Βρετανία: Τετραήμερη απεργία ξεκινούν οι ειδικευόμενοι γιατροί του NHS – Ζητούν αυξήσεις μισθών

Τετραήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν από σήμερα, Τρίτη, οι ειδικευόμενοι γιατροί της Βρετανίας. Πρόκειται για μία ακόμα κινητοποίηση των εργαζομένων στο σύστημα υγείας στη Βρετανία που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπή διαβίωση.

Βέβαια, από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ υποστήριξε πως η ασφάλεια των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο, από την τετραήμερη απεργία των ειδικευόμενων.

Συγκεκριμένα, δεκάδες χιλιάδες ειδικευόμενοι γιατροί αναμένεται να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες με τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει πως ιατρικά ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) δεν θα πραγματοποιηθούν.

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA), το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους γιατρούς, ζητεί αύξηση 35%, εξηγώντας ότι τα μέλη του έχουν υποστεί πραγματική μείωση μισθού κατά 26% τα τελευταία 15 χρόνια. Τον Μάρτιο οι ειδικευόμενοι γιατροί είχαν πραγματοποιήσει τριήμερες κινητοποιήσεις.

«Οι απεργίες όχι μόνο θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών, αλλά προγραμματίστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αναταραχή στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα», ισχυρίζεται ο Μπάρκλεϊ.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί – περίπου 75.000—αποτελούν μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού της Βρετανίας. Τονίζουν ότι οι απεργίες θα αποτρέπονταν, αν ο υπουργός Υγείας τους έκανε μια λογική πρόταση.

Από την πλευρά του ο Μπάρκλεϊ δηλώνει ότι τα αιτήματα των ειδικευόμενων είναι παράλογα και σημαίνουν αύξηση μεγαλύτερη των 20.000 λιρών (περίπου 22.000 ευρώ) για κάποιους.

Αυτή η απεργία είναι η πιο πρόσφατη κινητοποίηση στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι στο NHS, μετά τις απεργίες των νοσηλευτών, των εργαζομένων στα ασθενοφόρα και άλλων, με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις που να αντιστοιχούν στον πληθωρισμό, ο οποίος στη Βρετανία έχει ξεπεράσει το 10%.