Βόλος: υψηλή πληρότητα στη ΜΕΘ

Η λίστα με τους ασθενείς που αναζητούν κρεβάτι εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα ξεπερνάει τη θερινή περίοδο τα 40 άτομα καθώς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν έχουν αναπτυχθεί τα προβλεπόμενα κρεβάτια ή δεν λειτουργούν όλα. Ενδεικτικό των ελλείψεων είναι ότι αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 650 κλίνες εντατικής από τις οποίες περίπου 150 παραμένουν «κλειστές» λόγω της έλλειψης προσωπικού. Και σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών γιατρών, θα έπρεπε να λειτουργούν τουλάχιστον 2.000 κλίνες εντατικής προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μας.

Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας σε σύνολο 54 κρεβατιών ΜΕΘ, δεν λειτουργούν τα 21. Στο Νοσοκομείο Βόλου, από 6 κρεβάτια στο παλιό κτίριο, η ΜΕΘ στη νέα πτέρυγα διαθέτει 8 κρεβάτια τα οποία, λόγω της βραδείας διακίνησης των περιστατικών που αντιμετωπίζουν, παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007, νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ Βόλου 53 άτομα και οι ημέρες νοσηλείας ανήλθαν σε 2.507 δηλαδή 47 ημέρες κατά μέσο όρο ανά περιστατικό.

Το πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα κρεβατιών Εντατικής, οξύνεται καθώς δεν υπάρχουν άλλες Μονάδες για να μεταφερθούν περιστατικά μετά από μακρύ κώμα για αποκατάσταση ενώ στο Νοσοκομείο Βόλου, δεν υπήρχε στη ρυθμιστική μελέτη πρόβλεψη για δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την Εντατική.

«Δυστυχώς δεν υπήρχε πρόβλεψη να δημιουργηθεί ΜΑΦ στη νέα πτέρυγα, δίπλα στη ΜΕΘ και στα χειρουργεία. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η νέα πτέρυγα, δεν υπάρχει χώρος για ΜΑΦ» εξηγεί η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Βόλου κα Μαρία Καρρά.

Καθημερινή δοκιμασία

Η κατάσταση με τη διαχείριση κρεβατιών ΜΕΘ είναι πολύ δύσκολη τη θερινή περίοδο έχει ενταθεί πανελλαδικά το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του κυλιόμενου προγράμματος αναστολής της λειτουργίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και χειρουργείων δημόσιων νοσοκομείων, που συνηθίζεται κάθε καλοκαίρι προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις και αποστειρώσεις – απολυμάνσεις. Επίσης, η απόφαση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν να σταματήσει να διαθέτει -από τον περασμένο Μάρτιο- τις 30 κλίνες εντατικής στο ΕΣΥ εξαιτίας της μη αποπληρωμής του από τα ασφαλιστικά Ταμεία, σαφώς έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 650 κλίνες εντατικής από τις οποίες περίπου 150 παραμένουν «κλειστές» λόγω της έλλειψης προσωπικού. Και σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών γιατρών, θα έπρεπε να λειτουργούν τουλάχιστον 2.000 κλίνες εντατικής προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μας. ¶λλωστε στην Ελλάδα το ποσοστό των μη συμβατικών κλινών (μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Τεχνητού Νεφρού, ανάνηψης κ.ά.) είναι μόλις 2% στο σύνολο των κλινών των νοσοκομείων, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το σχετικό ποσοστό θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 8% – 12%. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι μη συμβατικές κλίνες αφορούν το 20% – 25% του συνόλου των κλινών νοσοκομείων και στις ΗΠΑ ξεπερνούν το 30%.

Οι δυνατότητες που έχουμε στις ΜΕΘ για τη νοσηλεία των ασθενών είναι πάντα κάτω του 50% των αναγκών, επισημαίνουν ειδικοί, προσθέτοντας ότι επί 20 χρόνια εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι εντατικολόγοι αναγκάζονται να εφαρμόζουν «ιατρική καταστροφής» δηλαδή να επιλέγουν ποιος ασθενής επείγεται περισσότερο να μπει στη ΜΕΘ…

Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι στη χώρα μας, στερούνται, κάθε χρόνο τη δυνατότητα να σώσουν τη ζωή τους, επειδή παραμένουν «κλειστά», πάνω από 150 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατική Θεραπείας (ΜΕΘ) των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας.

Η κύρια αιτία για τα «κλειστά» κρεβάτια στις ΜΕΘ, είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και σ’ αυτή προστίθενται οι ελλείψεις, απαιτούμενου εξοπλισμού και ιατρών.

Στη Θεσσαλία, το μεγαλύτερο πρόβλημα, φαίνεται να εστιάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο οποίο υπάρχουν 24 κρεβάτια Εντατικής αλλά λειτουργούν λιγότερα από τα μισά.

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προωθεί τη σύσταση ειδικής ομάδας που θα ελέγχει τη διαχείριση των περιστατικών στο πλαίσιο των εφημεριών των νοσοκομείων. Η ειδική ομάδα θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και θα είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να μεταβαίνει στα νοσοκομεία για να παρακολουθεί τη λειτουργία των επειγόντων και τη «διαλογή» των περιστατικών, την αναμονή των ασθενών κ.ά. Ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται από την ομάδα και στη διαχείριση των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (θα ελέγχει τις Μονάδες για κενές κλίνες εντατικής).

¶λλωστε το ΕΚΕΠΥ αναλαμβάνει πλέον -ύστερα από εντολή του υπουργού Υγείας – τη διαχείριση της λίστας αναμονής ασθενών για εντατική, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ευθύνη του ΕΚΑΒ.