Βουλή: Πυρά κατά κυβέρνησης για τα «μπαλώματα» στο ΕΚΑΒ

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών επιφύλαξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη χτεσινή, πρώτη μέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με μεικτά πληρώματα στα ασθενοφόρα (κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου).

Πρόκειται για μια κυβερνητική απόφαση που έχει προκαλέσει εξαρχής έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από αρμόδιους φορείς εντός του χώρου της υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο της Ν.Δ., αντί για τις αναγκαίες προσλήψεις, επιστρατεύονται στις διακομιδές Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστική και ΟΤΑ με ταχεία και σύντομη εκπαίδευση βασικών γνώσεων των πρώτων βοηθειών. Μάλιστα νωπή είναι η καταγγελία πως οι πρώτοι οδηγοί ασθενοφόρων σε Κέντρα Υγείας της Κρήτης, πήγαν με μόλις πεντάωρη εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και… μηδενική εμπειρία τους στο οδήγημα ασθενοφόρου.

Όλα αυτά τη στιγμή που είναι διαθέσιμοι περισσότεροι από 2.000 διασώστες, απόφοιτοι της διετούς φοίτησης σχολής του ΕΚΑΒ.

(Δείτε εδώ το νομοσχέδιο, όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής)

Τα πυρά

Από το Κοινοβούλιο, λοιπόν, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, επιτέθηκε στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «φέρνει με ΠΝΠ μία προειλημμένη απόφασή της για σοβαρά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν το δημόσιο αγαθό της υγείας, επιδιώκοντας να ψηφιστεί με fast track διαδικασίες».

«Συμφωνούμε στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ, όμως, όπως γίνεται πρόχειρα και στο πόδι, θα δημιουργήσει νέο ντόμινο προβλημάτων. Δεν μπορεί το νομοσχέδιο να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν στο ΕΣΥ, με μπαλώματα. Είμαστε θετικοί στον εκσυγχρονισμό των προσλήψεων αλλά όχι να αποδυναμώνεται ο δημόσιος κλάδος της υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος, και τόνισε ότι «για μια ακόμα φορά επανέρχεται το θέμα των προσλήψεων γιατρών μερικής απασχόλησης, αντί των μόνιμων προσλήψεων που έχει ανάγκη το ΕΣΥ». Σημείωσε επίσης πως «η προτεραιότητα της κυβέρνησης αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι είναι η ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι της δημόσιας υγείας».

«Μόνο ευοίωνο δεν μπορεί να είναι το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο φέρνετε προς ψήφιση και που εμείς καλούμαστε, εκ των υστέρων και αργά, να συμφωνήσουμε», ανέφερε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιάννης Τζιμάρης χαρακτηρίζοντας προβληματική τη πρόβλεψη για τα μεικτά πληρώματα και τις αποσπάσεις.

«Προφανώς οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ δεν προέκυψαν σε μια μέρα αλλά είναι διαχρονικές. Τέσσερα χρόνια κυβερνούσατε, αλλά αδρανήσατε, αφήνοντας το ΕΣΥ να υποβαθμίζεται. Όσα κροκοδείλια δάκρυα και να χύσετε σήμερα, έχετε αφήσει το αποτύπωμα της σκόπιμης αδράνειάς σας», επεσήμανε ο κ. Τζιμάρης, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει ακριβείς απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, πυρήνας του οποίου, όπως είπε, «είναι η απόρριψη των αναγκαίων μόνιμων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού και η περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας».

«Η ρύθμιση αποτελεί μέρος του πακέτου της απαράδεκτης υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, με τα τραγικά αποτελέσματα που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας. Όλοι συμφωνούμε στην αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, όμως πρέπει να γίνει με τη πλήρη στελέχωσή του και με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό. Αυτή η ρύθμιση που φέρατε, είναι αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη», ανέφερε ο κ. Λαμπρούλης.

Για ακραία μέθοδο στελέχωσης του ΕΚΑΒ και των δομών υγείας με ΠΝΠ σε καιρό ειρήνης, μίλησε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου. «Εν μέσω ακραίων συνθηκών περιμένετε να ρυθμίσετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες όπως-όπως; Είναι ο ορισμός της προχειρότητας. Η απόφασή σας πάσχει από κάθε πλευρά. Δεν είναι δυνατόν να νομοθετείτε με ΠΝΠ ξεσηκώνοντας τους κλάδους των υγειονομικών οι οποίοι και διαμαρτύρονται. Απαξιώνετε την δημόσια υγεία με ανάμειξη και ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων», υποστήριξε η κ. Αθανασίου.

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Μιχαήλ Χουρδάκης, σημείωσε ότι από τα 26 άρθρα του νομοσχεδίου, τα 20 δεν έχουν σχέση με την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ τόνισε ότι επί της αρχής, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πραγματική προσπάθεια της κυβέρνησης να επιλύσει τα σημαντικά θέματα στο χώρο της υγείας. «Απαξιώνεται και συρρικνώνεται το ΕΣΥ. Αποσπασματικά και με μπαλώματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Χρειάζονται πράξεις με συγκεκριμένη στόχευση, που θα δίνουν λύσεις στο ΕΣΥ. Είναι φανερό ότι τα μέτρα του νομοσχεδίου ήρθαν για να μείνουν, κλονίζοντας το ΕΣΥ που χρήζει βοήθειας και όχι επιπλέον ξεχαρβάλωμα», υποστήριξε.

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εμφανίστηκε «πολύ ανοιχτός σε προτάσεις, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος συνεργασίας για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ», απορρίπτοντας ωστόσο τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, περί αναπάντητων κρίσιμων ζητημάτων και πολιτικών υποστελέχωσης του ΕΣΥ και υποβάθμισης της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση.

Απαντώντας στην κριτική για την επίμαχη διάταξη που αφορά την εκπαίδευση των πληρωμάτων, ο υφυπουργός στράφηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η ΠΝΠ είναι ακριβώς ίδια με το νομοσχέδιο του 2016 που έφερε και ψήφισε η τότε κυβέρνηση και το μόνο που προστέθηκε ήταν η πρόβλεψη για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ισχυρίστηκε επίσης πως η κυβέρνηση επιθυμεί διασώστες ωστόσο «υπάρχουν όμως περιοχές -και σε αυτές κυρίως αναφέρεται η ΠΝΠ – που όσες φορές και να βγάλουμε διασώστες, δεν έχουμε επαρκείς. Όσες φορές βγάλαμε μόνιμες θέσεις και επικουρικό προσωπικό, πάλι δεν υπάρχουν. Άρα ό,τι και να κάνουμε δεν υπάρχουν».

Υποσχέθηκε επίσης πως πολύ σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση του ΕΚΑΒ.

Στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για «νομοθετικά μπαλώματα» και «πρόχειρες λύσεις», και στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προχωρά σε μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, οδηγώντας έτσι σε υποβάθμιση και υποστελέχωση του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι έχουν δρομολογηθεί 7.000 προσλήψεις, ενώ παρέπεμψε στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για 10.000 νέες μόνιμες προσλήψεις εντός της 4ετίας. Απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις για υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ.