Ξανθός: Οι προσλήψεις προχωρούν, αλλά η εικόνα που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ είναι προσβλητική

Την πολιτική της κυβέρνησής του υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την Τρίτη σε συνέντευξή του στον Real FM, λέγοντας ότι η εικόνα η οποία παρουσιάζεται και από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και από αρκετά μέσα ενημέρωσης δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, είναι προσβλητική και για την προσπάθεια που κάνει το ανθρώπινο δυναμικό στο σύστημα και για την αξιοπιστία του εθνικού συστήματος υγείας.

Επανέλαβε ότι το σύστημα υγείας υπέστη μία πολύ μεγάλη και βίαιη ανατροπή τα τελευταία χρόνια με τεράστιες περικοπές στους προϋπολογισμούς, με πάγωμα επί εξαετία περίπου των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Στηλίτευσε για ακόμη μία φορά το σύστημα προμηθειών, τονίζοντας, ότι εξαιτίας στρεβλώσεων που είχε με το παρατηρητήριο τιμών, με τις χαμηλότερες τιμές, με τη δυσκολία που είχαν πολλοί προμηθευτές να εκτελούν τις προμήθειες και τις παραγγελίες κανονικά, υπήρχε ένδεια σε ορισμένα πολύ φτηνά υλικά τη στιγμή, βέβαια, που ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι γινόταν πολύ ακριβές επεμβάσεις, εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπείες στο σύστημα υγείας.

Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί όταν αναπαράγουμε μία τέτοιου τύπου κριτική η οποία δημιουργεί και ένα αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία απέναντι στην ποιότητα και στην εγκυρότητα των δημόσιων υπηρεσιών, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι ανασφάλιστοι

Όσον αφορά την παρέμβαση για τους ανασφάλιστους, ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι σήμερα, περίπου τα 2,2 με 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι άνθρωποι που υπήρχαν στη χώρα μας, μόνο με το ΑΜΚΑ τους μπορούν να νοσηλεύονται δωρεάν, να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές δωρεάν και να παίρνουν τα φάρμακά τους και μάλιστα με εισοδηματικά κριτήρια, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από αυτούς, περίπου του 1/3 να το παίρνει με μηδενική συμμετοχή.
Αυτό είναι μία ανακουφιστική παρέμβαση πολύ συγκεκριμένη και πολύ απτή, η οποία έγινε ακριβώς για να μειώσουμε το φαινόμενο της υγειονομικής φτώχειας, το οποίο υπήρχε στη χώρα μας.

Πως προχωρούν οι προσλήψεις

Σε ερώτηση πως προχωρούν οι προσλήψεις, ο υπουργός επεσήμανε: 

«Αυτό το οποίο έχουμε υλοποιήσει, όχι εξαγγείλει απλώς, είναι ότι κλείνει η πρώτη δέσμη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με μία προκήρυξη η οποία μας πήρε ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί, γιατί αυτό είναι το σύστημα δημόσιας διοίκησης. Αυτό είναι το σύστημα επιλογής που έχουμε. Το ΑΣΕΠ έκανε μία μεγάλη προσπάθεια, πήγε σχεδόν ένα εξάμηνο πίσω την οριστική κατάταξη των υπαλλήλων και έκτοτε βέβαια υπάρχει επίσης μία πολύ μεγάλη χρονοτριβή των υπηρεσιών, της υπηρεσίας του δημοσιονομικού ελέγχου, του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, μέχρι να εξηγήσει όλο το σύστημα και να τοποθετηθούν οι άνθρωποι.
Αυτοί όμως πλέον οι 985 τοποθετούνται. Έχουν αναλάβει υπηρεσία και είναι η πρώτη τοποθέτηση μόνιμου προσωπικού μετά το 2010, από την έναρξη της κρίσης.

Έχουμε προκηρύξει επίσης 760 μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ, οι οποίες είναι σε διαδικασία συγκρότησης των Συμβουλίων επιλογής, αξιολόγησης από τους εισηγητές των φακέλων και τελικής επιλογής των επιτυχόντων.
Πιέζουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών, να τις προχωρήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα για να καλύψουμε ένα μέρος των μεγάλων κενών και σε ιατρικό δυναμικό.

Αυτές τις μέρες θα βγει στο ΑΣΕΠ άλλη μία δέσμη πάλι μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού και λοιπά, που είναι περίπου 1.600. 1.538 για την ακρίβεια. Η οποία έχει ένα επίσης παράρτημα άλλους1.200. Δηλαδή συνολικά είναι 2.800 ακόμα και επίσης σε αυτό το διάστημα έχουν προσληφθεί πάνω από 1.200 επικουρικοί γιατροί σε ένα χρόνο από πέρσι, οι οποίοι κάλυψαν βεβαίως με συμβάσεις από 1 έτους ως 3ετίας. Κάλυψαν ένα μεγάλο κενό και τις πιο επείγουσες ανάγκες, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της επαρχίας και έδωσαν και μία ανάσα στο σύστημα υγείας.

Αυξήσαμε πάρα πολύ, σχεδόν υπερτριπλασιάσαμε το κονδύλι που ήταν προϋπολογισμένο για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Έχουμε ξεπαγώσει 200 παλιές κρίσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, Επιμελητών Α΄ Β’ ακόμα και Διευθυντών από 2009 – 2010 και έχουν διοριστεί αυτοί οι άνθρωποι και έχουν πιάσει δουλειά.

Προχωρούμε σιγά – σιγά με την τοποθέτηση των ανθρώπων που πήραμε για τις ΜΕΘκαι έχουμε αυξήσει τις διαθέσιμες κλίνες. Από 200 κλειστά κρεβάτια που είχαμε πριν από λίγο καιρό, έχουμε κατέβει στα 150 και στο λεκανοπέδιο Αττικής που ήταν η μεγάλη λίστα αναμονής, από 50 – 55 που ήταν τα κλειστά κρεβάτια, τα έχουμε πάει στα 32.
Γίνεται λοιπόν μία προσπάθεια στη καθημερινότητα του συστήματος να γίνονται εφικτές αλλαγές και βελτιώσεις».