληρώνουν γιατρούς και υλικά, ενώ οι οικονομικά αδύνατοι θα συνωστίζονται στο πρωινό ωράριο με ελάχιστες ελπίδες ορθής ιατρικά αντιμετώπισης».
 
«Ταυτόχρονα» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ «δημιουργεί τις προϋποθέσεις συρρίκνωσης των ήδη πενιχρών αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ, καλώντας τους να κάνουν επεμβάσεις στα πορτοφόλια των ασθενών».
 
Ο κ. Βαρνάβας έκανε λόγο για ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο διαχωρισμό των πολιτών εκ μέρους του κράτους στη διαδικασία παροχής του στοιχειωδέστερου αγαθού, και έθεσε δύο ερωτήματα: 
 
«Πώς είναι δυνατόν τα Νοσοκομεία που έχουν κλειστές το πρωί κλειστές τις μισές χειρουργικές αίθουσες από έλλειψη προσωπικού να λειτουργήσουν το απόγευμα αίθουσες χειρουργείου για την ιδιωτική πελατεία;
 
»Πώς είναι δυνατόν τα Νοσοκομεία που ακυρώνουν χιλιάδες χειρουργεία από έλλειψη υλικών (ενδοφακοί, υλικά αρθροπλαστικής, αλλά ακόμη και ράμματα ή ρουχισμός χειρουργείου) να βρίσκουν αυτά τα υλικά το απόγευμα για να διεκπεραιώσουν οι γιατροί τις επεμβάσεις επί πληρωμή;»
 
Η ΟΕΝΓΕ «τάσσεται υπέρ ενός δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας στο οποίο θα έχουν ισότιμη πρόσβαση όλοι οι πολίτες της χώρας και απορρίπτει κατηγορηματικά τις μεθοδεύσεις Γεωργιάδη, τις οποίες θα επιχειρήσει να ακυρώσει εάν και όταν τεθούν σε εφαρμογή, όπως έκανε και με τους ειδικούς πολυτελείς θαλάμους νοσηλείας ασθενών που είχαν ασφάλιση σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο κ. Γεωργιάδης, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως δεν μπορεί να καταλάβει κριτικές του τύπου «ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ». 

«Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» σημείωσε, αντιθέτως «θέλουμε την ενδυνάμωσή του».

Υποστήριξε μάλιστα πως «μόνο τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να ανησυχήσει μια τέτοια εξέλιξη», καθώς, όπως ανέφερε, «όσοι χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανόν αν περίμεναν καιρό για το δημόσιο, να πήγαιναν σε ιδιωτικό».

«Μου κάνει εντύπωση γιατί ορισμένοι οι οποίοι -υποτίθεται- προασπίζουν το ΕΣΥ, τελικά προασπίζονται τα συμφέροντα των ιδιωτών» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποια θα είναι επιβάρυνση στα απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης, αρκέστηκε να πει πως το απογευματινό χειρουργείο είναι για κάποιον που θέλει να πληρώσει, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της επιβάρυνσης θα προκύψει από τη συζήτηση που θα γίνει.