Βρετανία: Καταδίκη στελέχους για δωροδοκίες Ελλήνων γιατρών

Σε ποινή κάθειρξης ενός έτους καταδικάστηκε χθες πρώην στέλεχος της εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού DePuy, θυγατρικής της Johnson & Johnson, για δωροδοκίες Ελλήνων γιατρών συνολικού ύψους 4,5 εκατ. στερλινών (5,1 εκατ. ευρώ), όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ.

Ο 44χρονος Τζον Ντούγκαλ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στο τμήμα μάρκετινγκ της επιχείρησης, δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, στελέχη της DePuy δωροδοκούσαν Έλληνες γιατρούς μεταξύ 2002 και 2005 προκειμένου να εξασφαλίσουν συμβόλαια για την προμήθεια ορθοπεδικού εξοπλισμού αξίας 20 εκατ. στερλινών.

Όπως μεταδίδει δημοσίευμα της Guardian, η αρμόδια βρετανική υπηρεσία (Serious Fraud Office) υποστήριξε ότι τα στελέχη της εταιρείας κατεύθυναν τις μίζες μέσω ενός Έλληνας μεσάζοντα και της εταιρείας του, με την επωνυμία Medec, που είχε έδρα στη Νήσο του Μαν.

Οι πληρωμές είχαν βαφτιστεί ως πληρωμές για «επαγγελματική εκπαίδευση». Ωστόσο τα χρήματα πήγαιναν σε «μαύρα ταμεία» και χρησιμοποιούνταν για τις δωροδοκίες γιατρών στην Ελλάδα μέσω καταβολής μετρητών ή πολυτελών ταξιδιών.

Σύμφωνα πάντα με το Serious Fraud Office,οι δωροδοκίες «κουκουλώνονταν» μέσω της αύξησης των τιμών πώλησης κατά 20%. Οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων στην Ελλάδα ήταν διπλάσιες από το μέσο όρο της Ευρώπης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας από τους λόγους που οι τιμές ήταν τόσο υψηλές στην Ελλάδα ήταν το γεγονός ότι η αγορά χαρακτηριζόταν από διαφθορά. Οι χαμένοι ήταν επομένως οι Έλληνες φορολογούμενοι», ανέφερε ο συνήγορος της υπηρεσίας.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη στη Βρετανία στελέχους επιχείρησης για υπόθεση διαφθοράς στο εξωτερικό, ενώ τα βρετανικά Μέσα σχολιάζουν ότι αναμενόταν ελαφρύτερη ποινή καθώς ο καταδικασθείς συνεργάστηκε με τις Αρχές. Ο Ντούγκαλ παρέδωσε έγγραφα σχετικά με την υπόθεση στην αρμόδια βρετανική υπηρεσία και έχει υποσχεθεί να καταθέσει ως μάρτυρας σε δίκες άλλων στελεχών της εταιρείας.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο δικαστής, μία ποινή με αναστολή θα ήταν ανεπαρκής τιμωρία για κάποιον που, μέσω δωροδοκιών, οδηγούσε σε αιμορραγία των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων λόγω του «φουσκώματος» των τιμών των ορθοπεδικών προϊόντων που πωλούνταν στο ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας.

«Νομίζω ότι το κοινό απλώς δεν θα καταλάβαινε γιατί κάποιος που ενεπλάκη σε εγκληματικές πράξεις τέτοιας κλίμακας θα έπρεπε να καταδικαστεί σε ποινή ελαφρύτερη από άμεση φυλάκιση», είπε ο δικαστής.