ΒΟΥΛΗ- Κατατέθηκε τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους υγειονομικούς

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία σχετικά με τη χορήγηση μισού μισθού στους υγειονομικούς (κλικ εδώ). Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή.

Παρά το ότι χορηγείται στους υγειονομικούς μισός και όχι ολόκληρος μισθός δεν προβλέπεται το ποσό να είναι αφορολόγητο, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να απωλεσθεί έως και 40% σε κρατήσεις, μετατρέποντας εντέλει σε ψίχουλα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

 

Δήλωση Α. Ξανθού

Δήλωση υπήρξε από τον τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθό, ο οποίος τονίζει τα εξής:

Η καταβολή μιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, ως ελάχιστη αναγνώριση της ανεκτίμητης κοινωνικής προσφοράς τους στη διάρκεια της πανδημίας, είναι μια θετική και επιβεβλημένη κίνηση. Δεν αρκεί όμως. Η έμπρακτη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας πρέπει να συνοδεύεται  από βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τόνωση του ηθικού του και άρα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, από μηχανισμό αυτόματης προκήρυξης των κενών οργανικών θέσεων και αναπλήρωσης των απωλειών λόγω συνταξιοδότησης, από διασφάλιση της εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων στο ΕΣΥ και, κυρίως, από μια σοβαρή και μόνιμου χαρακτήρα αναβάθμιση των αποδοχών των εργαζομένων στο ΕΣΥ συνολικά και ειδικότερα  του ιατρικού μισθολογίου, καθώς και την ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ και το κύμα φυγής νέων γιατρών-επαγγελματιών υγείας από το δημόσιο σύστημα υγείας και από τη χώρα.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να υποστεί νομοτεχνική βελτίωση, έτσι ώστε  να συμπεριλάβει τα εξής σημεία :

  1. Το ποσό που θα καταβληθεί να είναι εκτός από ακατάσχετο και  αφορολόγητο, όπως αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί σε άλλες κοινωνικές ομάδες.
  2. Να αναφέρονται ρητά οι εργαζόμενοι στις ΤΟΜΥ και τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ΕΚΕΨΥΕ)
  3. Να μην εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας από 1-9-2021 και οι οποίοι είναι δίκαιο να λάβουν ένα μέρος της έκτακτης ενίσχυσης (αναλογικά με το χρόνο που έχουν εργαστεί μέχρι 31/8/2021) .