Βράζει η κοινωνία για το νέο πακέτο

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες μπαίνει… «πωλητήριο». Ηδη χθες το πρωί οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πραγματοποίησαν κατάληψη των γραφείων της διοίκησης. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν την πώληση του ΤΤ «σκάνδαλο» και προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ για το ζήτημα συνεδριάζει σήμερα και η ΟΤΟΕ. Απόφαση για 48ωρη απεργία και συλλαλητήριο εντός του επόμενου 10ημέρου έλαβε χθες και η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΤΕ.

«Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο και δεν φροντίζει πια να διαφυλάξει ούτε καν το εθνικό συμφέρον και το δικαίωμα του βέτο, διατηρώντας έστω και το 5% του ΟΤΕ. Πρόκειται για καθαρό ξεπούλημα», τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Παναγιώτης Κούτρας. Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν και οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και στα ΕΛ.ΤΑ.

Για «καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων» και «συνέχεια της αποτυχημένης συνταγής του μνημονίου», η οποία «θα οδηγήσει τους εργαζομένους σε κοινωνική βαρβαρότητα και την οικονομία και τη χώρα σε νέα αδιέξοδα» κάνουν λόγο σε χθεσινές τους ανακοινώσεις η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Τα δύο κορυφαία συνδικάτα προειδοποιούν με νέα γενική απεργία μετά το κοινό συλλαλητήριο που διοργανώνουν στις 4 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, την επιβολή νέων φόρων και τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ συγκαλεί σύσκεψη με τις ομοσπονδίες-μέλη της Τετάρτη 1η Ιουνίου, ενώ χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα «άδικα, αντιλαϊκά και αναποτελεσματικά». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι πρόκειται για «μέτρα που δυστυχώς κινούνται στον ίδιο φαύλο κύκλο διεύρυνσης του χρέους και του ελλείμματος, βυθίζοντας τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εκποιεί τα πάντα, υποθηκεύοντας κάθε παραγωγική προοπτική για την ανάπτυξη της χώρας. Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι με το νέο πακέτο μέτρων το βιοτικό επίπεδο τηςσυντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%.

Το ΠΑΜΕ ζητεί άμεση συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ προκειμένου να ληφθεί απόφαση για πανελλαδική απεργία στις 2 Ιουνίου, ενώ διοργανώνει και συλλαλητήριο στις 28 Μαΐου στην Ομόνοια.

Εντονα αντιδρούν οι λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι λιμανιών στην απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Ηδη, χθες το βράδυ, πάνω από 100 λιμενεργάτες κατέλαβαν αιφνιδιαστικά τον προαύλιο χώρο των γραφείων του ΟΛΠ στην Ακτή Ξαβερίου. Χθες ο αρμόδιος υπουργός κ. Διαμαντίδης προέβη σε μια ολιγόλογη δήλωση, αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα για την ιδιωτικοποίηση, όπως για παράδειγμα ποιο ποσοστό θα κρατήσει το κράτος.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν χθες τα γκρουπ του Facebook, που καλούσαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο σήμερα το απόγευμα «κατά της κρίσης, κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο».

Σε μια σχεδόν πρωτοφανή διαδικτυακή κινητοποίηση, περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι είχαν επιβεβαιώσει μέχρι χθες το απόγευμα την παρουσία τους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα», που έχει οριστεί σήμερα μεταξύ 18.00-23.30 στην Πλ. Συντάγματος, ενώ περισσότεροι από 3.000 είχαν απαντήσει πως «μπορεί να παρευρεθούν».

Ενδεικτικά του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι τα σχόλια του τύπου «μην περιμένετε να γίνουμε Αργεντινή για να αντιδράσουμε», «ξυπνήστε και πάμε όλοι μαζί», «φέρτε σλίπινγκ μπαγκ και σκηνές στο Σύνταγμα», «χωρίς πλακάτ, χωρίς κομματικές ομπρέλες», «έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και καιρό, ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Ισπανών».

Την ίδια ακριβώς ώρα έχει δοθεί και το ραντεβού στη συμπρωτεύουσα – «Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο».

Εκεί μέχρι αργά χθες είχαν επιβεβαιώσει την παρουσία τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 3.500 δήλωναν πως «μπορεί να παρευρεθούν».