Ξανθός: πολιτική και όχι επιστημονική η απόφαση της κυβέρνησης για «χαλάρωση» των μέτρων»

Από στον Real FM, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μία εφ’ όλης της ύλης αποδόμηση της λογικής που βρίσκεται πίσω από την κυβερνητική απόφαση για χαλάρωση των μέτρων. «Πολιτική και όχι επιστημονική» η απόφαση λέει ο κ. Ξανθός.

Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό κριτήριο στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία, ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, ο Ανδρέας Ξανθός σε εκπομπή του Real FM, όπου έκανε μία εφ’ όλης της ύλης κριτική στην υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης.

O Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε την κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση για την επιστροφή στην «κανονικότητα», αποκαλώντας την υγειονομική πολιτική της αποτυχημένη και αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση του ΕΣΥ.

Πιο αναλυτικά, σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων,  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε  ότι είναι εξαιρετικά πρόωρη η συγκεκριμένη συζήτηση τη στιγμή που τα κρούσματα παραμένουν  σε υψηλό επίπεδο καθημερινά, το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται και, κυρίως, συνεχίζεται το τραγικό ρεκόρ θανάτων στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, χωρίς καν να έχει διερευνηθεί και να αναλυθεί το φαινόμενο αυτό και χωρίς να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι ναι μεν η χαλάρωση των μέτρων υιοθετείται και σε άλλες χώρες της ΕΕ αλλά επεσήμανε τις διαφορές στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, των οικονομιών και των κοινωνιών.

Ακόμη, ο Τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Η κυβέρνηση ενδίδει στις πιέσεις της αγοράς και δεν ακολουθεί επιστημονικές εισηγήσεις στις αποφάσεις της για τη διαχείριση της πανδημίας. Η απόφαση για χαλάρωση των μέτρων είναι πολιτική και όχι επιστημονική». Ο ίδιος βλέπει μία βιώσιμη αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης, με ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και  της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, θέτοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια  υγεία.

Το έλλειμμα στην ΠΦΥ, στην επιδημιολογική επιτήρηση, η μη έγκαιρη παρέμβαση στην κρίσιμη φάση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων ασθενών που  είναι σε καραντίνα,  η ανεπαρκής στήριξη και στελέχωση κρίσιμων «κρίκων» των νοσοκομείων (ΤΕΠ-κλινικές covid-ΜΕΘ-τμήματα αποθεραπείας-αποκατάστασης)  και η συσσωρευμένη κόπωση του προσωπικού, έχουν οδηγήσει σε εξάντληση  των αντοχών του ΕΣΥ.   Αντίθετα, σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα στο ζήτημα της πανδημίας, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να ενισχύσει το ΕΣΥ και το ανθρώπινο δυναμικό  του, το οποίο αρχίζει να παραιτείται και να μειώνεται δραματικά».

Επιπλέον ο κ. Ξανθός κατέθεσε προτάσεις αντιστροφής αυτής της κατάστασης,   λέγοντας πως χρειάζεται να σταματήσει η λογική  της προσωρινότητας στην αντιμετώπιση της  πανδημίας,  ώστε να υπάρξουν διαρθρωτικές και μόνιμου χαρακτήρα  παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας, πολυετές και μακροπρόθεσμο πλάνο προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού, μηχανισμός αυτόματης αναπλήρωσης του συνταξιοδοτούμενου προσωπικού, αναβάθμιση μισθολογικών αποδοχών, νέο πλαίσιο επιπλέον κινήτρων για άγονες περιοχές και άγονες  ειδικότητες.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων για την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να οδηγήσει σε απόλυση στα τέλη του επόμενου μήνα περίπου 5000  υγειονομικούς, ο Ανδρέας Ξανθός απάντησε ότι αποτελεί τη «χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας».