ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η κυβέρνηση προκαλεί τους νοσηλευτές να μην απεργήσουν, διότι “αυτό ακριβώς είναι ό,τι θέλει να δει ο Πούτιν”

Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτικής, 106 χρόνια πριν, τα μέλη του έχουν ψηφίσει να απεργήσουν στις 15 και στις 20 του Δεκέμβρη, χωρίς να αποκλείεται απεργιακός συντονισμός και με άλλα συνδικάτα εργαζομένων, όπως των οδηγών ασθενοφόρων. Μεγάλες σκοτούρες έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και η εξαγγελία κυλιόμενων 48ωρων απεργιών εντός Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου στους σιδηρόδρομους, με συνέπεια να διαταραχτεί σοβαρά η μαζική μετακίνηση των πολιτών στις γιορτές.

Εν τω μεταξύ σάλο που προκάλεσαν στη Βρετανία οι κυριακάτικες δηλώσεις του προέδρου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Ναντίμ Ζαχάουι, που κατηγόρησε τους συνδικαλιστές -ειδικά όσους εκπροσωπούν το νοσηλευτικό προσωπικό, κοινώς τους ξεχασμένους πια ήρωες της πανδημίας- ότι… παίζουν το παιχνίδι του Βλαντίμιρ Πούτιν, σπέρνοντας τη διχόνοια στη Βρετανία και βάζοντάς την σε απεργιακό κλοιό στην πιο καταναλωτική μάλιστα όσο και επιχειρηματικά προσοδοφόρα περίοδο του χρόνου.

«Είναι αθέμιτο, κατά τη γνώμη μου, τα συνδικάτα στ’ αλήθεια να βλάπτουν και να διαταράσσουν τις ζωές και τον βιοπορισμό του κόσμου τα Χριστούγεννα. Θα πρέπει να το ξανασκεφτούν και να συλλογιστούν, γιατί αυτό ακριβώς είναι ό,τι θέλει να δει ο Πούτιν. Ας μη διχαζόμαστε, ας ενωθούμε»

Η εκμετάλλευση του πολέμου στην Ουκρανία για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι οι απεργίες στη Βρετανία βοηθούν τον πρόεδρο της Ρωσίας συνιστά «ένα νέο χαμηλό για αυτή την κυβέρνηση», κατήγγειλε η γ.γ. του Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτικής (RCN), Πατ Κάλεν. «Ο κόσμος δεν πιστεύει τη ρητορική τέτοιου είδους και θέλει οι υπουργοί να αντιμετωπίσουν τη διαμάχη”.

“Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί να πληρώσει για το φαγητό του και για άλλους λογαριασμούς, ενώ ακόμα φοβάται τα χειρότερα για την ενέργεια αυτόν τον χειμώνα», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι με την ανάλγητη στάση της η κυβέρνηση Σούνακ όχι μόνο δεν αποτρέπει αλλά εξωθεί τους εργαζόμενους να κατέβουν σε απεργία. «Ο κόσμος τρέφει μεγάλη συμπάθεια για τους υγειονομικούς και ξέρει ότι αν βελτιωθούν οι αμοιβές τους, το ίδιο θα συμβεί με τα κενά και τη φροντίδα ασθενών», τόνισε από την πλευρά της η Σάρα Γκόρτον, εκπρόσωπος του συνδικάτου Unison. «Η κυβέρνηση της Σκοτίας αποσόβησε απεργίες, μιλώντας με τα συνδικάτα των υγειονομικών και ενισχύοντας τις αμοιβές», θύμισε. «Οι υπουργοί στο Γουεστμίνστερ θα πρέπει να κάνουν ακριβώς το ίδιο»…

Δεν διαφαίνεται πάντως κάτι τέτοιο. Αντίθετα, όπως μετέδιδε το Reuters, «η εφημερίδα Sunday Times ανέφερε ότι ο Σούνακ μπορεί να αναβιώσει σχέδια για περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του NHS, των δασκάλων και των πυροσβεστών, ενώ η Sunday Telegraph έγραφε ότι θα μπορούσαν να επιταχθούν φαρμακοποιοί για να βοηθήσουν ασθενείς, αν οι υγειονομικοί απεργήσουν αργότερα αυτόν τον μήνα».