Βόμβα… ουρανίου στις αποστολές ειρήνης

 

23 περιπτώσεις καρκίνου σε στρατιωτικούς που υπηρέτησαν σε Γιουγκοσλαβία- Αφγανιστάν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

Τουλάχιστον 23 Έλληνες στρατιωτικοί από τους χιλιάδες που έχουν υπηρετήσει τα τελευταία χρόνια σε αποστολές στο εξωτερικό- Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Αφγανιστάν κ.α.- παρουσίασαν διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ είναι άγνωστο πόσοι ακριβώς από αυτούς κατέληξαν.

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε… διαδοχικά στα «ΝΕΑ» αρμόδια πηγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις στη Γερουσία της Ιταλίας για τους 37 Ιταλούς στρατιωτικούς που έχουν πεθάνει λόγω της έκθεσής τους στο απεμπλουτισμένο ουράνιο- που χρησιμοποιείται ως περίβλημα σε βλήματα και βόμβες για να αυξάνεται η διατρητική τους ικανότητα – κατά την υπηρεσία τους στα Βαλκάνια και στο Ιράκ.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν στα «ΝΕΑ» οι ίδιες πηγές, για τους Έλληνες στρατιωτικούς, «μέχρι πρόσφατα σε κανένα από τα στελέχη που παρουσίασαν κάποια μορφή καρκίνου δεν αποδεικνύεται συσχέτιση της νόσου με έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και δεν έχει καταγραφεί θετικό δείγμα σύμφωνα με τα στοιχεία Μονάδας Κλινικής Έρευνας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Ο αριθμός- επισημάνθηκε για τους νοσήσαντες- παραμένει χαμηλός αλλά είναι στατιστικά ενδεικτικός».

Δεν αποκλείεται

Όμως, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί και ιατροί, από τις διατυπώσεις που χρησιμοποιεί το ΓΕΣ δεν αποκλείεται πιθανή συσχέτιση απεμπλουτισμένου ουρανίου και παθήσεων, ενώ αφήνεται να εννοηθεί, λένε, ότι τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά και όχι απόλυτα. Πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από μονάδες δεν είναι απολύτως διασταυρωμένα για την ακρίβειά τους, ενώ αμφισβητείται εάν όλες οι μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν συγκεντρώσει πλήρη στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τις αποκαλύψεις στην ιταλική Βουλή την περασμένη Πέμπτη αρμόδια πηγή ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι οι πάσχοντες από καρκίνο από τους υπηρετήσαντες σε Κόσοβο και Βοσνία είναι μόνο 8. Την επομένη, τα κρούσματα ανήλθαν σε 12 και όταν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπως ειπώθηκε, έφθασαν τους 23- συμπεριλαμβανομένων τώρα των ειρηνευτικών αποστολών σ΄ όλο τον κόσμο και από το 1995. Από αυτούς οι 8 είναι αξιωματικοί και οι 15 υπαξιωματικοί.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από τον πρώτο έλεγχο φαίνεται ότι τουλάχιστον ένας εξ αυτών έχει αποβιώσει.

Εντός ορίων

Κατά τη 12ετία 1995-2007 στρατιωτικές πηγές υπολογίζουν ότι από τις «καυτές» περιοχές έχουν περάσει περίπου 20.000
Έλληνες στρατιωτικοί- ορισμένοι 2 και 3 φορές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός τον νοσησάντων στρατιωτών είναι εντός των ορίων καρκινοπαθών που ισχύει για τον γενικό πληθυσμό της χώρας.
Σε σχέση με τον πολύ μεγαλύτερο αριθμό των 255 Ιταλών στρατιωτικών οι οποίοι, όπως ανέφερε το ιταλικό υπουργείο ¶μυνας, εμφάνισαν καρκίνο (και 37 από αυτούς πέθαναν), αρμόδια πηγή του ΓΕΣ παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει στείλει σε αποστολές μικρότερο αριθμό στρατιωτικών, ότι οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν ορισμένα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU), σε αντίθεση με τις ελληνικές, και ότι αυτές εμπλέκονταν σε «θερμές» περιοχές όπου έχουν ριφθεί πολλές βόμβες.

Πολυετής παρακολούθηση

Στρατιωτικοί γιατροί ανέφεραν πάντως στα «ΝΕΑ» ότι τα στοιχεία που διατίθενται από τις αρμόδιες υπηρεσίες «δεν πρέπει να μας καθησυχάζουν, καθώς η εμφάνιση νεοπλασίας δεν είναι κάτι που μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά και με ακρίβεια- δηλαδή μπορεί να εμφανιστεί και ένα και δύο και τρία χρόνια μετά…». Για τον λόγο αυτόν, από το 2002 και μετά η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΣ έχει προχωρήσει σε ιατρικό έλεγχο του προσωπικού. Αυτός γίνεται πριν από την αναχώρηση, μετά την επιστροφή και αργότερα, περιοδικά, στο πλαίσιο προγράμματος πολυετούς παρακολούθησης με σκοπό την εξακρίβωση τυχόν επιπτώσεων στην υγεία τους μακροπρόθεσμα. Ειδικότερα, για απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU), στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έχει εγκατασταθεί από τον Απρίλιο του 2002 και λειτουργεί ειδική συσκευή (ΙCΡ-ΜS) ελέγχου ούρων, υψηλής ευαισθησίας. Μάλιστα, από το 2004 ο έλεγχος έχει καταστεί υποχρεωτικός.
Εκτιμάται ότι είχε λειτουργήσει θετικά το γεγονός ότι από τους χώρους όπου εγκαταστάθηκαν τα ελληνικά στρατόπεδα στο Κόσοβο απομακρύνθηκε επιφανειακά το χώμα σε βάθος έως και 50 εκατοστών.