“Βόμβα” Ειρηνοδικείου για τους μνημονιακούς νόμους

Δυο γυναίκες δικαστές, του "ταπεινού" Ειρηνοδικείου έβαλαν "δυναμίτη" στα θεμέλια των μνημονιακών νόμων μέσω των οποίων πετσοκόπηκαν οι αποδοχές και τα επιδόματα στον δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για τις Σταυρούλα Κουτροβίδα και Γεωργία Θοδωράκη οι οποίες έκριναν όχι μόνο ότι οι επίμαχοι νόμοι 3833/2010 και 3845/2010 είναι αντισυνταγματικοί, αντίθετοι με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και με τις Διεθνείς Συμβάσεις, αλλά επιπλέον ότι θα πρέπει να επιστραφούν στους εργαζόμενους τα χρήματα που τους περικόπηκαν.

Είναι η πρώτη φορά που απόφαση πολιτικού δικαστηρίου βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία οι νόμοι κρίθηκαν συνταγματικοί. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι οι αποφάσεις των χαμηλόβαθμων δικαστηρίων είναι θεσμικά ισότιμες με αυτή του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, καθώς το Σύνταγμα -ελλείψει συνταγματικού δικαστηρίου στη χώρα μας- δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα δικαστήρια, ακόμα και τα χαμηλόβαθμα, να ασκούν παρεμπίπτοντα έλεγχο συνταγματικότητας στους νόμους.