Βουλή: Βαρέα και ανθυγιεινά, αμέσως μετά το… ελαφρύ «πόθεν έσχες»

ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δύο «φλέγοντα» μέτωπα επιχειρεί να κλείσει η κυβέρνηση λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής, για τις καλοκαιρινές διακοπές, στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε.

Ετσι, η ψήφιση της τροπολογίας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να γίνει με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος για την κυβερνητική παράταξη, καθώς οι ενδεχόμενες αντιδράσεις από κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς θα περιοριστούν λόγω της θερινής ραστώνης.

Ταυτόχρονα, το Κοινοβούλιο προστατεύει τους βουλευτές, ιδίως των δύο μεγάλων κομμάτων, από τη συνήθη ενοχλητική κριτική που προκαλούν οι δηλώσεις των «πόθεν έσχες», αφού ούτε το «πόθεν» υπάρχει αλλά ούτε και το πραγματικό «έσχες».

Ζίμενς, Βατοπέδιο

Ιδιαίτερα φέτος, οι δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασης των 300 βουλευτών, που θα δοθούν σύμφωνα με πληροφορίες στη δημοσιότητα την Τετάρτη, αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω των σκανδάλων (Βατοπέδιο, άγονες γραμμές, Siemens) στα οποία φέρονταν ως εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη- και αυτό παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των τυχόν διαπραχθέντων αδικημάτων έχει παραγραφεί.

Σε ό,τι αφορά τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, η Ν.Δ. σπεύδει να κλείσει άρον-άρον το θέμα μέσω μιας υπουργικής απόφασης. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, αν και ορίζεται ότι στην απόφαση που θα εκδοθεί θα ληφθούν υπόψη τα πορίσματα των δύο επιτροπών που λειτουργούν τα δύο τελευταία έτη, δεν αποσαφηνίζεται αν θα είναι δεσμευτικά ή όχι για την κυβέρνηση.

Παράλληλα, γνωστοποιείται ότι θα συσταθεί μια νέα επιτροπή η οποία θα επιλαμβάνεται στο μέλλον για την υπαγωγή ή μη στη λίστα των ΒΑΕ. Ωστόσο, η επιτροπή αυτή θα λειτουργήσει αφού πρώτα οι υπουργοί Οικονομικών και Απασχόλησης εκδώσουν τη νέα λίστα των ΒΑΕ.

Η εν λόγω ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των σκαφών. Ενα νομοσχέδιο που έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις των Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, οι οποίοι επικρίνουν τον υπουργό Οικονομίας ότι με τη φορολόγηση των επαγγελματικών σκαφών δίνει τελειωτικό χτύπημα στον θαλάσσιο τουρισμό την ώρα που βιώνει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του.

Οσο για τις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, η ακρόαση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου την Τετάρτη το μεσημέρι για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιού της νέας γρίπης κρίνεται ως η πιο ενδιαφέρουσα.