Βουλή: Συγκρουσιακό κλίμα στο νομοσχέδιο για τους γιατρούς

Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προέβη για τρίτη φορά σε τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, προκειμένου να συγκεράσει, όπως τόνισε ο ίδιος, τις προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Με τις τελικές τροποποιήσεις, ικανοποιούνται, σε μια δύσκολη συγκυρία, οι οικονομικές διεκδικήσεις των γιατρών, αλλά κυρίως κατοχυρώνονται νομοθετικά πολύ σημαντικές θεσμικές αλλαγές που αποτελούν αιτήματα, από παλαιά, του ιατρικού κόσμου», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στο πολυδιευθυντικό δικαίωμα, το οποίο απετέλεσε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επανέρχεται σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί τομή για το εθνικό σύστημα υγείας και καταλόγισε υποκρισία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή τήρησε εντελώς διαφορετική στάση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στους κόλπους επικρατούν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το θέμα.

Σε παρέμβασή του, μάλιστα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, δήλωσε εντελώς απογοητευμένος από τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του καταλόγισε ότι ανεβάζει τους τόνους, για να μη φανεί ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση. Ο ίδιος χειροκρότησε τον υπουργό Υγείας για την επαναφορά του πολυδιευθυντικού δικαιώματος, αλλά στηλίτευσε τις πολλαπλές αλλαγές, κάνοντας λόγο για «χαμαιλεοντικό νομοσχέδιο».

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, καταλόγισε παλινωδίες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λόγω των συνεχών αλλαγών και κάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο να αποσύρει το νομοσχέδιο και να το επανακαταθέσει, προκειμένου να το επεξεργαστεί εκ νέου η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χρ. Παπουτσής, όσο και ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Φλωρίδης, παραλλήλισαν την τακτική του υπουργού Υγείας με το καρναβάλι. «Δεν δεχόμαστε να παριστάνει ο υπουργός Υγείας το βασιλιά καρνάβαλο εν μέσω Τριωδίου», υποστήριξε ο κ. Παπουτσής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου.

«Να αναλογιστεί ο κ. Παπουτσής τι είπε και να ανακαλέσει. Αν δεν το κάνει, θα ντρέπεται για πάρα πολύ καιρό σε αυτή την αίθουσα», απάντησε ο υπουργός Υγείας. Αργότερα, πάντως, ύστερα από παρέμβαση του προεδρεύοντος, Γ. Σούρλα, τα πνεύματα ηρέμησαν και οι εν λόγω φράσεις διαγράφηκαν από τα πρακτικά.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε, πάντως, και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ

Να σημειωθεί ότι η επίμαχη διάταξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ίδιου του προέδρου του ΑΣΕΠ, Γ. Βέη, ο οποίος, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να κριθεί αυτή «συνταγματικώς ανεπίτρεπτη».

Αντικρούει μάλιστα το επιχείρημα του υπουργού Υγείας, περί ανάγκης επίσπευσης των προσλήψεων εκτός διαδικασίας, λέγοντας ότι το ΑΣΕΠ μπορεί να ολοκληρώσει σε λιγότερο από έξι μήνες την πρόσληψη των νοσηλευτών.

«Σεβόμαστε το ΑΣΕΠ, αλλά η Υγεία έχει ιδιαιτερότητα, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς», σχολίασε ο κ. Αβραμόπουλος και επικαλέστηκε το άρθρο 103 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατόν να υπάρξουν ειδικές διαδικασίες επιλογής, με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, όταν υφίσταται επείγουσα ανάγκη».