Βουλή – Β’ Θερινό τμήμα – Υπερψήφιση τροπολογίας για βαρέα και ανθυγιεινά – Ονομαστική ψηφοφορία

p> 

    Με ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και ψήφους 50 έναντι 49,υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, επιτρέποντας τον αναπροσδιορισμό του σχετικού καταλόγου, με βάση τα πορίσματα δύο επιστημονικών Επιτροπών.

    Η ρύθμιση δέχθηκε τα έντονα πυρά της αντιπολίτευσης, τόσο για το περιεχόμενό της, όσο και για τον τρόπο με τον οποίον επελέγη η εισαγωγή της προς ψήφιση στο θερινό τμήμα υπό την μορφή τροπολογίας, εισαχθείσας μετά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Υπερασπιζόμενη την τροπολογία, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τόνισε πως «δεν υπάρχει συνάδελφος και εχέφρων άνθρωπος, που να πιστεύει πως δεν χρειάζεται αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που έγινε το 1964, βάσει νόμου του 1951. Δεν νομίζω πως υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει πως πρέπει να παραμένουν στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι τρίφτες των χαμάμ, οι ράπτριες της οδού Μαντζαγριωτάκη στην Καλλιθέα, οι καταμετρητές των κερμάτων, ούτε οι εκφωνητές του ραδιοφώνου – την ώρα που δεν είναι μέσα οι εναερίτες της ΔΕΗ. Δεν μπορεί να είναι οι υπάλληλοι της διοίκησης της ΔΕΗ, ή των διευθυντών της ΔΕΗ και όχι οι εναερίτες. Ούτε να μην είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι εργαζόμενοι στην Ψυττάλεια, ή οι εργαζόμενοι, που χειρίζονται σε μεγάλο βαθμό καρκινογόνα αντιδραστήρια. Είναι λοιπόν δεδομένο και αποφασισμένο να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση και εξορθολογισμό του καταλόγου».

    Απέναντι σε υπολογισμούς της αντιπολίτευσης πως το περίπου 50% των περιπτώσεων θα εξαιρεθούν της λίστας και άρα θα επηρεαστούν οι μισθοί και τα επιδόματα των αντίστοιχων εργαζομένων, η κα Πετραλιά αποσύνδεσε τις μεικτές αποδοχές τους από την κατηγορία του επαγγέλματος,υπενθυμίζοντας πως ως υπουργός Πολιτισμού,είχε χορηγήσει επίδομα ανθυγιεινού επαγγέλματος στους συντηρητές των αρχαιοτήτων,χωρίς το επάγγελμά τους να βρίσκεται στον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών.

    Στις επικρίσεις (κυρίως από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ), για την επιλογή της να πραγματοποιηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αντί για Προεδρικά Διατάγματα, υπενθύμισε πως όλες οι εντάξεις μετά το 1964, ακολούθησαν την ίδια διαδικασία και υπάρχουν και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που την νομιμοποιούν.

    «Η αναθεώρηση του καταλόγου, δεν είναι μια εφάπαξ διαδικασία. Δεν θα πρέπει να εγκλωβίσουμε τον κατάλογο σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο για να αλλάξει θα θέλει χρόνια» σημείωσε.

    «Η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ, είναι ένα σύγχρονο κράτος. Όσες ιδιορρυθμίες κι αν έχει, δεν μπορούμε να απέχουμε μίλια από τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Η Ελλάδα του 2009, δεν είναι δυνατόν να παραμένει στη λίστα του 1951» κατέληξε η υπουργός.

    Αντίστοιχα επιχειρήματα επικαλέστηκαν και οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

    «Μια κοινωνική αδικία με στρέβλωση,οδήγησε τα βαρέα και ανθυγιεινά να είναι πάνω από 500 περιπτώσεις στη χώρα μας ενώ σε άλλες χώρες δεν υπερβαίνουν τις 10», παρατήρησε ο Χρ. Σταϊκούρας, ενώ ο Αν. Καραμάριος, ζήτησε να επαινεθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αναθεωρήσει ένα θεσμικό πλαίσιο 58 ετών.

    «Αν το πόρισμα των Επιτροπών δεν είναι σωστό, θα έρθουμε να το διορθώσουμε. Ο νόμος αλλάζει με νόμο» υπενθύμισε.

    «Έχετε την ψευδαίσθηση ότι λόγω της θερινής ραστώνης θα έχετε μειωμένες αντιδράσεις – αλλά μαγειρεύετε χωρίς τον ξενοδόχο. Δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών δεν έχετε το δικαίωμα να τα καταστρατηγήσετε και να τα ακυρώνετε», παρατήρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σχολίασε: «Κόπτεστε για τους εναερίτες της ΔΕΗ. Συμφωνούμε να διευρυνθεί η λίστα. Εσείς όμως δεν πάτε να βάλετε, αλλά να μειώσετε στο ήμισυ και παραπάνω, τους κλάδους».

    «Λέτε πως δεν υπάρχουν τόσα βαρέα και ανθυγιεινά αλλού. Μα υπάρχουν και χώρες χωρίς καν βαρέα και ανθυγιεινά. Υπάρχουν χώρες χωρίς δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων. Στις ΗΠΑ, Καναδά και αλλού, δεν υπάρχει καλοκαιρινή άδεια. Αυτά είναι τα παραδείγματα που μας φέρνετε; Να πάμε προς τα κάτω;», διαμαρτυρήθηκε ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ) ο οποίος απέδωσε ευθύνες στα κόμματα που συμμετείχαν στους διαλόγους για τα εργασιακά, συμβάλλοντας έτσι στην υποχώρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    «Οι φορείς που συμμετείχαν στο διάλογο δεν είχαν στα χέρια τους την τροπολογία και εμείς τη συζητούσαμε χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία ή συγκεκριμένο κείμενο διαπραγμάτευσης» κατήγγειλε η ¶ννα Φιλίνη (ΣΥΡΙΖΑ). «Αναφέρεστε σε παραδείγματα του εξωτερικού – αλλά η Ελλάδα έχει μία διαφορετική ιστορία, τόσο στη βιομηχανία όσο και στα εργασιακά δικαιώματα. Μέσα στους χώρους δουλειάς δεν έχει υπάρξει δημοκρατία…»

    «Η τροπολογία διαπραγματεύεται σημαντικά θέματα που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τα διαχειρίζεται μόνο ένας υπουργός» ανέφερε ο Αστέριος Ροντούλης (ΛΑΟΣ). «Η απένταξη επαγγελμάτων από τη λίστα, λέτε πως θα γίνει με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη – η οποία είχε μόλις δυο γιατρούς στη σύνθεσή της – και το οποίο βάλλεται ως αντεπιστημονικό. ¶λλο ο εξορθολογισμός του συστήματος και άλλο η υπουργική αναλγησία» συμπλήρωσε.