«Βυθίζονται» τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων

Πτώση 10,20% στα έσοδα του ΙΚΑ και 17% του ΟΑΕΕ έφερε η οικονομική κρίση

 

Σήμα κινδύνου για τα έσοδα των Ταμείων που μειώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και για τις συντάξεις οι οποίες θα απονέμονται, στο εξής, με καθυστέρηση πάνω από 2 χρόνια και θα είναι, μετά τη ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, μικρότερες έως 26,4% εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ. Τσιακανίκας στο 26ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας:

Τα έσοδα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, λόγω της κρίσης και της ανεργίας, έχουν μειωθεί κατά 10,2% και «αν συνεχιστεί αυτή η τάση» οι απώλειες θα φτάσουν το 1,1 δισ. ευρώ. Το εσωτερικό χρέος του ΙΚΑ σε οργανισμούς (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΕΤΕΑΜ κ.ά.) έχει φτάσει στα 11 δισ. ευρώ από 5,6 δισ. ευρώ το 2003…

Πραγματική μείωση εσόδων της τάξης του 17% καταγράφεται και στον ΟΑΕΕ παρά την εμφανιζόμενη λογιστική αύξηση 5,6% στο πρώτο τρίμηνο. Τα οικονομικά των Ταμείων «πιέζονται», επιπλέον, από τα χρέη του Δημοσίου (άνω των 9 δισ. ευρώ) και των ιδιωτών (8,6 δισ. ευρώ), την αμείωτη εισφοροδιαφυγή (8 δισ. ευρώ) και τις αυξανόμενες, με ρυθμό έως και 134% στην πενταετία, δαπάνες υγείας.

Οι καθυστερήσεις στην απονομή σύνταξης, μετά τη μαζική συνταξιοδότηση των εργαζομένων στα Ταμεία, θα αυξηθούν και θα ξεπερνούν τα 2 – 2,5 χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις. Στο ΙΚΑ σήμερα η καθυστέρηση είναι από 6-8 μήνες μέχρι και 1 χρόνο (αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση), στον ΟΑΕΕ 8 μήνες και πάνω από 12 μήνες (με ή χωρίς διαδοχική ασφάλιση), στο ΤΕΑΔΥ 15-18 μήνες και πάνω από 2 χρόνια αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, στο ΤΕΑΙΤ 12 μήνες – 2,5 χρόνια και στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (όπου εκκρεμούν 19.000 αιτήσεις για εφάπαξ και λείπουν πάνω από 850 εκατ. ευρώ) πάνω από 2 χρόνια.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ομοσπονδίας οι συντάξεις που θα απονέμονται με το νέο Ασφαλιστικό θα είναι μειωμένες κατά 17,5% – 26,4%. Ακόμη και η πλήρης σύνταξη θα μειωθεί κατά 18% διευρύνοντας τον αριθμό των χαμηλοσυνταξιούχων (ήδη το 65% εισπράττει σύνταξη κάτω των 700 ευρώ).