Βρετανία: H μεγαλύτερη απεργία εργαζομένων στην 75χρονη ιστορία του NHS

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Βρετανία ξεκίνησαν τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία του κλάδου τη Δευτέρα, καθώς δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν σε μια κλιμακούμενη μισθολογική διαμάχη, ασκώντας περαιτέρω πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Οι νοσηλευτές αλλά και οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα απεργούν ξεχωριστά από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η απεργία της Δευτέρας που αφορά και τους δύο, κυρίως στην Αγγλία, είναι η μεγαλύτερη στην 75χρονη ιστορία του NHS.

Οι νοσηλευτές θα απεργήσουν επίσης την Τρίτη, ενώ οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα την Παρασκευή και οι φυσιοθεραπευτές την Πέμπτη, καθιστώντας την εβδομάδα πιθανώς την πιο ταραχώδης στην ιστορία του NHS, δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής του, Στίβεν Πάουις.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας απαιτούν αύξηση των μισθών που αντικατοπτρίζει τον χειρότερο πληθωρισμό στη Βρετανία των τελευταίων 40 ετών, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι αυτό είναι αδύνατο καθώς θα προκαλούσε περισσότερες αυξήσεις των τιμών και στη συνέχεια, αύξηση των επιτοκίων και των πληρωμών στεγαστικών δανείων.

Το συνδικάτο του Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτικής (RCN) κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, το Σαββατοκύριακο να λύσει γρήγορα την απεργία των νοσηλευτών κάνοντας «ουσιαστικές» προτάσεις αμοιβών.

Η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και να παρευρίσκονται στα ιατρικά ραντεβού κατά τη διάρκεια των απεργιών, εκτός εάν αυτά έχουν ακυρωθεί, αλλά τόνισε ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπίσουν ταλαιπωρία και καθυστερήσεις.

Το NHS, άλλοτε σύμβολο για τους Βρετανούς, τελεί υπό ακραίες συνθήκες πίεσης καθώς εκατομμύρια ασθενείς βρίσκονται σε λίστες αναμονής για εγχειρήσεις, ενώ χιλιάδες δεν έχουν πρόσβαση σε άμεση επείγουσα περίθαλψη σε μηνιαία βάση.

Το RCN υποστηρίζει ότι την τελευταία δεκαετία, οι πενιχροί μισθοί συνέβαλαν στο να εγκαταλείψουν το επάγγελμα δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές – 25.000 μόλις τον τελευταίο χρόνο – με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού να επηρεάζουν τη φροντίδα ασθενών.

Το RCN αρχικά ζήτησε αύξηση μισθών κατά 5% πάνω από τον πληθωρισμό και έκτοτε είπε ότι θα μπορούσε να τα βρει με την κυβέρνηση «στα μισά του δρόμου», αλλά και οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία παρά τις εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα που εκπροσωπούνται από τα συνδικάτα GMB και Unite απήργησαν τη Δευτέρα για τα δικά τους μισθολογικά αιτήματα.

Στην Ουαλία, νοσοκόμες και ορισμένοι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα διέκοψαν τις απεργίες που είχαν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, καθώς εξετάζουν τις προτάσεις αμοιβών από την κυβέρνηση της Ουαλίας.