Βρετανία: Για μια ιστορική απεργία ετοιμάζονται οι νοσηλευτές

Τα 300.000 μέλη του συνδικάτου τους ξεκίνησαν «δημοψήφισμα» για το αν θα απεργήσουν μέσα στον Νοέμβριο, ζητώντας τιμαριθμική αναπροσαρμογή αμοιβών.

Oλα στραβά δείχνουν να πηγαίνουν για τη νέα Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, η οποία, εκτός όλων των άλλων «δεινών», έχει να αντιμετωπίσει και το αυξανόμενο κύμα λαϊκής οργής για την ακρίβεια που πλήττει τα χαμηλότερα εισοδηματικά τμήματα της κοινωνίας. Μετά τους σιδηροδρομικούς, τους ταχυδρόμους και τους λιμενεργάτες, σειρά φαίνεται να παίρνουν τώρα οι νοσηλευτές, διεκδικώντας σοβαρές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Η διαδικασία προκήρυξης απεργίας δεν είναι εύκολη υπόθεση στη Βρετανία. Θα χρειαστεί να ψηφίσουν τα περίπου 300.000 μέλη του συνδικάτου Royal College of Nursing (RCN), του μεγαλύτερου συνδικάτου νοσοκόμων στον κόσμο, που εκπροσωπεί περίπου μισό εκατομμύριο νοσηλευτές, μαίες και εκπαιδευόμενους.

Ιστορική «πρωτιά»

Ενδεικτικό της κοινωνικής δυσαρέσκειας που επικρατεί στο νησί είναι ότι πρώτη φορά στα 106 χρόνια ζωής του το συνδικάτο προχωρά σε μια τέτοια κίνηση. Το προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου βασιλείου (NHS) μπορεί να κέρδισε τα χειροκροτήματα στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά η κυβέρνηση Τζόνσον ελάχιστα έκανε για να το ενισχύσει. Αντίθετα, οι ελλείψεις είναι τεράστιες και οι συνθήκες εργασίας εξαιρετικά αντίξοες, κάτι που ομολογούν πλέον και πολιτικοί των Συντηρητικών. Ακόμα και προγραμματισμένες εξετάσεις ή επεμβάσεις χρειάζεται να περιμένουν μέχρι και 18 μήνες για να γίνουν.

Οι εργαζόμενοι ζητούν μάταια την ενίσχυση του συστήματος αλλά και των αμοιβών τους, που με βάση τα στοιχεία του συνδικάτου έχουν υποστεί μια πραγματική μείωση της τάξης του 5% στη δεκαετία 2011-2021 και θα υποχωρήσουν περισσότερο εξαιτίας του πληθωρισμού, που εδώ και έναν χρόνο καλπάζει πλησιάζοντας τα επίπεδα του 18%. Το αίτημα της απεργίας, αν αυτή γίνει, θα είναι αυξήσεις κατά 5% πάνω από τον ετήσιο πληθωρισμό, κάτι που οι αρμόδιοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν. Για το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας το περσινό +3% ήταν αρκετό, αλλά και ενδεικτικό της εκτίμησης της κυβέρνησης προς τους ανθρώπους του κλάδου.

Για φέτος προτείνονται αυξήσεις της τάξης του 4,75% σε Αγγλία και Ουαλία και 5% στη Σκωτία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η σχετική πρόταση για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει δείξει μια πιο συναινετική διάθεση απέναντι στα αιτήματα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να φτάσει στο ύψος που απαιτούν τα συνδικάτα.

Καυτός Νοέμβριος ενόψει

Τα συνδικάτα έχουν βρει ένα καλό επιχείρημα στις πρόσφατες εξαγγελίες περί φοροαπαλλαγών για πολυεκατομμυριούχους και τονίζουν ότι προφανώς μόνο αυτοί είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης. Ετοιμάζουν, μάλιστα, και σχετική επιστολή προς την πρωθυπουργό και προγραμματίζουν να τη δημοσιεύσουν στο Διαδίκτυο, ζητώντας τη στήριξη όλης της κοινωνίας. Η Πατ Κάλεν, γενική γραμματέας του RCN, έλεγε χαρακτηριστικά ότι δεν ζητούν αμοιβές τραπεζιτών ή δισεκατομμυριούχων, αλλά αξιοπρεπείς μισθούς για να μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Λόγω της εξάντλησης κατά την περίοδο της πανδημίας και των χαμηλών αμοιβών αρκετοί και αρκετές νοσηλεύτριες έχουν εγκαταλείψει τους τελευταίους μήνες το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα αποτελέσματα του «δημοψηφίσματος» αναμένεται να ανακοινωθούν στις 2 Νοεμβρίου
Σε κατάσταση αγωνιστικής ετοιμότητας βρίσκονται στο μεταξύ και άλλα συνδικάτα εκπροσώπησης νοσοκομειακών επαγγελμάτων. Για παράδειγμα, 380.000 μέλη του συνδικάτου Unison, συμπεριλαμβανομένων και 50.000 νοσοκόμων, έχουν αποφασίσει υπέρ της απεργίας, ενώ και η Βρετανική Ένωση Ιατρών (British Medical Association) έχει ανακοινώσει ότι θα εγκρίνει το ίδιο για τους νεότερους και πιο χαμηλόμισθους γιατρούς