Βρετανία: Σχέδιο για 300.000 προσλήψεις στο NHS σε διάστημα 15 ετών

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας έχει 112.000 κενά αυτή την περίοδο.

Ένα μεγάλο σχέδιο που περιλαμβάνει 300.000 προσλήψεις σε διάστημα 15 ετών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Αγγλίας, το οποίο είναι αντιμέτωπο με βαθιά κρίση, παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή, η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Μερικές ημέρες πριν τα 75α γενέθλια του NHS το υπουργείο Υγείας παρουσίασε σχέδιο το οποίο προβλέπει την πρόσληψη 60.000 γιατρών, 170.000 νοσηλευτών και 71.000 μελών ιατρικού προσωπικού.

Το σχέδιο αφορά μόνο την Αγγλία, καθώς στις άλλες επαρχίες της Βρετανίας (Σκοτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία) αρμόδιες για την υγεία είναι οι τοπικές κυβερνήσεις.

Το NHS αντιμετωπίζει βαθιά κρίση, αποδυναμωμένο από πολλά χρόνια πολιτικών λιτότητας που προωθούν οι Συντηρητικοί οι οποίοι είναι στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια.

Η πανδημία covd-19 επιδείνωσε την κατάσταση, με τεράστιες λίστες αναμονής να δημιουργούνται για πολλές ιατρικές ειδικότητες. Τον Απρίλιο περισσότεροι από 7,4 εκατ. άνθρωποι στην Αγγλία ανέμεναν να υποβληθούν σε θεραπεία.

Στο NHS υπάρχουν αυτή την περίοδο 112.000 κενά, με τον αριθμό τους να αναμένεται να φτάσει τις 360.000 το 2037, αν δεν γίνει κάτι. Οι μισοί νέοι γιατροί και νοσηλευτές που προσλαμβάνονται αυτή τη στιγμή προέρχονται από το εξωτερικό, μετέδωσε το BBC.

Με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες ως το τέλος της επόμενης χρονιάς και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν εύκολη νίκη για τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ένα πακέτο ύψους 2,4 δισεκ. λιρών (2,7 δισεκ. ευρώ) σε διάστημα πέντε ετών για την εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού, κυρίως ένα πρόγραμμα που θα αφορά τους γιατρούς.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έκανε λόγο για το μεγαλύτερο σχέδιο εκπαίδευσης στην ιστορία του NHS: «Είναι κάτι που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει ποτέ και θα είναι μία από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις που δίνω ως πρωθυπουργός», τόνισε.

Στο μεταξύ συνεχίζονται και τον Ιούλιο οι απεργίες γιατρών του NHS.