Βρετανία: Ανταρσία στο Συντηρητικό Κόμμα- 98 βουλευτές καταψήφισαν τα νέα μέτρα του Τζόνσον κατά της πανδημίας

Έπειτα από μία ημέρα παρασκηνιακών πιέσεων, ο Τζόνσον δεν κατάφερε να αποτρέψει την «ανταρσία» 98 βουλευτών του για μέτρα όπως η τηλεργασία, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και η είσοδος σε ορισμένες εκδηλώσεις με την επίδειξη υγειονομικού πιστοποιητικού. Πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη πράξη περιφρόνησης του Τζόνσον από τους δικούς του βουλευτές από τότε που έγινε πρωθυπουργός.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει την πίεση στον Τζόνσον, ο οποίος δεχόταν ήδη έντονη κριτική για τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι έκανε πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ πέρσι, εν μέσω λοκντάουν, αλλά και για την δαπανηρή ανακαίνιση του διαμερίσματός του, τη στιγμή που και η δημοτικότητά του καταρρέει.

Αντιδράσεις για τα μέτρα

Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές χαρακτηρίζουν δρακόντεια τα μέτρα και αρκετοί προβληματίζονται για την εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης προκειμένου να μπει κανείς σε ορισμένους χώρους, όπως τα κλαμπ. Η πρόταση εγκρίθηκε από τη Βουλή, με 369 ψήφους υπέρ και 126 κατά, ωστόσο 98 βουλευτές των Συντηρητικών την καταψήφισαν.

Αυτό συνέβη διότι από τη μία η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον διαθέτει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Από την άλλη, επειδή και το Εργατικό Κόμμα είχε διαβεβαιώσει, διά του Κιρ Στάρμερ, ότι θα υποστηρίξει τα μέτρα. Πάντως, οκτώ βουλευτές του Εργατικού Κόμματος επέλεξαν να διαφοροποιηθούν κι αυτοί από την κομματική γραμμή.

Η επέκταση της χρήσης μάσκας εγκρίθηκε πιο εύκολα, με 441 ψήφους υπέρ έναντι 41 κατά, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς στην Αγγλία πέρασε με 385 ψήφους υπέρ έναντι 100 κατά.

Ποιος θα τον αντικαταστήσει;

Παρά τις δυσαρεστημένες φωνές ωστόσο, όσοι έχουν γνώση των εσωκομματικών διεργασιών εκτιμούν ότι δεν υπάρχει, ακόμη, κάποιο διογκούμενο ρεύμα για την απομάκρυνση του Τζόνσον, ούτε κάποιος πιθανός δελφίνος που θα συγκέντρωνε την υποστήριξη των υπολοίπων για να τον διαδεχτεί.
«Ο Μπόρις σε μια κακή μέρα είναι καλύτερος από οποιονδήποτε από τους άλλους επίδοξους (ηγέτες) στις καλές τους μέρες», σχολίασε ένας βετεράνος Συντηρητικός πολιτικός, που ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του.