Βουλή: Ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς κάπνισμα

p style=”text-align: justify”>   Ανεπαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί, αδιαφορία περιφερειαρχών και δημάρχων να συνεργαστούν ώστε να επιβληθεί ο αντικαπνιστικός νόμος, αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες, διαφήμιση έμμεση και άμεση από την τηλεόραση αρνητικών προτύπων για τα παιδιά, αποτελούν τους παράγοντες οι οποίοι συνιστούν το «πλέγμα» γύρω από την μάστιγα του καπνίσματος στη χώρα μας.

    Το συμπέρασμα αυτό εξήχθη από τα όσα συνομολόγησαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων οι εκπρόσωποι των αρμοδίων φορέων που κλήθηκαν να ενημερώσουν το Σώμα με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα χωρίς κάπνισμα, αν και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος καθηγητής Π. Μπεχράκης έδωσε και το ευοίωνο μήνυμα στοιχείο, ότι «επιτέλους στην Ελλάδα το ζήτημα του καπνίσματος έχει μπει σε θετική τροχιά». 

    Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης ανακοίνωσε τον στόχο του υπουργείου να αναπτυχθεί ένα μόνιμο πλαίσιο δράσεων για τον περιορισμό του καπνίσματος που θα βασίζεται και στην εκπαίδευση.

    «Η δημόσια υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Το κάπνισμα είναι ο υπ΄αριθμόν ένα κίνδυνος και δεν θα μπούμε σε εκπτωτικές λογικές» τόνισε ο κ. Αηδόνης ο οποίος ενημέρωσε ότι το υπουργείο προετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Στόχος είναι να παράξει συγκεκριμένες πολιτικές με προτεραιότητα στην επαναβεβαίωση του μηνύματος ότι δεν θα υπάρξει καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης αλλά και στην οργάνωση δράσεων.

    Επιγραμματικά – και προ της ανακοίνωσης του συνόλου των μέτρων σε ένα μήνα περίπου – ο κ. Αηδόνης ανέφερε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα εφαρμοστεί πρόγραμμα αγωγής Υγείας στα σχολεία, να υπάρξουν ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε κάθε νοσοκομείο και θα συνεχιστεί η εκστρατεία μετάδοση των σωστών μηνυμάτων στους νέους από επώνυμους και αθλητές.

    Κατά την ενημέρωσή του ο κ. Μπεχράκης μίλησε για τις έρευνες σύμφωνα με τις οποίες: από το ποσοστό του 45% των καπνιστών το 2006, είμαστε πια στο 35%, ενώ κάθε καπνιστής καπνίζει 6,2 τσιγάρα λιγότερα από ότι πριν, επίσης παρατηρήθηκε αύξηση των καπνιστών που προσέρχονται στα ιατρεία για τη διακοπή του και μειώθηκε κατά 35% η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Παρά το γεγονός πάντως – όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μπεχράκης – ότι η νομοθεσία στην χώρα μας είναι από τις πιο προηγμένες, στην εφαρμογή της υπολειπόμαστε. Δε, όπως είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργός Υγείας Έκτωρ Νασιώκας εξακολουθούμε να παραμένουμε «μακράν η πρώτη χώρα σε καπνιστές». Ο κ. Μπεχράκης ανέφερε επίσης ότι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η επιμονή για απαγόρευση στους χώρους εστίασης (μπαρ, καφέ, εστιατόρια) είναι ότι αποτελούν σημεία εκκίνησης για δημιουργία νέων καπνιστών, ενώ επισήμανε ότι παρά την απαγόρευση της διάθεσης τσιγάρων σε ανηλίκους, το 98% αυτών δεν βρίσκουν κανένα εμπόδιο στο να προμηθευτούν τσιγάρα, αλλά και αλκοόλ. Επειδή δε, ετέθη το ζήτημα των αντιδράσεων των καταστηματαρχών λόγω της μείωσης του τζίρου τους ο κ. Μπεχράκης τόνισε πως δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την δημόσια υγεία στον βωμό του κέρδους. «Είναι επιεικώς ανοησία το να εφευρίσκουμε τρόπους και άλλοθι για να καταστρατηγήσουμε την λογική» είπε επίσης αναφερόμενος στις αιτιάσεις που ακούγονται κατά των μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος.

    «Προσοχή στα παιδιά» ήταν επίσης το μήνυμα του, δεδομένου ότι διαπιστώνεται και το αρνητικό παράδειγμα των γονιών που καπνίζουν στο σπίτι, ενώ ο κ. Μπεχράκης μίλησε και για πολύ μεγάλα ποσοστά καπνιστριών γυναικών.

    Πέραν των εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων και όλοι οι βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή (στην πλειοψηφία τους γιατροί) ζήτησαν επανεκκίνηση των προσπαθειών για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, να δοθεί έμφαση στον τομέα της ενημέρωσης στην εκπαίδευση, να επικεντρώσει περαιτέρω το ΕΣΡ στις προσπάθειες για την εκπαίδευση των παιδιών μέσω της τηλεόρασης, να εφαρμοστεί ο νόμος παντού χωρίς εξαίρεση.

    Ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας κ. Σαμπατακάκης ανέφερε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες οι οποίες δεν επιτρέπουν τους ελέγχους. Παρά το ότι ορίστηκαν ήδη 25 επιθεωρητές για έλεγχο σε «δύσκολα σημεία» (πανεπιστήμια, υπουργεία, ΙΚΑ κ.α.) και προσλαμβάνονται ακόμη κι άλλοι 56.000, αν δεν συνεργαστεί η δημοτική αστυνομία και οι ελεγκτές Υγείας και δεν εκλείψει η άσχημη αντιμετώπιση που δέχονται οι επιθεωρητές δεν θα υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα. «Ούτε καν μας δέχονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες», εξέφρασε το παράπονο και ο κ. Μπεχράκης.

    Τίθεται θέμα εφαρμογής του νόμου, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δ. Κρεμαστινός, ο οποίος ζήτησε την εντατικοποίηση των μέτρων για την εφαρμογή του και συνεργασία όλων.

    «Σε ορισμένους δήμους υπάρχει πλημμελής έλεγχος και αν συνεχιστεί αυτό θα δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δημάρχων που δεν ενδιαφέρονται» ανέφερε ο παριστάμενος υφυπουργός Υγείας ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να δώσουμε εντολές εμείς. Εμάς μας ενδιαφέρει να εφαρμοστεί ο νόμος».

    Η κα Εύη Δεμίρη ως εκπρόσωπος του ΕΣΡ ανέφερε ότι ανάμεσα σε αυτούς που διαπαιδαγωγούν αρνητικά τα παιδιά είναι και η τηλεόραση αφού υπάρχουν διαφημίσεις που προτείνουν προϊόντα για ευεξία, επιτυχία επαγγελματική και στον ερωτικό τομέα. Επίσης έκανε λόγο για το αρνητικό πρότυπο που μεταδίδουν οι επώνυμοι (και βουλευτές) όταν καπνίζουν στην τηλεόραση. «Κατηγορηθήκαμε για συντηρητισμό, όταν επιβάλλαμε πρόστιμα. Αλλά θα συνεχίσουμε γιατί θεωρούμε ότι προέχει το θέμα της προστασίας των ανηλίκων» είπε και πρότεινε «επιθετική» επικοινωνιακή πολιτική εκ μέρους του υπουργείου.

   

    Αντιγόνη Πανέλλη