ΒΟΥΛΗ- ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ Ανδρέας Ξανθός: Δε θα μας επιστρέψετε στο κλίμα της μετεμφυλιακής χωροφυλακίστικης δεξιάς

P Η ομιλία του Ανδρέα Ξανθού κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής από τη ΝΔ (πρακτικά της βουλής)Αγαπητοί συνάδελφοι,


επιστροφή, λοιπόν, στα γνώριμα, δοκιμασμένα, ρυπαρά και δυσώδη νερά της ακροδεξιάς ρητορικής, της εθνικοφροσύνης, της πατριδοκαπηλίας και του πρωτόγνωρου αντικομμουνισμού. Αυτό συμβαίνει αυτές τις μέρες και αυτό θα κορυφωθεί μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό είναι το πολιτικό κλίμα, το οποίο δημιουργείται με τη συγκεκριμένη πρόταση, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. 
Τώρα, λοιπόν, που το αφήγημα της καταστροφής και των επικείμενων δεινών δεν επιβεβαιώνεται, τώρα που διαψεύδονται οι προφητείες της χρεωκοπίας της χώρας και της καταστροφής της οικονομίας, τώρα που η προοπτική της βιώσιμης εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο αποκτά μια ορατή και βιώσιμη υπόσταση, τώρα που το συνεχές αίτημα για εκλογές, εδώ και δυόμισι χρόνια από τη Νέα Δημοκρατία και το αίτημα πολιτικής ανατροπής δεν έχει κοινωνικό έρεισμα και χρειάζεται τόνωση ο κομματικός πατριωτισμός, γιατί καμία πολιτική πρωτοβουλία των τελευταίων μηνών δεν σας έχει βγει, τώρα που ένα μείζον εθνικό θέμα μετά από το βάλτωμα εικοσιπενταετίας, οδηγείται σε μια σοβαρή, βιώσιμη και προφανώς συμφέρουσα για τη χώρα λύση, τώρα η Νέα Δημοκρατία άδραξε την ευκαιρία και προσπαθεί να μετατρέψει αυτό το εθνικό ζήτημα, όχι απλώς σε ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης –αυτό προφανώς είναι θεμιτό- αλλά δυστυχώς σε ένα πεδίο ακραίας κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης.
Αυτή η πρόταση μομφής πραγματικά υπηρετεί μια γραμμή διχασμού, ανάμεσα σε πατριώτες και προδότες, ανάμεσα σε εθναμύντορες και μειοδότες. Εκεί οδηγείται και πρέπει να προβληματιστείτε πάρα πολύ για το ποιος κερδίζει απ’ αυτή την αντιπαράθεση. Δεν βλέπετε ποιος δίνει τον τόνο;

Και καλά η Νέα Δημοκρατία, αλλά το προοδευτικό ΠΑΣΟΚ; Και αυτό συνεργεί στην αναπαραγωγή αυτής της φιλολογίας, της συζήτησης και της ρητορικής;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να κάτσεις να μας ακούσεις, Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ακούω αρκετή ώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Σας παρακαλώ, κύριε Μανιάτη. 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Προφανώς, λοιπόν, η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα έχει καμία τύχη. Δεν μπορείτε να κερδίσετε τίποτα και το ξέρετε. Θέλετε, όμως, να δώσετε ένα σήμα στο εκλογικό ακροατήριο ότι το παλεύετε, ότι το πάτε μέχρι το τέλος. Για τα ψηφαλάκια της ακροδεξιάς και των Παμμακεδόνων καίγεστε και για τίποτα άλλο! Είναι μια ακραία, ψηφοθηρική και λαϊκιστική πολιτική αυτή την οποία ακολουθείτε. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια.
Διάβασα στην εισήγηση της Νέας Δημοκρατίας, στην αιτιολόγηση της πρότασης δυσπιστίας, ότι υπάρχει φτωχοποίηση, υπάρχει ανασφάλεια στην κοινωνία, έλλειμμα εμπιστοσύνης και προφανώς, υπάρχει και υποχώρηση στο μείζον εθνικό θέμα.
Θα μιλήσω, λοιπόν, για φτωχοποίηση, ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στον τομέα της υγείας. 
Μέχρι το 2015, αγαπητοί συνάδελφοι, υπήρχε στη χώρα υγειονομική φτώχεια και τεράστια ανασφάλεια των ανθρώπων που είχαν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα την ώρα της αρρώστιας. 
Αυτή την κοινωνική βαρβαρότητα αυτή η Κυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες λιτότητας, σε συνθήκες ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών, την έχει ανατρέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Άλλαξε την ατζέντα. Πρόταξε το αίτημα της καθολικής κάλυψης των πολιτών χωρίς διακρίσεις, το αίτημα της στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, της ηθικοποίησής του, της προώθησης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. 
Το προηγούμενο πολιτικό σχέδιο ήταν διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, συρρίκνωση των δημόσιων δομών, μετακύληση του κόστους στον πολίτη, αποκλεισμός των ανασφάλιστων. Έχουμε, λοιπόν, αλλαγή πολιτικού σχεδίου στο ίδιο μνημονιακό περιβάλλον. Και αυτό έχει παράξει μετρήσιμα αποτελέσματα. 
Σήμερα οι πολίτες, οι ανασφάλιστοι, που είναι ακόμα πάνω από δύο εκατομμύρια, απευθύνονται με αξιοπρέπεια και με ισοτιμία στις δημόσιες δομές και έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους πολίτες. Αυτό είναι τεράστια αλλαγή, είναι τομή στην πολιτική υγείας στο κοινωνικό κράτος, στη χώρα και προφανώς έχει αντιστρέψει αυτό το κλίμα φτωχοποίησης και ανασφάλειας στο πεδίο της υγείας.
Είναι μια παρέμβαση που αναγνωρίζεται συνεχώς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχαίρει τη χώρα μας, που παρά την κρίση και τη λιτότητα μπόρεσε να επενδύσει και όχι να περικόψει πόρους. Περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ αθροιστικά είναι η επιπλέον επένδυση σε λειτουργικές δαπάνες του συστήματος υγείας στα δυο μεσοπρόθεσμα προγράμματα, από το 2015 μέχρι το 2022. 
Πολύ σημαντική αιμοδότηση του συστήματος υγείας, πολύ μεγάλη ένεση ανθρώπινων και υλικών πόρων έχει γίνει αυτό τον καιρό. Εξασφαλίσαμε και την επιβίωση του ΕΣΥ και φυσικά την καθολική πρόσβαση των πολιτών. Δημιουργήσαμε πραγματικά ένα πλαίσιο άρσης ανισοτήτων και επένδυσης στο θεμελιώδες αίτημα της ισότητας στην υγεία. Έχουμε αποκτήσει λοιπόν και την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη όχι μόνο στο εξωτερικό. 
Έχει ενισχυθεί το διεθνές κύρος της χώρας μας γενικότερα, αλλά και λόγω της αξιοπρεπούς διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος Έχουμε αποκτήσει, λοιπόν, την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό. 
Έχουμε κερδίσει και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που αντιλαμβάνονται τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται. Βλέπουν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει και είναι μετρήσιμα. Και κυρίως, ξέρουν πάρα πολύ καλά τι σημαίνει λιγότερο κράτος στην υγεία, τι σημαίνει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τι σημαίνει αγορά και ανταγωνισμός, αυτά δηλαδή που είναι υποτίθεται το εναλλακτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της υγείας. Ξέρουν πολύ καλά πού θα οδηγήσει αυτό. 
Νομίζω ότι ειδικά στον τομέα της υγείας, αλλά και σε όλα τα κοινωνικά και κρίσιμα μέτωπα, η διάκριση Αριστεράς και Δεξιάς είναι παρούσα και δεν θα μπορέσετε να την κρύψετε πίσω από τους διαχωρισμούς πατριωτών και προδοτών, μειοδοτών. 
Η διάκριση της Αριστεράς και της Δεξιάς είναι παρούσα, αφορά το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας, αφορά το παρόν και το μέλλον του κόσμου της εργασίας, των συλλογικών αγαθών, της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. 
Εμείς, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, βγάζουμε τη χώρα από την κρίση, το μνημόνιο και την επιτροπεία. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να κλείσουμε κρίσιμα εθνικά μέτωπα. Και αυτό προφανώς είναι μια κατεξοχήν αντιλαϊκιστική γραμμή που είναι κόντρα στη λογική της αποφυγής του πολιτικού κόστους και του γαντζώματος στην εξουσία, όπως μας κατηγορείτε.
Εμείς για πρώτη φορά υλοποιούμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, παρ’ ότι εσείς παριστάνετε τους μεταρρυθμιστές. Εφαρμόζουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, προοδευτικές, με κοινωνικό πρόσημο, και στον τομέα της υγείας και παντού. 
Ανοίγουμε μέτωπο με τη διαφθορά και τη φαυλότητα. Εσείς, δυστυχώς, επενδύετε στην καταστροφή, στην κοινωνική πόλωση και αποδεικνύετε καθημερινά πόσο πολιτικά ανεύθυνοι, λαϊκιστές, τυχοδιώκτες και τελικά αμετανόητοι είστε. 
Να ξέρετε, όμως, ότι δεν θα τα καταφέρετε. Δεν θα διχάσετε την κοινωνία. Δεν θα επιβάλλετε την αγριότητα και τη μισαλλοδοξία, ως πολιτικό κλίμα στη ώρα. Δεν θα μας επιστρέψετε στο κλίμα της μετεμφυλιακής χωροφυλακίστικης Δεξιάς. 
Ο συνετός, σοβαρός κόσμος της χώρας, οι άνθρωποι του μόχθου, οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας της αγοράς θέλουν σταθερότητα, θέλουν ασφάλεια, θέλουν ευημερία, θέλουν ανάπτυξη και βλέπουν ότι όλα αυτά τίθενται σε αμφισβήτηση από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε όλα τα θέματα. Γι’ αυτό και θα σας γυρίσουν οριστικά την πλάτη.