ΒΟΥΛΗ: Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Νοσοκομείου Λαμίας

p>ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΡΙΤΗΣ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Αναφορές-ερωτήσεις πρώτου κύκλου

Πρώτη είναι η με αριθμό 2300/9-12-2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Χρήστου Σταϊκούρα προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Λαμίας.

Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:

«Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Λαμίας είναι μία από τις μεγαλύτερες της επαρχίας καθώς εξυπηρετεί περί τους 90 μόνιμους ασθενείς. Τα προβλήματα τα οποία εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της εστιάζονται κυρίως στην ελλιπή στελέχωσή της με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, στην παλαιότητα των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, αλλά και στην εγκατάσταση της Μονάδας στο παλαιό κτίριο του Νοσοκομείου Λαμίας.

Συγκεκριμένα, η έλλειψη προσωπικού στη Μ.Τ.Ν. είναι αισθητή καθημερινά καθώς υπηρετούν μόνο δύο νεφρολόγοι που καλούνται να καλύψουν, εκτός από τους μόνιμους ασθενείς, την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών και τους νεφρολογικούς ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές της. Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται και στο χώρο που στεγάζεται η Μ.Τ.Ν. του Νοσοκομείου, καθώς αποτελεί το μόνο τμήμα του που δεν μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο και εξακολουθεί να στεγάζεται στο υπόγειο του παλαιού Σανατορίου Λαμίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κυρία Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με τι χρονικό ορίζοντα αναφορικά με:

1) την προκήρυξη των θέσεων ιατρών που εκκρεμούν και τη σύσταση των θέσεων ειδικευομένων νεφρολόγων για τη Μ.Τ.Ν. Λαμίας και

2) την προώθηση του θέματος του νέου κτιρίου που θα στεγάσει τη Μ.Τ.Ν. και το Νεφρολογικό Τμήμα στη Λαμία».

Στην ερώτηση του κυρίου Σταϊκούρα θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Είναι αλήθεια ότι η ερώτηση του αγαπητού συναδέλφου κυρίου Σταϊκούρα αγγίζει ένα θέμα που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία. Ξεκινώντας την απάντησή μου θέλω να σας διαβεβαιώσω, αγαπητέ συνάδελφε, πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να επιταχυνθούν οι αναγκαίες προσλήψεις και φυσικά η προοπτική της τελικής μετεγκατάστασης.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι παρότι αυτές οι ανάγκες είχαν διαπιστωθεί εδώ και αρκετό καιρό και ξέρω ότι κι εσείς προσωπικά τις είχατε επισημάνει και παρότι υπήρχαν οι δεσμεύσεις για προκηρύξεις θέσεων ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, στην πραγματικότητα αυτά δεν είχαν προχωρήσει. Αναφέρομαι φυσικά στην περασμένη περίοδο με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά την κατάσταση όπως έχει τώρα, στη χρονιά που μας πέρασε, το 2009, είχε εγκριθεί για προκήρυξη μία θέση ιατρού κλάδου ΕΣΥ για το Νεφρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ταυτόχρονα εκκρεμεί και το αίτημα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για την τοποθέτηση ενός επικουρικού γιατρού για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα επιταχύνουμε την προκήρυξη και την πρόσληψη και επίσης όσον αφορά το αίτημα του Νοσοκομείου, εφόσον υπάρξει αίτηση γιατρού αντίστοιχης ειδικότητας στον κατάλογο των επικουρικών γιατρών, δεσμευόμαστε ότι θα προβούμε στην άμεση κάλυψη της θέσης και αυτό για τις άμεσες ανάγκες.

Όσον αφορά τον ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού είχε εγκριθεί ήδη από το 2008 μια πίστωση 128.000 ευρώ από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού για την προμήθεια 8 μηχανημάτων τεχνητού νεφρού. Σε σχέση και με την μετεγκατάσταση που και εσείς προτείνετε θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κοιτάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο να επιταχυνθεί.

Σε αυτή τη φάση απλώς, για το θέμα της χωροθέτησης, έχει εκπονηθεί μια μελέτη προσθήκη πτέρυγας αμφιθεάτρου, επιστημονικής βιβλιοθήκης και μονάδας τεχνητού νεφρού στο νέο κτιριακό συγκρότημα των 300 κλινών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και σε συνεργασία μαζί σας και με τους άλλους συναδέλφους της Φθιώτιδας θα δούμε πώς μπορούμε στον συνολικό προγραμματισμό να μπορέσουμε αυτόν τον σχεδιασμό να τον φέρουμε γρήγορα να υλοποιηθεί.

Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Εγώ σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής, κ. Σταϊκούρας.

ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρία Υπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω αρχικά για την απάντησή σας διότι έτσι θεωρώ ότι συμβάλλατε τόσο στην ανάδειξη ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου θέματος και θέλω να πιστεύω στην επίλυση ή τουλάχιστον στην επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός κατάθεσης της συγκεκριμένης ερώτησης. Η υπενθύμιση των προβλημάτων. Προβλημάτων που έχουν κατατεθεί και από εμένα και από συναδέλφους μου στο παρελθόν με την άσκηση συνετής και συνεπούς αντιπολίτευσης. Προβλημάτων των οποίων η επίλυση εκκρεμεί και εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού.

Σωστά είπατε ότι τρία είναι τα ουσιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Είναι η ελλιπή στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, είναι η παλαιότητα των μηχανημάτων και είναι η διατήρηση, δυστυχώς, ακόμα και μετά από τρία χρόνια από την μεταφορά του παλιού νοσοκομείου στο νέο νοσοκομείο, της μονάδας τεχνητού νεφρού στο προηγούμενο νοσοκομείο.

Η έλλειψη προσωπικού είναι γεγονός παρά τις προσπάθειες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος εδώ και ενάμιση χρόνο, δυστυχώς, καθώς στην μονάδα υπηρετούν μόνο δυο νεφρολόγοι. Οι ελλείψεις δυστυχώς σε εφημερίες -θέλω να προσθέσω στο σκεπτικό σας- καλύπτονται κατόπιν εντολής της διοίκησης του νοσοκομείου με γιατρούς γενικής ιατρικής παθολογίας από τα κέντρα υγείας της ευρύτερης περιοχής -τώρα είναι και από τον Δήμο Μακρακώμης- και από την συνεισφορά αγροτικών ιατρών γεγονός που ούτε προβλέπεται στον οργανισμό ούτε γίνεται σε άλλες μονάδες της χώρας. Υπάρχουν κενές θέσεις, έχει ζητηθεί κατ’ επανάληψη η πρόσληψη επικουρικών ιατρών νεφρολογίας χωρίς να παρουσιαστεί όμως ενδιαφέρον. Ενώ έχει εγκριθεί από την διεύθυνση επαγγελμάτων υγείας του Υπουργείου σας η άδεια να παρακολουθούν την ειδικότητά τους στην μονάδα ειδικευμένοι νεφρολόγοι στη μονάδα για ενάμιση χρόνο, κάτι όμως που δεν έχει γίνει εφικτό ακόμα γιατί δεν έχουν καθοριστεί οι συγκεκριμένες θέσεις.

Στο δεύτερο σκέλος που αφορά τον ιατρικό εξοπλισμό να σας πω ότι ειδικά τον τελευταίο χρόνο, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζονται συχνότερα προβλήματα στην λειτουργία των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης με συνέπεια το ημερήσιο πρόγραμμα αιμοκαθάρσεων των μόνιμων και έκτακτων περιστατικών να εφαρμόζεται με δυσκολία. Έχει γίνει διαγωνισμός που ακυρώθηκε. Έχει έρθει συγκεκριμένο έγγραφο σε εσάς από τις 10/11/2009 από τον Σύλλογο Νεφροπαθών που καταθέτει τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Και τέλος σε ό,τι στη μεταστέγαση, πριν τρία χρόνια λειτούργησε το νέο νοσοκομείο, η μονάδα δεν μεταφέρθηκε. Αυτή τη στιγμή αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι έχει έρθει μόνο η έγκριση περιβαλλοντικής εκτίμησης. Άρα, θα ήθελα να ζητήσω την επιτάχυνση, την ολοκλήρωση, την έγκριση των μελετών και την εξασφάλιση της οριστικής ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει η Υπουργός Υγείας για να δευτερολογήσει.

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Όπως και ο συνάδελφος, ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε, δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα χρονίζουν. Από την άλλη όμως είναι προβλήματα που εμείς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και γι’ αυτό άλλη μια φορά θέλω να επαναλάβω ότι και για τα τρία ζητήματα που σωστά θέσατε κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε τις σχετικές διαδικασίες. Συνεπώς και για την συγκεκριμένη προκήρυξη και πρόσληψη μονίμου γιατρού που θα έχει την ειδικότητα που είναι απαραίτητη, αλλά και για την πλήρωση επικουρικού γιατρού ελπίζουμε να υπάρξει ενδιαφέρον. Εμείς έχουμε την ετοιμότητα, κύριε Σταϊκούρα, να καλύψουμε αυτή τη θέση έστω και για αυτό το μεταβατικό διάστημα να μπορέσει να στηρίξει τη λειτουργία.

Να επαναλάβω επίσης ότι στο πλαίσιο των γενικών προσλήψεων που έχουμε δρομολογήσει και των προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θέλω να κάνω και μια γενικότερη αναφορά. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί το νοσοκομείο της Λαμίας, ένα νοσοκομείο το οποίο έχει να επιτελέσει έναν ευρύτερο σημαντικό περιφερειακό ρόλο.

Άρα, με ευκαιρία αυτής της ερώτησης να σας διαβεβαιώσω ότι θα κοιτάξουμε και την ευρύτερη στελέχωση του νοσοκομείου.

Όσον αφορά το διαγωνισμό ο οποίος όντως έχει τα προβλήματα που αναφέρετε -και είναι σε γνώση μου και η επιστολή που αναφέρατε προηγουμένως- θα κοιτάξουμε πως μπορούμε να ανακινήσουμε ξανά αυτή τη διαδικασία.

Φυσικά, όσον αφορά την προοπτική της μετεγκατάστασης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, όπου η μελέτη υπάρχει -σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των υπηρεσιών- αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να υπάρξει η πίστωση, αλλά και πάνω από όλα το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθεί.

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, από αυτήν την δική σας ερώτηση ότι από εμάς υπάρχει η βούληση και θα κοιτάξουμε να υπάρξει όσον το δυνατόν μεγαλύτερη επιτάχυνση αυτής της υλοποίησης μετεγκατάστασης.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.